KORENE SLOVENSKÉHO PODZEMIA II. – AMORBITAL

A máme tu druhé pokračovanie rubriky, v ktorej sa venujem skupinám, ktoré úspešne písali históriu nášho undergroundu. A že ich nebolo málo, o tom asi väčšina z vás vie. V prvej epizóde mojich spomienok  ste si mohli prečítať a zaspomínať na martinskú death/grind úderku MENTALITY. Teraz som sa prehrabal vo svojom archíve a vykopal ďalší domáci klenot. Dúfam že s menom AMORBITAL sa každý jeden z vás stretol. Ak nie, tak sa začítajte do nasledujúcich riadkov, ktoré vám trochu poodhalia rúško tajomstva starých časov…

Teraz sa fiktívne prenesme do roku 1993, kedy gitarista a spevák Chrysogonus spolu s bubeníkom Lazare založili skupinu AMORBITAL. Hneď nato sa k nim pridáva basgitarista Lipo. Kapela pôsobila v tejto trojčlennej zostave až do decembra 1994, kedy do kapely prišiel druhý gitarista Krishpin. Po jeho príchode kapela tvorila materiál, ktorý bol už o niečo viac technickejší. Basgitarista Lipo spomína na tieto časy: ”Tak, začiatky ako u iných undergroundových kapiel boli ťažké. Boli tam problémy finančné, ako aj problém väčšiny začínajúcich kapiel – skúšobňa. Všetko to začalo na obchodnej akadémii v Humennom, kde sme všetci chodili. Priemerný vek jednotlivých členov bol okolo 18 rokov.”

Prvý koncert kapely sa uskutočnil 22.apríla 1995 v Humennom na FESTERING BLOOD PART.II, kde si kapela zahrala so skupinami PHANTASMA, DEMENTOR, AGONY CONSCIENCE … Koncom júla 1996 kapela nahrala svoje prvé demo. Nieslo názov „Crystal Rhapsody“ a nahrávalo sa v štúdiu EXPONENT v Hlohovci a nieslo sa v duchu melodického death metalu. Obsahuje 5 skladieb v celkovej dĺžke 25 minút: „Nato, že sme ho nahrávali jeden deň a je to naše prvé demo sme s ním spokojní. Death metal je hudba, ktorú máme najradšej, zbožňujeme ju. Dá sa povedať, že náš hudobný vkus začína od klasického heavy metalu cez trash, doom, black až po death/grind. Brutalita s romantikou, je to kontrast. Nechceme nahrať čisto iba brutálny materiál, no rovnako nechceme songy plné iba rýdzej romantiky. Chceme to spojiť, premiešať to.“ A niet pochýb, že sa to skupine svojho času aj veľmi darilo. Stačí jeden ohlas z československej mutácie METAL HAMMER: „Muzikantsky zvládnutý death metal v rýchlejšom prevedení nepostráda náboj, energiu a potrebnú dávku brutality. Kapela je silná v agresívnych aj melodických pasážach, nič nie je odfláknuté ani po technickej stránke, čoho dôkazom je napríklad inštrumentálka „Crystal Rhapsody“.  Demo zdobil aj veľmi pekný obal: „Tie hroby mali vytvárať ilúziu kryštálového cintorína. Vychádzalo to zo skladby „Crystal Rhapsody“, ktorá sa mala pôvodne volať „Crystal Crypt“. Neskôr sme sa rozhodli, že skladba bude inštrumentálna a preto sme názov zmenili na „Crystal Rhapsody“. Nápad kryštálových hrobov  sa nám páčil a tak sme to povedali aj maliarovi, ktorý nám to namaľoval.“

Kapela hneď po návrate zo štúdia začala pracovať na novom materiály. V apríli 1998 sa opäť zatvárajú do štúdia EXPONENT, kde sa nahrávalo už nie demo, ale MC album „Invidia“. MC album obsahuje 9 nových songov, ktoré sú rýchlejšie a tvrdšie ako na deme „Crystal Rhapsody“. Celková dĺžka materiálu je 30 minút.

