Profil – TRIBE: „Odsudzujeme prehnaný nacionalizmus už vo svojej podstate, pretože stále vyvolával a vyvoláva len konflikty a agresivitu“

Na polceste medzi Rožňavou a Košicami, v mestečku zvanom Moldava nad Bodvou, sa nám zrodila mladá kapela TRIBE. Chalani  vyšli z punk/hardcoru až ku riadnemu death a thrash metalu, stihli vydať už dva albumy – „Scream To Bleed“ a „Endless Apocalypse“ a čoskoro môžeme očakávať ďalší prírastok do rodiny. Moldavčania ma hneď dostali svojou eufóriou, plným nasadením a hlavne tým, že sa zo dňa na deň vyvíjajú a zlepšujú. Preto som si pre vás pripravil tento špeciálny profil, kde vás zavediem do ich sveta plného metalu, antifašistických postojov, ale hlavne fajn ľudí. Tento profil bude obsahovať kratší rozhovor, hlave s Danielom Dankom, no na kus reči došli aj Dávid a Norbi a samostatné dve recenzie na ich dva albumy. Užite si to !

Začneme zostra. Ako sa vlastne dostal metal k vám do Moldavy ? Boli tam aj nejakí starí metalisti, či ste sa ku všetkému museli dostať sami ?

K metalu nás priviedli naši bratranci. Spolu s nimi sme trávili dosť času, pozerali sme koncerty a klipy, ktoré mali nahraté na video kazetách, púšťali nám aj platne a tak nám metal stúpal pomaly do hláv. Ako k prvým sme sa dostali ku kapelám ako METALLICA, PANTERA, SLAYER. Keď sa nám už dosť páčila hudba, tak nás začali brávať  na všelijaké koncerty v okolí. To nám nestačilo a tak sme sa pomaly dostali aj ku nástrojom. Na gitare som začal hrať,  keď som mal 7 rokov, brat Dávid mal vtedy 8 a tak sa to stupňovalo až k Death metalu, grindcore-u, death-grindu, powerviolencu, crust, hc , vlastne ku všetkému možnému.

Vznik kapely sa datuje na rok 2008. S akou víziou ste išli do založenia kapely ? Do akej miery sa vám ju podarilo splniť ?

Celé to začalo tak, že sme sa často zvykli bicyklovať povonku. No s bratom sme vždy chceli založiť kapelu.  Časom sme sa dozvedeli, že Dávid hrá na bicích. Tak sme sa od toho bicyklovania dostali aj k prvým skúškam. Dá sa povedať, že sme začínali ako každá obyčajná „garážová“ kapela. Hudobne sme boli na dosť začiatočníckej úrovni, hrali sme covery od kapiel ako UK SUBS, EXPLOITED. Pokúšali sme sa robiť aj vlastné skladby, ale dajak nám to nešlo. Časom sme sa dostali k tvrdším kapelám ako: SEPULTURA, EKTOMORF, SOULFLY či PANTERA, a tak sa to začalo pomaly rozbiehať. Asi rok sme hrali covery v trojčlennej zostave, čiže – Ja, brat a bubeník Dávid. Potom sme začali tvoriť prvé skladby pre debut Scream to bleed. Keď sme už mali zložených 5 skladieb, pridal sa nový členspevák Norbert Farkaš, na prelome roku 2010. Zároveň došlo k výmene nástrojov, Daniel si vzal gitaru a Dávid basgitaru.

To ma celkom zaujíma, prečo došlo k tejto výmene ?

K tej výmene došlo hlavne preto, lebo brat nestíhal všetko zahrať, tak sme mu to chceli uľahčiť tým, že sme si vymenili nástroje. Dalo by sa povedať, že doma som vždy viac mastil na gitare ako on, takže k nemu tá basa aj pristane.

Vo svojich textoch vyjadrujete silno antifašistický postoj, viedla vás k tomu nejaká nepríjemná situácia, či skôr prostredie, v ktorom žijete ?

