TesseracT – Perspective

Ostatné EP Perspective britských „riffo-lámačov“ Tesseract nabáda k otázkam. Kapela už po druhý krát vydáva mierne kontroverzné EP, ktoré má samozrejme za úlohu vyplniť čas medzi ostatným a nadchádzajúcim albumom. To prvé Concealing Fate tak trochu spečatilo osud dlhohrajúceho One, lebo ponúklo polovicu materiálu totožného s tým, ktorý sa na ňom nachádzal. Na druhú stranu Perspective ponúka vyššiu úroveň nápaditosti a snaženia. Ponúka tri skladby, dobre známe z One, ale v polohe viac ako alternatívnej, plus dve novinky. Pri prvých troch „prerábkach“ sa jedná  o akustické aranžmá skladieb, ktoré sú sprevádzané novým vokalistom Elliotom Colemanom, ktorý vďaka jemným plochám akustických prevedení skladieb dostáva skutočne veľký priestor na svoj prejav. Kapela vytvorila akési zvláštne spojenie melodických popevkov v sprievode polyrytmických akutických riffov, že by akustický-math-pop/rock? Nie, určite nie, a ak áno, podobné experimenty je dobré nechať pre Korn a im podobným. Riffy strácajú na hutnosti a údernosti, čo je k všetkému podporené faktom, že skladby poznáte z One a zneli dobre vo svojej pôvodnej podobe.

Ale čo dve novinky. I keď v druhom prípade, pri skladbe Eden 2.0 sa jedná len o novú verziu záverečnej piesne z One. Odkedy k nej však vypustila kapela video, aby tak aj prezentovala jej nového speváka širšej verejnosti, som za to, že táto verzia je božská. Je sexi, je šťavnatá, je strhujúca a Elliot ju so svojím spevom fantasticky zvýrazňuje. Táto „novinka-aj-nie“ sa podarila na jednotku. Ale ešte k predchádzajúcej skladbe Dream Brother. Tu sa skutočne jedná o zbrusu nový kúsok, ktorý však rovnako ako prvé tri akustické skladby dostala rovnako tak, šat akustický. Skladba vynikajúco pasuje do hudobnej koncepcie akustických výletov. Aby ste ma nechápali zle, všetky tieto skladby, ako novinka, tak i tie staršie sú vynikajúce aj v tomto prevedení a nejedná sa o žiadny fatálny prešľap. Ale je otázne čo sa kapela s Perspective snaží  naznačiť. Je to náhly impulz, popud, ktorý má vyplniť čakanie na dlhohrajúci dvojku? Je to náznak možného smerovania? Tak trochu si myslím, že sa jedná o prvú možnosť.

Pravdepodobne sa jedná o experiment , ktorý sa určite nestane súčasťou repertoáru Tesseract. Kapela sa otestovala vo vodách nešpecifických pre žáner samotný a výsledkom je Perspective.  Veď prečo nie. Ak už nič iné, tak EP tohto djentového zoskupenia si bez problémov môžete zapnúť aj so svojou polovičkou pred spaním.

6,5/10  Tomáš

01. Perfection
02. April
03. Origin
04. Dream Brother
05. Eden 2.0

WEB: Official , Myspace , Facebook , YouTube

Autor: admin

Zdieľaj