S týmto novým materiálom kapela AMORBITAL kontaktovala množstvo magazínov, distier, labelov a rádií. V septembri 1998 francúzska firma SHOCK WAVE RECORDS prejavila záujem o vydanie albumu „Invidia“ na CD nosičoch. Kapela dostala ponuky od viacerých zahraničných firiem, ale nakoniec podpísala zmluvu So spomínanou firmou. CD-verzia albumu “ Invidia“ je zmastrovaná  a má úplne nový obal. Od začiatku roku 1999 je CD kapely AMORBITAL “ Invidia“ oficiálne vonku.  Kapela videla svoje vtedajšie šance takto: „Je to vlastne tak, že sme s MC „Invidia“ kontaktovali asi 8 zahraničných firiem, z ktorých sa nám doteraz ozvali DEAD SUN RECORDS, SHOCK WAVE RECORDS a VELVET MUSIC. Najlepšia ponuka prišla od S. W. R. Podpísali sme s nimi zmluvu na 3000 kusov CD s tým, že ak sa to bude dobre predávať, urobia ďalšie kusy. Momentálne zháňame ešte nejaké materiály potrebné na vydanie CD. Dúfame, že všetko pôjde bez problémov a splní sa nám náš veľký sen, vydať CD u zahraničnej firmy“. Sen sa onedlho stal skutočnosťou a AMORBITAL zakotvili definitívne u SHOCK WAVE RECORDS: „Firma plní všetky podmienky, ktoré máme v zmluve. Robia propagáciu CD a o všetkom nás informujú, takže si nemôžeme sťažovať. Zmluvu sme podpísali na jeden album – a to na tri roky. To znamená, že počas tejto doby môže firma pracovať s našim materiálom. Po vypršaní tejto doby firma pozastaví výrobu CD a pôvodný materiál nám vráti späť“.

Hudbu na CD tvorili všetci zo skupiny, ale texty boli len Lubovou záležitosťou: „Opäť, ako na deme, sa tu nejedná o žiaden koncept, príbeh, alebo niečo podobné. Každý text je o niečom inom. Vždy píšem o veciach, ktoré ma zaujímajú, alebo inšpirujú. Pri textoch na „Invidii“ ma dosť ovplyvnili knihy (Faustinus Alchemy, Sand Whispers, The Invasion Has Begun), tak isto sa nechávam inšpirovať svojimi pocitmi, či už zápornými alebo kladnými (Dont Alow Me To Fall, A Double Pulse To Within), snami (Inside The Bodyshell) a vecami, ktoré ma serú  a jednoducho sa k nim musím vyjadriť formou textu (Invidia, Supreme Law)“.

„Invidia“ bola ďaleko vyspelejšia, technickejšia, ale aj melodickejšia. Čiže viac prístupná pre väčší počet poslucháčov. Toto bola kedysi voda na mlyn všelijakým závistlivcom, ktorí kládli polená pod nohy: „Myslím si, že je len vec kapely akú hudbu produkuje. No je to tak trochu podraz na fanúšikov zo strany kapely, ktorá začala hrať death metal, vybudovala si meno na tomto štýle a po čase zmení svoju hudbu natoľko, že sa od nej odvrátia takmer všetci doterajší obdivovatelia. Chuť hrať tento druh muziky, čiže death metal bol v nás stále. Vždy sme chceli hrať rýchlo a brutálne. Preto sa nikto nemusí báť, že by sme zmäkli alebo niečo podobné. Tejto hudbe venujeme 90% voľného času, je to náš život“.

DOBOVÉ NÁZORY HUDOBNEJ KRITIKY NA MATERIÁL „INVIDIA“:

„Rýchly, dosť brutálny a prepracovaný, ale aj veľmi melodický death metal s dobrým vokálom (niekde aj pekne kanálovým) a kvalitne spracovanými gitarami. Poriadne sa zamakalo aj na rytmike, vďaka čomu je „Invidia“ rýchlejšia ako prvé demo. Občas sa vyskytne brnkačka a kolekciu spievaných skladieb dopĺňa inštrumentálka „Towards The Monument Of Infamy“.

METAL HAMMER CD č. 43/1998

„AMORBITAL dozrál a na „Invidia“ dbal na techniku a propracovanost skladeb. Z melodičtěl, ale o to víc je brutálnejší a nekompromisní. Například takový Chuck (DEATH) by klidně mohl pochytit nějaký ten nápad, protože „Invidia“ je doslova nabouchaná sóly, ale i klepaček. AMORBITAL s naprostím klidem sahá na paty i mnohem známějším kapelám, mějte se před ni na pozoru!“

IN DEED HELL ZINE č. 8/1998

„V každé písni jsou zastoupeny melodické vyhrávky i sóla, hudebníci udělali zřejmý pokrok, nejen co se týče techniky hry, ale i představivosti. Pouze bicí by mohli být více pestré. Takže pokud bych měl AMORBITAL nějak zaškatulkovat, tak jedině jako „romantický death“.

PARAMBUCHA ZINE č. 4/5 1999

„Všetky skladby sú prepracované do posledného detailu, bicie šľapú s presnosťou švajčiarskych hodiniek a bombastickú a agresívnu náladu vytvára Chrysov growling. Nejdem tu vyzdvihovať tú, či onú skladbu, lebo všetky sú odohraté na profi úrovni a s čistým a úprimným svedomím môžem povedať, že AMORBITAL je jednou z najsilnejších bánd slovenského undergroundu a určite si CD zaslúžia. Výborné, len tak ďalej.“

MYSTIC MONUMENTUM č. 4/1999

Demon

Autor: admin

Zdieľaj