Report – MASTERS OF ROCK WINTER ’13, 23.11.2013, Sportovní hala Euronics, Zlín, CZE

Masters Of Rock je vraj dlhodobo najväčší československý rock/metalový fesťák. Ja osobne som oň už stratil záujem. Ale poznáte aj jeho zimnú mutáciu – „Winter Masters Of Rock“? 23. 11. 2013 som sa tento jednodňový koncertný minifestival vybral navštíviť po 1.- krát. Akcia sa do minulého roku konala na Zlínskom zimnom štadióne, teraz to organizátori presunuli vedľa do „Sportovní haly Euronics“, zrejme kvôli predpokladanej nižšej účasti.

Po príchode na miesto činu a vyzdvihnutí akreditácie sa hrnieme do haly, aby sme zistili, že už hrá KEEP OF KALESSIN (na turné so SOILWORK). Sú chudobnejší o speváka Thebona, ale gitarista Obsidian C. dobre zvládol aj svoju vokálnu rolu. Predstavili najmä piesne z najaktuálnejšieho CD „Reptilian“, inak napr. klipovka „Ascendant“ či „Introspection“. Ako sa neskôr ukázalo, mali pod pódiom viac ľudí než kapela idúca po nich.

Poliaci DECAPITATED (na turné s CHILDREN OF BODOM) nie sú pre tunajších fans žiadnou novinkou. Sám som ich už videl hrať na veľkom feste, v malom i veľkom klube, tak teraz zase čosi iné. Potešil ma ich typický výborne masívny zvuk, na 2. strane opäť sklamal kratší nevybalansovaný set (výrazná prevaha posledného CD „Carnival Is Forever“ / absencia hitu „Day 69“). Estetický bonus: gitarista Wacław „Vogg“ Kiełtyka nám akosi zapustil fúzy aj bradu. :-)

Nasledujúca partia sa volá ReVAMP a je na tour s KAMELOT. V rámci ich setu sa bližšie rozhliadame po hale a dokonca nachádzame možnosť dívať sa na stejdž viac-menej zozadu. Veľmi zaujímavý pohľad! ReVAMP predvádzajú nelineárnu, pomerne progresívnu paletu metal-štýlov, kde prevláda symphonic. Pozerá sa na nich dobre, za čo môže najmä speváčka Floor Jansen (ex-AFTER FOREVER, čerstvo NIGHTWISH).

Po dlhšej prestavbe a miernych naťahovačkách prichádza vlastne už jeden z headlinerov – Švédi SOILWORK. Ich modern melodeath s prímesou metalcore spĺňa všetky klišé daného štýlu, naživo to ale nie je moc „na odpadnutie“. (Priveľa IN FLAMES!) …Ale pravoverní fanúšikovia si myslia niečo iné a SW tu majú veľmi slušnú kulisu. Zo setlistu: okrem viac noviniek z aktuálneho „The Living Infinite“ dominujú songy éry 2003 + vyššie, zo starej bol tuším len jeden. No a z vizuálneho hľadiska to veľmi metalové nebolo – proste moderna.

Do Zlína boli prizvaní aj epic/melodic metaloví veľmajstri z krajiny 1000 jazier, AMORPHIS. Táto kapela ma naživo nikdy nesklame… Dredovlasý Tomi Joutsen spieva aj dnes ako z CD-čka; či už je to growling, alebo čistý vokál. Ani jeho piati kolegovia (služobne všetci starší) sa nedajú zahanbiť a inštrumentálnu vyspelosť dokazujú s kľudom i noblesou. Z novej dosky „Circle“ sa hralo až príliš, na 2. strane mnohé prostredné albumy zostali opomenuté (len 1 track z „Elegy“, konkr. „Against Widows“). Napriek tomu zatiaľ najlepšia záležitosť večera, čo dokázali pecky ako „Silver Bride“, navrátilá „Black Winter Day“ či melancholická „House Of Sleep“ (nejeden z nás má slzy na krajíčku), ktoré sú výborne odohraté.

Na to, že od officiálAmeričanov KAMELOT som nečakal vôbec nič, chytám už po pár skladbách nesmierne pozitívnu náladu. Že vraj zmenili speváka, no mne to môže byť jedno – tento presvedčil! Z pánov srší vrúcnosť, milo sa prihovárajú, vážia si svojich fans. K setlistu sa veľmi vyjadrovať nejdem, nakoľko ich tvorbu nemám detailnejšie zmáknutú…i tak je všetko na setlist.fm a príp. iných webstránkach. Za najväčšie pozitívum považujem vizuálne/pódiové prevedenie. Nie je to len o vkusnom oblečení či nejakom statickom headbangu; oko teší napr. dostatočný pohyb, zakomponovanie určitých plošín i vyvýšenín, kam si členovia kapely stúpnu, a bonbónik (nielen) pre pánov: tá anjelsky krásna anjelica (inak hosťujúca femme fatale v podobe speváčky THE AGONIST, Alissa White-Gluz). Na záver prišla zahosťovať aj Floor z ReVAMP, ktorá sa o.i. poďakovala KAMELOT-u za príjemne strávený čas – dnes je to ich posledný dátum turné. Táto žena má fakt charizmu, veď aj medzi ľuďmi behala bez problémov. Povezdme, že je 2. najmilším prekvapením Zimného Mastru, (po KAMELOT).

Celým programom nás medzi kapelami sprevádzal koncertný hovorca MOR, po čase mnohým asi prekážajúci – ja ho však musím spomenúť, nakoľko je to Slovák. :-) Absolútne finálnou bandou celého dňa je Fínska legenda CHILDREN OF BODOM, vo svojej tvorbe spájajúca neuveriteľné spektrum mnohých vždy-melodic-ladených metalových štýlov. Alexi Laiho má opäť o niečo kratšie vlasy, stále však hrá bravúrne. To jeho fuckovanie je samozrejmosť – hoci to preháňa a neviem sa ubrániť pocitu inšpirácie Jamesom Hetfieldom, už som si zvykol. Dá sa povedať, že po „Are You Dead Yet?“ (titulnú opäť hrali) COB akosi stratili tvorivú šťavu, možno preto ma novinky z „Halo Of Blood“ prekvapili v dobrom slova zmysle… Najmä „The PuritDLHyNAZOV“ so svojim doomovým nádychom. Ďalšie veci: čo som sa bavil s kamošmi, v Bratislave bol playlist kus iný. Verte či nie, ale dnes perfektné „Bodom After Midnight“, „Needled 24/7“ ani „Everytime I Die“ na Slovensku nezazneli. Ešte ma potešil napr. old-schoolový „Lake Bodom“ a vlastne celkovým pozitívom je, že sa hralo tuším z každej jednej dosky. Za jediné negatívum považujem určité rytmické vybočenia kapelníkov.

Winter MOR mi opäť potvrdil, že ľudia v hlavnom meste metalovej Moravy sú naučení chodiť na Ťažký kov. V hale mohlo byť cca 1400-2000 (viac už asi nie) ľudí, čož je super! Niečo také je na Slovensku pasé, tak sa len tešme, že Zlín je k nám tak blízko. Navyše to nebolo 1.- krát, kedy spojil do jednej akcie viacero súvislých tour. – Mne by totiž časovo nevychádzalo navštíviť v Blave 3 samostatné koncerty (COB, KAMELOT a SOILWORK), nehovoriac o tom, že AMORPHIS teraz na Slovensku ani nehrali.

Marek „Fajo“ Mephisto

foto: Veronika Hesounová – hesounovaphoto.wordpress.com

[nggallery id=16]

Autor: admin

Zdieľaj