Recenzia – SURGICAL DISSECTION „Origin And Intention“ (Nice To Eat You Records, 2013)

Na Slovensku bola vždy úrodná pôda pre death metal. Stred územia tiež nebol výnimkou a práve v samotnom srdci našej republiky sa nám zrodila kapela SURGICAL DISSECTION. Banskobystričania to už ťahajú od roku 1996 (vlastne od 1993 pod názvom DISSECTION) a s menšími pauzami a zmenami v zostave to dotiahli až do dnešnej doby, kde ponúkajú nový album Origin & Intention. Zostavu navyše od roku 2009 obohatil môj kolega Marek „Fajo“ Falat, čo bol o dôvod viac sa im pozrieť na zúbok.

Bez akéhokoľvek intra či predohry na nás vypustia chlapi poriadnu smršť, ktorá sa nezastaví až do samotného konca. Gitary sa vám hneď zarežú do sluchovodov, bicie vymasírujú krčné stavce a Fajo to zaklincuje svojím svojským growlom. Fajo tu figuruje s pestrým registrom, cez hovorovo ladné „old school“ growl pasáže, kde ide pekne do hĺbky, či niekedy zaškriekne, až po hlboké prasacie hody. Občas tu síce môžeme spozorovať (prosím, nezabi ma) vypadnutie z tempa, ale na to sa už človek musí fakt sústrediť, čo je na druhej strane plus, keď niekto v tejto uponáhľanej dobe dokáže tomu venovať toľko pozornosti.

Hudobne ide o death metal viac-menej klasického strihu podľa americkej normy, s potenciálom dostať sa aj do technických vôd. Taktiež nechýba zmysel pre občasnú melodiku, kde táto kombinácia môže kus pripomenúť otcov žánru DEATH, hlavne pri záverečnej „Art of Destruction“. Práve to prelínanie medzi technickejšou pasážou a melodickou vyhrávkou by som vyzdvihol. Chlapci to už majú namakané po toľkých rokoch a skúsenosti sa odzrkadľujú práve na tejto nahrávke. Aj keď je pravda, že o nejakú veľkú originalitu sa tu nezakopne, ale zato tradičné postupy zvládajú viac než dôstojne.

Keď si to zrekapitulujeme, tak tu máme dôstojne zahratý, technicky dobre zvládnutý, až na občasné mini zakopnutia, death metal v klasickom duchu. Kto ich ešte nezaregistroval, tak by to mal napraviť, pretože Slovensko je fakt krajina naklonená death metalu, o čom svedčí aj táto nahrávka.

Lukáš „Bukáčo“ Polák 7/10

http://bandzone.cz/surgicaldissection

https://www.facebook.com/surgicaldissection?fref=ts

Autor: admin

Zdieľaj