Report – PAIN OF SALVATION, ANNEKE, ÁRSTÍDIR, 6. apríla 2013, MMC Bratislava

V promotérskom mori sa nám na Slovensku vynorila nová veľká ryba, v tomto prípade skôr ide o iného živočícha. Octopus promotion, meno, ktoré sa oplatí zapamätať. Už na začiatku kariéry, ani nie mesiac dozadu, sa im podaril husársky kúsok a to vypredanie koncertu Sabaton v MMC. No teraz prišli s niečím, čo zaujíma aj moju osobu a to PAIN OF SALVATION (ďalej len PoS) v rámci svojho akustického turné. Ako hostí si PoS zavolali neznámych Islandčanov ÁRSTÍDIR a ANNEKE VAN GIERSBERGEN (ďalej len ANNEKE), ktorá svojím magickým hláskom veľmi teší moje uško, či už šlo o starú tvorbu THE GATHERING, alebo spoluprácu s Devin Townsendom na albumoch AddictedEpicloud a v neposlednom rade jej sólová kariéra, čo ma paradoxne najmenej baví. Koncert vyzeral veľmi vyzývavo, nebolo nad čím dumať, len sa pobrať naprieč republikou za novými hudobnými zážitkami.

Po príchode do MMC ma hneď upútalo pódium. PoS si so sebou doniesli celú obývačku v štýle 70-tych rokov. Stoly, gauče, obrazy, tapety, lampy, veľký plagát Jimiho Hendrixa či klavír. Vyzeralo to na pekné divadlo. Skoro na minútu presne sa nám na pódiu ukázal samotný Daniel Gildenlöw, ktorý hneď uviedol, nečakane ako prvú, ANNEKE. Táto pani, skôr možno víla, alebo iné magické stvorenie, ktoré nie je z tohto sveta, upútala snáď hneď každého svojím širokým úsmevom a príjemným vzhľadom.  So španielkou v ruke  v minimalistickom duchu na to hneď skočila. Už prvé tóny dojali zrejme každého. Spev? Skôr by som to popísal ako vábenie sirény, alebo tanec víly na lúke, proste niečo magické. Také to bolo nielen počas hrania jej sólových piesní, ale aj v skladbe „Locked Away“ od THE GATHERING , či keď sa ku nej pridali chlapci z ÁRSTÍDIR a spustili spoločne song od ANATHEMA(y). Nádherné, podmanivé, vťahujúce vystúpenie, v závere sa musím priznať, že mi až slzička vyskočila od dojatia.  Nádhera.

Skoro bez pauzy sa na pódium dostavili ÁRSTÍDIR, parobci z Islandu. Pre väčšinu ľudí úplne neznáma kapela, o to viac každého museli prekvapiť. Ďalšie magické vystúpenie? Úplne zas nie, ale nemalo to od neho ďaleko. Precítenosť, o tom to hlavne bolo. Dojemný, skromný, krehký prejav , ktorý sa hlavne prejavil vo viachlasných momentoch. Tam už pár citlivejších jedincov muselo slzu vyroniť. Ku koncu setu sa k nim pridal aj Daniel a spolu spustili „Road Salt“. Jednoznačne sa jednalo o prekvapenie večera, nie najlepšie vystúpenie, to sme už mali za sebou.

Tentokrát nás odmenili pauzou, ale zato nie príliš dlhou. Po takom silnom zážitku sa bolo treba ísť kus predýchať a poprípade občerstviť.  Pred vystúpením som mal trocha predsudky, ako niektoré skladby prevedú do akustickej podoby, napr. „Linoleum“. No spomenul som si hneď na perfektný živák „12:5“ a to mi hneď spadol kameň zo srdca.  Daniel na seba nenechal príliš dlho čakať, spolu s skoro kompletne vymenenou kapelou, okrem bubeníka Léa Margarita, sa usadili do kresiel. Hlavný dirigent spustil dlhší monológ, ktorým chcel navodiť autenticitu vystúpenia. Čo sa mu z časti podarilo, no miestami mi to prišlo dosť nasilu a umelé. No reči sú reči a hudba je hudba. A o to tu hlavne išlo. Hneď zo začiatku moja obávaná „Linoleum“ ma veľmi nepresvedčila, chýbal jej lepší ťah na bránu, ktorý si táto skladba žiada. Na druhej strane ma úplne dostala „Iter Impius“, alebo „Disco Queen“, aj keď bola vynechaná prog. pasáž. Samostatnou kategóriou boli covery. Tie sa im podarili na jednotku. Vypichnem „Holy Diver“ od DIA. Skladbu zabalili do swingového kabátu  a okorenili ju reggae pasážou a to si spomeňme, aký heavík to je. Swing neobišiel ani skladbu „Stress“, ktorá patrila k tým podarenejším veciam večera. K nepodarkom by som popri „Linoleum“ zaradil „Spitfall“ , kde rapová pasáž vyšla dosť nepodarene, prejavu chýbal drive a impulz, bez toho to celé vyznelo len ako čítanie textu z nejakej básne. Na konci setu sa k chalanom pripojila ANNEKE spolu s celou družinou ÁRSTÍDIR a spolu spustili „1979“. Pekné ukončenie koncertu.

Zážitkov som počas tohto koncertu nabral hromadu. Jednak magické vystúpenie ANNEKE, alebo úprimné predstavenie ÁRSTÍDIR. Pri PoS v konečnom dôsledku panovali pozitíva. No nemôžem si pomôcť, ale pre mňa tento večer ťahali za najkratší koniec. Novej chobotnici prajem veľa takýchto podarených koncertov. Vidíme sa na vystúpení KINGA DIAMONDA!

Lukáš „Bukáčo“ Polák

Autor: admin

Zdieľaj