PAŘÁT magazine č. 48

Hneď na začiatok dúfam, že nemusím žiadnemu fanúšikovi metalu bližšie predstavovať tento magazín. Ak sa nebodaj aj niekto taký našiel, tak rýchlo klikať na odkaz www.paratmagazine.com a chybu napraviť. S čistým svedomím môžem povedať, že v prípade PAŘÁTU ide o obsahovo najkvalitnejšiu metalovú tlačovinu na území Česko-Slovenska. Aby som nezabudol na grafiku, tak tá je ešte v závese obsahovej stránky, ale napreduje. O novú obálku a časť grafického stvárnenia celého časopisu sa postaral hudobník zo skupiny GALADRIEL Dodo Ďatel. Opäť musím len chváliť, je vidieť posun…
Takže čo nám stihla redakcia uvariť za posledné dva mesiace? Opäť je toho viac než dosť, takže poďme pekne po poriadku…

V rozhovore čísla bol vyspovedaný Gruntle zo skupiny ENSLAVED, ktorá vydala tento rok veľmi zaujímavú novinku, ktorá sa stala aj albumom tohto čísla. Bezmála štvorstránkový rozhovor preperie všetko možné aj nemožné z histórie aj súčasnosti tejto formácie.
Ku každému číslu PAŘÁT magazínu je priložené aj originálne CD s profi bookletom. V tomto čísle sa dostalo tejto cti skupine SCENERY, o ktorej je aj ďalší článok plus recenzie na predošlé albumy.
GALLILEOUS sú Poliaci, ktorých by nemal obísť žiaden fanúšik funeral doom metalu.
Nasleduje kultovka z východu KHORS ktorá na novom albume dokazuje, že nechce ostať na svojom mieste a nahrávku od nahrávky posúva svoje hudobné cítenie. Taktiež sa nevyhla rôznym politickým obvineniam, ale viac už v samotnom časopise.
20 rokov na scéne je dosť, LACRIMOSA patrí na poly rocku a gotiky k pevným pilierom, rozhovor o minulosti ale aj novom albume opäť v novom čísle.
FORGOTTEN SILENCE patria medzi najoriginálnejšie domáce (mysli CS) zoskupenia a práve druhej časti ich „celohudobného“ profilu sú venované ďalšie dve strany.
Časť dávnych islandských proroctiev je odkrytá v rozhovore s Einar „Eldur“ Thorbergom zo skupiny FORTID. Tak isto aj o novom v poradí štvrtom albume „Pagan Prophecies“.
Priestor dostala aj nová krv, ktorá je v podstate transplantáciou. Na troskách NEGURA BUNGET vzniklo zoskupenie DORDEDUH a o komplikovaných vzťahoch a prepojení týchto skupín je aj uverejnený rozhovor.
Domáce vody čerí deathmetalové komando MORTIFILIA ktoré vydáva nový album s jednoduchým ale úderným názvom „Fate“. Death metal veru nie je mŕtvy…
Staroškolci ako ja si budú krochkať blahom pri rozhovore s nemeckými OBSCENITY, ktorí nás tento rok poctili po čase s veľmi dobrým albumom „Atrophied in Anguish“.
KRAKOW je kráľovské mesto v Poľsku, ale názov ďalšej skupiny z Nórska s tým nemá nič spoločné. Ide o skupinu z mladšej generácie, ktorá nadväzuje v tom najlepšom na korene svojich krajanov ENSLAVED.
Flo Mounier patrí medzi špičku extrémnych bubeníkov a so svojou formáciou CRYPTOPSY tento rok vydal nový album „Cryptopsy“, takže dostal aj on svoje miesto na stránkach PAŘÁT  magazínu.
THE GATHERING je kult, aj keď posledné albumy nie sú po chuti fanúšikom, ktorí vyrastali na albumoch ako „Almost a Dance“, či „Nightime Birds“. Vývoj nezastavíme a tak si treba prečítať, čo dobrého varia aj títo Holanďania.
Prenesme sa virtuálne na východ od našich republík, presnejšie do Bulharska, kde trápi hudobné nástroje blacmetalová skupina ORENDA. Nielen o v poradí už treťom albume „Only Death Lives Here“  je aj vytlačený rozhovor.
Aaaaaaaaaaa hovorí vám niečo meno NOKTURNAL MORTUM? A jeden zo zakladajúcich členov ktorý produkoval pod pseudonymom Munruthel? Ak áno tak ste v obraze. Ak nie tam hopsa začítajte sa do rozhovoru s týmto človekom, ktorý skladá vo svojom vlastnom projekte MUNRUTHEL.
A aby toho nebolo málo, tak ešte chvíľku zostaneme u našich východných susedov. Folk a metal už zopár rokov patria neodmysliteľne k sebe, čoho dôkazom sú aj DRUDKH. Sami sebou a proti všetkým je podtitulok ich rozhovoru.
Morbídny cirkus z Talianska nesie názov VULVECTOMY. Na tohtoročnom Obscene Extreme Feste to poriadne roztočili, takže priestor na ďalšej strane je len ich.
Keď som robil pred časom  rozhovor s majiteľom NAPALM RECORDS tak sa veľmi pochvalne vyjadroval o novom albume TIAMAT. A je to tu, rozhovor s Jonasom Endlundom na dvoch stranách je len pre vás.

