Report – VADER, ČAD, BRUTE, THE INFINITE WITHIN, 30.4.2013, Collosseum, Košice

Ten čas ale beží. Už je tomu rok a pol, čo nás VADER poctili svojou návštevou v metropole východu. Vtedy v rámci podpory nového albumu Welcome To The Morbid Reich. Tentokrát však pripravili špeciálnu show venujúcu sa hlavne starej klasike Black To The Blind a EP-čku Sothis, bolo sa rozhodne na čo  tešiť. Ako hostí si Kamil zavolal: svätojurských ČAD, východoslovenskú špičku death metalu BRUTE a mladých Zvolenčanov THE INFINITE WITHIN. Line-up nabitý ako sa patrí, nádej na vydarenú akciu stúpa, aj keď v poslednej dobe akcie v Košiciach zvykli končiť účastníckym fiaskom, no nakoniec sa to skončilo pozitívne, až by sa to sčasti mohlo nazvať ako stretnutie východoslovenských metalistov, ale o tom až nižšie.

Príchod do Collossea ma milo potešil, už sa tam začalo míňať dosť ľudí, čo nebolo na akcie za poslednú dobu dosť zvykom. Zvolenčania THE INFINITE WITHIN trochu meškali, čím sa kus pripravili o čas. Po doladení a ponastavovaní aparatúry sa na to rovno vrhli. Zo začiatku vystúpenie sprevádzal dosť nelúštiteľný zvuk, prvá kapela si to klasicky vždy schytá, ale bez toho by to nešlo. Po vyčistení zvuku som začínal poriadne vnímať ich hudbu. Technický brutal death, možno kus ako ORIGIN, ale berte to ako s rezervou. No čo mi však pri ich vystúpení vadilo, bola miestami nezosúladenosť a občasné rytmické kotrmelce. Chlapci však ešte len začínajú, prvé CD tu bude čo nevidieť, a ku tomu si vybrali dosť náročný žáner, tak to nemôžeme brať ako veľký prúser, priam naopak, môžeme byť radi, že sa tu nájdu aj mladí chalani, ktorí chcú hrať práve takúto hudbu.

Po kratšej pauze  sa na nás spustil víchor z Vranova, zvaný BRUTE. Zvuk ako delo, brutálne nasadenie od začiatku, žiadny priestor na kompromisy ale poctivý, technicky prepracovaný brutal death s občasným zmyslom pre melodiku. Priestor pred pódiom sa začal pomaly zapĺňať, čím atmosféra tohto metalového sviatku začala hustnúť. Spevák Pafo chŕlil pekne šťavnaté a mohutné growly, Steve riffoval ako mašina, hlavne v jeho typickej skrčenej póze, v ktorej dával tomuto vystúpeniu všetko. Vystúpenie sa nezaobišlo bez technickej vady, došlo ku kolízii medzi odposluchom a metronómom, no problém bol rýchlo zažehnaný a skladbu si zopakovali od začiatku. Pekné gesto. Ku koncu došlo aj na novú skladbu, ktorá sa niesla v pekne natlakovanom a menej melodickom duchu, skôr zameranú na brutalitu, no máme sa načo tešiť do budúcna, táto kapela nám má toho ešte veľa čo povedať!

Nastal  čas na svätojurskú mašinu ČAD. Konečne som sa dočkal zvuku, ktorý si táto kapela zaslúži. Ich predošlé vystúpenia mi vždy kus prišli bez gulí, hlavne kvôli tomu slabšiemu zvuku,  no čo predviedli teraz, to malo až slonie gule. Pílilo sa, rezalo sa, hotový „zombie“ masaker. Publikum spievalo skoro všetky texty, pod pódiom vznikol už aj prvý kotlík, Pišta vždy zasrandoval medzi skladbami, Valér Tornád hodný svojho mena chrlil jednu víchricu za druhou,  toto bol koncert, na ktorý som od tejto kapely vždy čakal. Hralo sa hlavne z posledného albumu Ťažký kov, nezabudlo ani na staršie pecky zo Súkromnej vojny, alebo na veci zo splitka s Betónom. Vrchol koncertu prišiel s temnotou „Psia krv“, konečne to malo takú atmosféru, ako si to žiada. Najlepší koncert ČADu , aký som videl. Latka nastavená vysoko, mohlo sa ísť na hlavnú hviezdu.

No ešte predtým sa Collosseum  krásne naplnilo, kopa známych tvári, všetci sa spoločne zabávajú, hotová metalová rodina.  Na diskusie bude ešte dosť času a tak sa na pódium dostavil Piotr a spustil svoju death metalovú jazdu. Neskutočný tlak a rázny ťah na bránu, o to tu hlavne išlo. Mohol za to aj playlist, ktorý sa venoval hlavne starým, dopredu avizovaným veciam. Popri odohraní celého albumu Black To The Blind a EP-čka Sothis došlo na skladbu z debutu The Ultimate Incantation („Dark Age“), či na pecku z De Profundis („Vision and the Voice“) , no nezabudlo sa ani na posledný album Welcome To The Morbid Reich („Return to the Morbid Reich“, „Come and see my sacrifice“). Mladšie ročníky zrejme museli byť trošku v šoku, pokiaľ si neprečítali promo text. Zošedivený pán, i napriek vyššiemu veku, vydával zo svojho hrdla pekne hlboký, mohutný a zároveň šťavnatý growl. Ku tomu nasadenie ako sa patrí, až sa mi zdalo, že oproti minulému výkonu to stúplo o level vyššie. Piotr sa proste pre túto hudbu narodil a robí to zo srdca. Mladší kolegovia mu skvelo sekundovali a tak vytvorili celok, ktorý fungoval na 100%.Takto má vyzerať vystúpenie legendy death metalu, na nič sa nehrať , stačí úprimnosť, klobúk dolu.

Akcia ako sa patrí. Vystúpenia, až na prvú kapelu, ktorá na sebe zapracuje, na jednotku,  účasť potešila, kopa známych. Na záver poďakujem Kamilovi za toto podujatie. Dúfam, že aj naďalej sa aspoň takto bude podporovať tvrdý metal na východe!

Text: Bukáčo

Fotky: Pavol Šubert

Autor: admin

Zdieľaj