NAPALM RECORDS – „Zaujíma nás len to najlepšie čo môže ponúknuť rock a metal“

Rakúske hudobné vydavateľstvo NAPALM RECORDS ( N. R.) nepatrí k úplnej svetovej špičke na trhu, ale svojimi aktivitami a plánmi do budúcnosti po tejto elitnej lige poškuľuje. Hlavné sídlo je v malebnej dedinke Eisenerz a americká divízia pôsobí v Austine v Texase. Firma zamestnáva 20 ľudí na plný úväzok a viacero brigádnikov. Svojou mravčou robotou a neustálou propagáciou dokázali dostať pod svoje krídla skupiny ako TIAMAT, ARKONA, FALKENBACH, HATESPHERE, MOONSPELL, TYR, TRISTANIA, či v minulosti spolupracovali s KORPIKLAANI a BELPHEGOR . Skupín a plánov bolo a je samozrejme viac a preto som oslovil samotného šéfa Thomasa Casera, vďaka ktorému vznikol aj tento článok. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, o čom všetkom je aj práca v hudobnom vydavateľstve…Nezabudnite si pozrieť doprovodné video, stojí za to…

Prvopočiatky N. R. siahajú až do roku 1993, kedy vyleteli prvé lastovičky z tohto rakúskeho hniezda, ale o tom už sám Thomas: „Prvá nahrávka, ktorá vlastne vyšla pod N. R. boli rakúsky deathmetaloví hrdinovia WHERE THE BLOOD FOREVER RAINS. Ešte v prvom roku našej existencie sme vydali švédskych trashmetalistov SUFFER a ďalších Rakúšanov VISCERAL EVISCERATION. Z našich začiatkov ešte musím spomenúť na rok 1994, kedy sme vydali album „Verwüstung Invoke The Dark Age“  skupine ABIGOR. Na svoju dobu to bol nadčasový materiál ktorý posunul black metal ďalej. Takisto sa tento album stal na dlhú dobu našim najpredávanejším blackmetalovým opusom.
S výberom skupín, ktoré bude N. R. vydávať má Thomas tiež úplne jasno: „Vopred nás nezaujíma aký metalový žáner skupina produkuje, zaujíma nás len to najlepšie čo môže ponúknuť rock a metal“.
Čisto v teoretickej rovine mám skupinu a chcel by som vydať album. Takýchto žiadostí musíte dostávať denne množstvo, počúvate promo materiály vôbec všetky a na čo kladiete najväčší dôraz pri výbere skupiny: „Tak na toto je jednoduchá odpoveď… Hudba, imidž, originalita, ambície, manažment skupiny. Tak isto nás zaujíma ako často skupina koncertuje a aké má FB a webové stránky. Je to kombinácia viacerých prvkov. Samozrejme musia hrať hudbu, ktorá sa momentálne najviac predáva. Dni death metalu sú už dávno za nami. Trh je presýtený hudobnými skupinami a preto vybrať tú správnu dá poriadne zabrať “.
Nočná mora všetkých vydavateľstiev je nelegálne sťahovanie hudby. Menšie firmy to už položilo na chrbát, tak prezraď ako ste na tom vy: „Určite to poznačilo každé jedno vydavateľstvo, či už malé, ale aj veľké. Nechcem to zakríknuť, ale zatiaľ sme s predajom hmotných nosičov a legálnych digitálnych verzií v pluse. Uvidíme čo prinesie budúcnosť.
Na otázku, či niekedy nahradí digitálne sťahovanie hmotné nosiče ako CD, LP, či DVD odpovedá Thomas rázne: „Nikdy! Naši zákazníci chcú mať vždy v rukách niečo hmotné. Aby si mohli prelistovať booklet, prečítať texty, či pozrieť fotky“.
Ešte by ma zaujímalo, či dávate rovnakú prioritu do nákladov a propagácie skupín: „Všetko záleží od kvality albumu a od toho, či ide o debut alebo zabehnutú skupinu pod našimi krídlami. Samozrejme že skupina, ktorá pod nami vydáva druhý, či tretí album má pre nás väčšie priority, ale všetko je to individuálne. Do všetkého sa snažíme dať v danej chvíli maximum a to sa nám aj vypláca a sme čoraz viac úspešní“.
Na záver ťa chcem ešte poprosiť aby si spomenul novinky, na ktoré sa môžu fanúšikovia kvalitného metalu tešiť v roku 2013: „Bude toho určite viac, ale už teraz môžem spomenúť mená ako DEVILDRIVER, MONSTER MAGNET, THE ANSWER, LEAVES ´EYES…         

Demon

 

Autor: admin

Zdieľaj