Ak ste sa dočítali až sem, tak vám gratulujem. Ale to nie je ešte z obsahu nového PAŘÁTU všetko. Zvyšok tvoria recenzie (bodované ako v škole celou redakciou) kde v tomto čísle je prvá trojka v poradí ENSLAVED „Riithiir“, MUNRUTHEL „CREEDamage“ a DORDEDUH „Dar De Duh“. Nie sú povrchné, idú riadne do hĺbky, ako vlastne celá obsahová náplň. Šéfredaktor Herdron si dáva vždy tie najvyššie ciele a to isté musí dodržiavať každý jeden člen redakcie. Sám som sa o tom svojho času presvedčil (smiech).
V pravidelnej rubrike Profilace v ktorej dostávajú priestor nádejné skupiny si prečítate o MORKHIMMEL a LELAHELL.
PAŘÁT sa mi páči okrem iného aj v tom, že sa venuje histórii domácej scény a to nielen pár vetami, ale rovno profilovými článkami, ktoré sú rozdelené do viacerých čísiel. Tentokrát majú tú česť ASMODEUS.
BRUTAL ASSAULT festival sa vyprofiloval k špičke európskych extrémnych festov. Cesta ružovou záhradou to nebola, čo dokumentuje aj druhá časť obsiahleho profilu o tejto akcii.
Opäť dokument a opäť trefa do čierneho. Severná  Morava bola a koniec koncov aj je najsilnejšou liahňou doom metalových spolkov. Článok sa zaoberá dobou 90-tych rokov.
V každom čísle dostáva priestor aj zástupca vydavateľskej firmy v rubrike Label story. Dve strany sú tu venované slovákom METAL AGE PRODUCTIONS.
Aby toho nebolo málo, tak si môžete prečítať tour report skupiny HEAVING EARTH  ktorá si to užila so skupinami MARDUK a IMMOLATION. Ak vás zaujíma čo to zo života hudobníka na turné, tak nech sa páči, je to práve pre vás.
Záverečná zavedená rubrika Tlučmistri je už ako ste sa mohli podľa názvu dovtípiť o bubeníkoch. Tentokrát dostal priestor Sean Reinert zo skupiny CYNIC.

Už vďaka hore napísanému musíte uznať, že prelúskať sa novým PAŘÁTOM vám potrvá nejaký ten dlhý večer, ale určite ho neoľutujete.
Prípadní slovenskí záujemcovia sa nemusia ničoho obávať, magazín je posielaní zo slovenskej adresy a za 4 Eurá vrátane poštovného môže byť aj váš. Vy ho ešte nemáte?

www.paratmagazine.com

Demon

Autor: admin

Zdieľaj