Eye Beyond Sight – The Sun And The Flood

S novým albumom (konkrétne druhým) tento rok vyrukovali aj slovenský Eye Beyond Sight a môžem hneď na úvod povedať, že tento materiál si zaslúži pozornosť. Kto sú títo Eye Beyond Sight a čo vlastne hrajú? Kapela hraje prakticky už od roku 2003 (vtedy ešte pod názvom Snake Eat´s Rabbit), takže sa nejedná o žiadných nováčikov. Odpoveď na otázku, čo hrajú je však podstatne zložitejšia, pretože v hudbe EBS nájdete veľmi veľa vplyvov. Základným kameňom ich hudby je však hard-core, thrash avšak tu a tam vystrčí rožky napríklad aj death metal.
Poďme sa teda pozrieť, čo nám ponúka The Sun And The Flood. Týchto 42 minút zabalených vo výbornom zvukovom balení a s premakanými aranžmámi obsahuje v prvom rade naozaj nadpriemerné nápady, v rámci žánru až prekvapivo veľa zmien a hlavne nápadité štruktúry piesní. Ani niet divu, na albume sa pracovalo 4 roky, a je veľmi dobre počuť, že kapela tento čas využila maximálne, a výsledkom teda nemôže byť ani náhodou nejaký polotovar.
Od začiatku až do konca vás budú válcovať agresívna core-ová rytmika, ale kapela neostane pri tom a každú chvíľu po vás hodí nečakanú melodickú linku, ktorá však do tej hudby pasuje perfektne a určite sa nedá nazvať samoúčelnou. Obrovským plusom kapely je aj vynikajúci vokalista Patonyi. V jeho prejave je tak trocha cítiť Derricka zo Sepultury, ale tam kde mi Derrickov prejav nikdy nesadol v hudbe Sepultury (a nie že by mal zlý vokál), v EBS si neviem predstaviť lepší. Avšak treba podotknúť, že Patonyi pracuje predsa len zaujimávejšie so svojím hlasom. Ďaľším veľkým plusom sú texty, ktoré sa síce nezaoberajú ničím novým (kritika spoločnosti, kresťanstva, politikov) ale sú napísané štýlom, ktorý vás dokáže do ních ponoriť naplno.
Po inštrumentálnej stránke nie je čo vytknúť, hráči svoje nástroje ovládajú na jedničku a neboja sa svoju hru okoreniť zaujímavými nuansami a dávkou invencie. Keď treba zrýchliť, zrýchlia, keď treba spomaliť, prejdu do pomalšieho tempa, pretože ako hudobníci si veľmi dobre uvedomujú, čo si skladba žiada v tom ktorom okamihu.
Veľkým nedostatkom albumu je bohužiaľ však fakt, že tak ako pri iných žánrovo príbuzných uskupeniach aj tu v druhej polovici albumu človek chtiac nechtiac stráca pozornosť. Skladby sú vynikajúce, a dokonca keď som si pustil najprv druhú polovicu albumu tak ma to bavilo rovnako ako keď som ho počúval od začiatku. Dôvodom by mohlo byť paradoxne možno až príliš veľa zmien, ale hlavne mám pocit, že sa nad niektorými riffmi poćas tých 4 rokov príliš špekulovalo.
Nechajme však dohady stranou, pretože hlavné je to, že tento materiál má čím zaujať vo veľkom, a musím povedať, že skladby ako „Blast“, „Self Possesion“, „We Care“ alebo úvodná „Sick Society“ musia znieť aj naživo perfektne, alé úprimne to asi všetky skladby na tomto albume. Veľký palec hore, a ak budete mať možnosť vidieť EBS, nenechajte si újsť, ja viem že ja si nenechám.

8/10 Sarkast

___________________________________________________________________________________________

Druhý pohľad

Popri mojich spoznávacích metalových aktivitách svetom internetu som na sociálnej sieti natrafil na jednu skladbu od tejto kapely. Netušiac o aký žáner ide a odkiaľ kapela pochádza som si tú skladbu pustil a hoci veľmi nepreferujem tento štýl metalu, tak ma to nejakým zvláštnym spôsobom natoľko zaujalo, že som troška zapátral, aby som zistil niečo viac o tejto kapele a bol som veľmi milo prekvapený, keď som zistil, že kapela pochádza zo Slovenska.
Tento štýl metalu je veľmi dobrým spestrením na dnešnej metalovej scéne plnej mladých metalcorových kapiel nielen na Slovensku. Je vidieť, že si kapela dala za obdobie štyroch rokov od predchádzajúceho počinu „Dies ad Quem“ záležať a podarilo sa im vyprodukovať veľmi kvalitný materiál. Miestami sa môžu zdať niektoré skladby príliš prekombinované až dlhé čo môže občas viesť k miernej strate pozornosti, ale nuda určíte nehrozí, lebo kapela vás bude udržiavať v strehu každú chvíľku svojim agresívnym trash/hard core metalom.
Zvuk nahrávky na mňa pôsobí príjemným a zároveň mohutne silným dojmom, ktorého farba môže pripomínať kapely ako Sepultura alebo Cavalera Conspiracy, ale len zvukovo, určite nie hudobnou tvorbou samotnou, ktorá je v prípade EBS určite na vyššej úrovni, ako niektoré posledné počiny už spomenutých kapiel.
Skladby sa striedavým spôsobom väčšinou nesú v strednom až rýchlom tempe a ani jedna zo skladieb preto nepôsobí monotónne, ale pravdupovediac neuškodila by aspoň jedna rýchla priamočiara tkz. koncertová vypaľovačka bez prudkej zmeny tempa. Na albume sa preto nenachádza ani jedna slabšia skladba a každá je niečím iným zaujímavá.
Veľmi dobrým spestrením sú aj prepracované a zatiahnuté vokály hlavného speváka, ako aj jedného z gitaristov, ktoré sa veľmi dobre hodia do tohto štýlu hudby viac ako nejaký ukričaný metalcore scream alebo growl.
Chválim aj angličtinu, ktorou kapela oboznamuje poslucháčov svojimi textami jednotlivých skladieb, tykajúcich sa hlavne kritiky z rôznych sfér života v našej spoločnosti.
Dokopy nahrávka znie a pôsobí veľmi uceleným a profesionálnym dojmom, ktorý vie kapela ešte viac umocniť aj svojim živím vystúpením. Vtedy kapela ukáže, kde sa ukrýva jej najväčšia sila a tou je hlavne živé prevedenie ich tvorby na pódiu, v tej chvíli vás určite nenechajú chladno postávať. Preto, ak sa vám už zunovalo čokoľvek čo ste doteraz počuli už niekoľký stý krát neváhajte a určite si zaobstarajte tento album veľmi nádejných Eye Beyond Sight.

9/10 Martin

01. Sick Society
02. Redemption
03. From Stars To Scum
04. Self Possession
05. That Hurts
06. God’s Bite
07. Blast
08. Screams From Your Childhood
09. We Care
10. The Sun And The Flood

Web: Official, Bandzone, Myspace, Facebook

 

 

Autor: admin

Zdieľaj