Report – GOTHOOM ECT FEST 2013 – Tajch, Nová Baňa – Part. 2

DEŇ 3:
Opäť raz sa budím skôr ako kolega a nenechávam si ujsť gore maniakov GUTALAX. Ľudí sa zišlo pomaly toľko ako na headlinerov večera. Dokonca som sa trochu cítil ako na obscene. Lietajúce nafúknuté lopty, ľudia v plynových maskách či obalení v toaleťáku, ale to všetko patrí k tomuto vystúpeniu. Chalaniská z Čiech zamaskovaní ako na brutali v bielych plášťoch, ošľahaní „hovnami“ ládovali jednu humorne ladenú pieseň za druhou. Gitary poriadne masívne, spevák dával všetko, čo sa dá nájsť v goregrinde – growl, vrieskačky, či hlboké vťahavé pig squealy. Proste parádny začiatok dňa.

A máme tu posledný deň, kedy mi už poriadne hučí v hlave. Teraz neviem či z chľastu, hudby, či „Docentových“ prednášok. Jedno ale viem isto. K príjemnému obedu mi ešte nikdy ATTACK OF RAGE nehrali. Ďakujem vám chlapci, hneď mi to išlo lepšie dolu krkom. „Natáčky“ nemôžu svojou hudbou sklamať žiadneho grindera. Dokonca aj jeden v oranžovom tričku si z chuti „zahrozil“ a zapogoval. Opäť veľmi dobré vystúpenie.
Príjemné letné počasie ma nenechalo dlho horúceho a počas setu LUNATIC GODS sa chladím v Tajchu a vystavujem svoje polonahé telo slnku. Zvuk je aj tu excelentný, takže neprichádzam o zaujímavé vystúpenie týchto otcov nášho metalu. Zahrali aj „Balada o makovom mlynčeku“ – zahrali všetko.

Ku LUNATIC GODS pridám, že spev ma neuveriteľne prekvapil, bol plný sily a intonačne bol priam bezchyby, pre mňa osobne veľmi milé prekvapenie.

Košickú sebranku OBLITERATE považujem za najmenej docenenú kapelu na slovenskej scéne. Toto tvrdenie mi nevyvrátilo ani vystúpenie na Gothoome. Ľudí prišlo tak päť a pol hlavy, no čo predvádzali chalaniská, by si zaslúžilo plný amfiteáter. Síce musím vziať do úvahy, že ich hudba práve nie je určená na nejakú zábavu, nebodaj na moshpit, to je skôr hudba na počúvanie a zachytávanie krkolomných zvratov, bohatých kompozícií či experimentálnych prvkov. Vystúpenie bolo vysoko profesionálne, zahraté bez najmenších chýb a nanajvýš došlo aj na pár humorných naháňačiek po pódiu, či predstavovanie songov pomocou DIY plagátov, kde boli popísané názvy skladieb. Gabi  nenechal chladné hlasivky a svoje svojské hlboké vrieskanie malo patričnú silu. Pre mňa vynikajúce vystúpenie, ktoré som si nadmieru užil.


EMPYRION sa rýchlo vyšplhali na vrchol slovenského extrem metalového ľadovca. A niet pochýb o tom, že zaslúžene. Či v štúdiu, či naživo je to poriadna päsť medzi oči. A tak ponúkli ľuďom nadštandardnú porciu hudby, ktorá bola aj patrične ocenená.
Po tomto parádnom hudobnom vyžití prichádza na rad losovanie o CD, tričká a hlavne tri gitarky. No tlačenica pod pódiom bola poriadna. A to sa už v pozadí zvučilo moje osobné prekvapenie festivalu. Poliaci OBSCURE SPHINX. Perfektná zmeska doom metalu, post rocku a sludge ma totálne zhypnotizovala. Určite si dám pozor na túto skupinku a začnem ju vážnejšie sledovať.

Názov POPPY SEED GRINDER vám môže štýlovo evokovať nejaký grind, či nebodaj gore/porn grind, no pravda je trošičku iná. Je to poriadna brutal death metalová mašinéria. Nekompromisne naklepané pasáže, hlboký hrdelný growl, technické gitarové vychytávky. Fanúšikovia brutal techinal deathu spoza oceánu si museli prísť na svoje, ja tiež.

Došiel čas, kedy samotný organizátor Peťo Beťko musel zahodiť organizačné veci za chrbát a vypustiť zopár doomových tónov spolu so svojou skupinou DOOMAS. Vystúpenie bolo na úrovni, malo to peknú valivosť a silu. Doomoví fanúšikovia určite nemohli odchádzať nespokojní.

Kapela GALADRIEL je považovaná za jednu z hlavných zástancov našej scény, no ja musím povedať, že ma naživo nepresvedčila o tomto statuse. Ženský spev neuveriteľne škrípal v ušiach, falošné tóny na každom rohu, ešte že to Dodo zachraňoval svojím growlom. Vystúpenie nemalo ani tak silu a hlavne atmosféru, akú by si žiadala táto hudba. Pre mňa osobne sklamanie.

 

Hlavnou skupinou dnešného večera boli bezpochyby ROTTING CHRIST. Posledný album Κατά τον δαίμονα εαυτού ma totálne dostal svojou neopísateľnou atmosférou. A tak som sa veľmi tešil, či sa podarí túto atmosféru preniesť aj naživo. Podarilo sa. Vkusne prepletený set list, kde si na svoje prišli aj staroškolci, aj novoškolci.
O záver ako z ríše Velesa sa pre mňa postarali SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY. Moja osobná kultovka spoza rieky Moravy ma proste nemohla sklamať. A veruže nesklamala. Perfektne vyvážená show, kde bolo čitateľne počuť aj sláčikové nástroje, zmyselný tanec speváčky Hanky, no proste paráda. Kto zborovo nespieval „Slava, Slava“ tak hádam ani nebol na fesťáku (smiech).

Mne to nedá, ale musím so svojim kolegom zásadne nesúhlasiť. Vystúpenie SSOGE bolo absolútne nepodarené. Mužský a ženský spev bol celý čas v neuveriteľnej kolízií a nesúlade až ma uši boleli, k tomu pekná kopa falošných tónov, hlavne vo vysokých polohách. Folkové nástroje taktiež pekne škrípali, až mi to celé zapadalo do toho nesúladu. Pre mňa osobne jedno z najnepodarenejších vystúpení festu.
O úplný záver vygradovaný ohňostrojom sa postarali Ukrajinci KHORS. Blackmetalisti, paganisti a čo ja viem ešte akí isti, si určite prišli na svoje. Mňa ich tvorba nechala trochu chladnejšieho, ale možno to bolo len nocou, kedy sa vodní a horskí bohovia s nami nehrali a chladili nás.

OUTRO:
Čo dodať na záver. Každému z nás zostanú v hlavách nezabudnuteľné spomienky na túto rodinnú akciu. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník a veľmi ťažko sa nám vracia do reality všedných dní. ĎAKUJEME VÁM GOTHOOM RODINA!!!!!!!

Roman „Demon“ Chocholáček a Lukáš „Bukáčo“ Polák

Autor: admin

Zdieľaj