Koncert – NOC BESOV VII. 31. 8. 2013 (Tirish Pub Banská Bystrica)

Noc Besov v ďalšom pokračovaní ovplyvnilo niekoľko zmien: medzi prvú patrí fakt, že od siedmej časti v rade budeme organizovať koncert už len raz ročne, vždy na konci leta ako jednodňový minifestival, ktorý sa bude konať v prostredí Tirish Pubu s vonkajšou letnou terasou (hornou aj dolnou). Ďalšou zmenou je, že minifestival neostane len pri hudbe, ale jeho program sa prenesie aj k rôznym aktivitám, ktoré majú spojitosť s archaickou pohanskou kultúrou Európy, tradicionalizmom a láske k vlasti:

SKYFORGER (pagan/folk metal) – Lotyšsko
http://www.skyforger.lv/
http://www.youtube.com/skyforgerofficial
Lotyšská pagan metalová legenda Skyforger sa predstaví na Noci Besov ako hlavný headliner programu. Baltské pohanské piesne sa rozoznejú pod zástavou týchto skúsených Lotyšov.

Tomáš Kočko & ORCHESTR (folk) – Morava
http://www.kocko.cz/intro.php
http://bandzone.cz/tomaskockoorchestr
Spoza rieky Moravy sa predstaví akustická folková kapela Tomáša Kočka spolu s jeho Orchestrom. Tradičné ľudové melódie v podaní talentovaných muzikantov inšpirované zbojníckou tematikou, najstaršími tradíciami dávnej Moravy a ľudovými piesňami z beskydských kopcov zaznejú špeciálne na Noci Besov.

GYVATA (neofolk) – Litva
http://www.donis.lt/gyvata/Gyvata.html
http://www.last.fm/music/Gyvata
Ako zahraničný hosť sa predstaví skupina mladých ľudí pod názvom Gyvata, ktorí hrajú tradičné litovské piesne v neofolkovom podaní. Prvý krát sa predstavia na Slovensku v akustickom znení.

JARUN (progresive folk black metal) – Poľsko
https://myspace.com/jarunband
http://www.youtube.com/user/Jarunband
Pomerne mladá poľská black metalová kapela Jarun vydala len minulý rok svoj prvý full album s názvom Wziemiozstąpienie, ktorý nasadil latku veľmi vysoko.

AEON WINDS (atmospheric black metal) – Slovensko
http://bandzone.cz/aeonwinds
http://www.myspace.com/aeonwinds
Slovenská black metalová zostava Aeon Winds s tajomnou a pochmúrnou atmosférou patrí svojou produkciou k napdriemeru slovenskej black metalovej scény. Ich myšlienky a texty sa opierajú o nadprirodzeno a abstraktné témy človeka. Tento rok to bude ich jediný koncert na Slovensku.

BABY (tradičné spevy) – Poľsko
https://www.facebook.com/ZespolBaby/info
Tradičné slovanské piesne, zaspievané ženskou zostavou z Poľska, ktorá si hovorí Baby. Snažia sa rekonštruovať najstaršie ľudové a obradné piesne, ich techniky, obsah, témy a symboly.

WALDSCHRAT (black metal/neofolk) – Rakúsko
https://www.facebook.com/Waldschrat.Official/info
http://waldschratmetal.blogspot.co.at/
Rakúska skupina Waldschrat hrá chladný black metal s pochmúrnou atmosférou. Momentálne pracujú na prvom albume, ktorý je inšpirovaný mystikou, prírodou a germánským archaickým náboženstvom.

PERUN A ZMEJ (divadelno-šermiarske vystúpenie)
Inscenácia staroslovanskej báje o boji hromavládcu s mýtickým hadom Zmejom. Ten sa od počiatku vekov snaží zmocniť Alatyru – kameňa bytia, aby sa stál vládcom všehomíru Černoboh, pán chaosu a večnej noci.

RAGNAROK (umelecký prednes – inscenácia) Pod rúškom tmy, osvetlený plameňom večného ohňa, bude rozpovedaný mýtus o Ragnaroku – konci sveta, ktorý pochádza zo severskej mytológie. Prehovorí ku vám rozprávač a tajomné postavy okolo neho spolu s ním sa vrátia do onoho mýtického času.

PREDNÁŠKA na tému „Povstania slovanskych pohanov v stredoveku“. Predstavíme vám ako prebiehal odboj Slovanov proti christianizácii vo včasnom stredoveku nazývaný aj „pohanské reakcie“.

PREDNÁŠKA na tému „Hudba, kultúra a autentický život“ od nášho priateľa filozofa pod prezývkou Tvor.

KOVLAD (cech remeselníkov)
ARKONA PAGAN ART SHOP (obchod)

VSTUPNÉ –
1. predpredaj = 13 € (VYPREDANÉ)
2. predpredaj = 15 € (120 kusov)
Na mieste = 17 € (neobmedzené)

Autor: admin

Zdieľaj