Report – MESHUGGAH + DECAPITATED: The Ophidian Trek 2013 (27. 04. 2013: MMC, Bratislava)

Švédski blázni MESHUGGAH a ako predkapela Poliaci DECAPITATED. Nuž, musím sa vám hneď z úvodu priznať, že hoci toto duo spĺňa prísne nároky klubového koncertu, neočakával som od neho príliš veľa. Chyba! ..Ale poďme pekne postupne.

 

Spomínanú zostavu (iba?) dvoch kapiel nám do Bratislavy naservírovala agentúra Obscure, (organizátori BRUTAL ASSAULT – i možno viete, že MESHUGGAH budú aj na tomto hyperfeste a to bol jeden z hlavných dôvodov, prečo som sa obával o divácku účasť). Krátko po 19:h nás víta dlhý zástup ľudí čakajúcich na „odbavenie“, usporiadatelia sú však natoľko rozumní, že keďže sa s vyberaním vstupu začalo až teraz, 1. banda s hraním počká.

 

DECAPITATED teda začínajú až niečo pred 20:00, dlhým ambientným introm. A potom sa to spúšťa: Od začiatku ma víta pomerne fajne mohutný zvuk, čo však u týchto našich severných bratov nie je nič prekvapujúce (tým to nechcem brať ako samozrejmosť). Počet nástrojov je nám dobre známy, ale tentokrát mi trochu chýbala tá druhá gitara, a to najmä pri sólach + možno aj preto, že som stál bližšie pod basákovou stranou. A vôbec, viac (najviac) sa mi zatiaľ páčili na The Decimation Of Euorpe Tour v B.B 02. 12. 2011, kde im zrejme lepšie sedela klubovo-domáca, ba až rodinná atmosféra. Teraz sa spevak ani veľmo neprihováral, a keď, tak sa väčšinou uchýlil k zbytočnej angličtine (opäť pripomínam: DECAPITATED sú Poliaci). Hrali aj dosť krátko, hoci nevynechali asi žiaden hit. „Day 69“ dnes vyznel trošku chaoticky, no napr. „Spheres Of Madness“ odsýpal v dokonalosti. Celkovo ich set hodnotím kladne, vidieť, že sú veľká kapela už vo všetkých smeroch. Esteticky intenzívny technical death metal ani dnes v podstate nesklamal.

 

Nasleduje dostatočne dlhý odpočinkový čas a ja sa priznám, že z headlinera MESHUGGAH som zmeškal hádam aj 3 minúty! Čo je nutné podotknúť hneď, že počet ľudí v sále nám rapídne stúpol, takže predrať sa bližšie ku stage už nie je také jednoduché. Na 2. strane: možno ani potrebné (viď. svetelná show, pri ktorej sa ešte pristavíme)… No, ako a kde začať? Zvukom? Súhrou? Atmosférou? Ach, bubeníkom. Kým DECAP sa aj so svojimi bicími tlačili v prednej časti pódia, tak MESHU ho už majú k dispozícii prakticky celé. Vo všeobecnosti toto predstavenie bolo mohutné! Páni sa na nič nehrajú, idú si to svoje, s radosťou spozna vlasvo i bez problémov. Setlist bol tiež trochu kratší, než nedávno (na tuším USA Tour), napriek tomu to stačilo na dokaličenie ľudských duší v publiku. Vlastne, výrazy sko „publikum“, „obecenstvo“ či „hľadisko“ ani nie sú na mieste… veď tí ľudia okolo mňa, tí samotní..boli Mešuge! Tá hudba ich doprepínala, vidieť im to v očiach, v rozpätí rúk pri scénach ultra-podladených pomalých tém, a takto by sme mohli pokračovať dlho. Toto je potrebné zažiť/prežiť live. Ešte sa vrátim k svetelnej show, ktorá sa svojou blížila snáď aj k prívlastku „dokonalá“. Razantná, ale hlavne v dokonalej symbióze s tempom i rytmom. Aj epileptici si museli prísť na svoje. …A keď ešte prirátame tú – kupodivu – nadštandardnú divácku účasť, máme pozitívny feedback pre tento gig. Darmo, MESHUGGAHovský žáner (či pod názvom post-thrash metal, technical, progressive, ba až math metal, či djent) sa teší priazni i popularite…a Thordendalovci sú práve tou jednotkou na trhu svojho štýlu. Na záver dodám, že setlist rozoberať nemienim. Všetko je tu:

http://www.setlist.fm/setlist/meshuggah/2013/majestic-music-club-bratislava-slovakia-4bd81f1e.html a tak si každý zhodnotí, či práve ten jeho obľúbený album dostal dostatočný priestor.

 

 

 

 

Marek „Fajo“ Mephisto

foto: Sachtikus

 

Autor: admin

Zdieľaj