Nedá sa to tak povedať, že kvôli prostrediu, kde žijeme, pretože v Moldave je našťastie málo extrémistov. Odsudzujeme skôr prehnaný nacionalizmus už vo svojej podstate, pretože stále vyvolával a vyvoláva len konflikty a agresivitu. Je to nielen náš, ale aj celosvetový problém. Ja osobne mám nekonfliktný postoj. Mňa hlavne vie zaraziť ten rasizmus  a jeho nezmyselné triedenie ľudí  podľa farieb pleti, čo vidím ako nezmyselný rozdiel a ešte kvôli tomu biť ľudí, to je už fakt veľmi zlé. Ja si myslím, že každý je určitým spôsobom rovnaký na tejto planéte, bojujeme textami za slobodu každého človeka na zemi. Len je škoda, že tento problém to nevyrieši a celkovo je neriešiteľný, lebo sa nachádzajú medzi nami aj takíto primitívi. Silno stojíme za slobodu každého!

Zaujímalo by ma, ako prebieha u vás komponovanie materiálu. Berú si všetko na starosť bratia Dankovci, či sa dáva možnosť prejaviť sa aj ostatným členom kapely ?

Do tvorby materiálu sa zapája celá kapela, každý člen má priestor sa prejaviť v našej hudbe, ale vypočujeme si aj rady, aj kritiku od známych hudobníkov, ktorá nás tiež posúva a zdokonaľuje v tvorbe. Občas k nám zavíta do skúšobne Peter „3PO“ Tancer a vie nám dať výborné rady do hudby. Aj do nášho bubeníka hustil dosť Štefan „Blacky“ Prokopič, dával mu rady, ktoré sme využili hneď na debutovom albume. Čo sa týka kritiky, tak tej sa sme až tak veľa nezažili, aj keď sa sem-tam niečo vyskytlo.

Prvý album Scream to Bleed otvárate pesničkou „Rémálom“, ktorej text je napísaný v maďarčine. Ostatné skladby však sú anglickom jazyku. Čo vás k tejto zmene viedlo ? Nebolo pre vás náročné prejsť rovno na anglické texty?

Mysleli sme si, že s textami v angličtine budeme mať viac úspechu aj v iných krajinách. Texty prehodiť do angličtiny bol dosť problém, ale nejak sa nám to vždy podarilo, či pomocou kamarátov alebo známych, alebo pomocou slovníkov. Snažili sme sa to preložiť čo najprimitívnejšie.

Druhý album Endless Apocalypse, či EP, ako ho poznačili na metal-archives.com, otvára intro v  deathcorovom duchu, určitý závan počuť v závere skladby „Salvation“. Má to znamenať možnú cestu vášho vývoja, či len jednorázový experiment?

Myslím si, že len experiment.  Chceli sme skúsiť niečo nové a pokúsiť sa zahrať aj niečo v takom štýle. Bola to jednorázová skúsenosť, neplánujeme s tým pokračovať dobudúcna. Tipujem, že tak koncom februára už budú na svete 3 nové skladby, tie sú tiež v rôznych štýloch, dali sme taktiež do toho rôzne experimenty s rytmikou, je  v nich aj dosť melodických častí,  taktiež sypačky, či blast beaty a v neposlednom rade aj hra s harmóniou, na ktorej sa vyhral náš druhý gitarista Ečko.

Dávid a Dano, ako vlastne berie vaša rodina fakt, že jej synovia hrajú v metalovej kapele ?

Veľká vďaka v prvom rade patrí našej mamke, ktorá už nie je medzi nami, ona nás v tom podporovala, mala rada taktiež gitarovú hudbu,  ale čo hráme my, to bolo pre ňu už veľa. Páčilo sa jej hlavne to, že sme si to vybrali za naše hobby, dokonca aj na koncerty s nami chodila. Oco nás podporuje tiež, zvykne nás viezť na koncerty, podporuje našu hudbu aj merchandise-om. Aj ostatní členovia našej rodiny to už berú tak, že to patri k nášmu životu a nemajú proti tomu nič.

Dávid, popri TRIBE máš aj druhú kapelu PISSED OFF, ktorá je skôr zameraná na hardcore/crust. Čo ťa viedlo k založeniu tejto kapely ? Stíhaš prepojiť záujmy oboch kapiel? Nejde jedna na úkor druhej ?

Kapelu Pissed OFF! som nezaložil ja, ale ostatní členovia a mňa zavolali ako speváka, podľa mňa to celkom zvládam. Z obidvoch kapiel sa každý pozná s každým, dá sa povedať , že každý s každým je kamoš. Máme aj spoločné koncerty, takže vôbec mi to neprekáža, že mám dve kapely. (Dávid)

Norbert, tvoj vokál prešiel pekným vývojom. Ako som mohol počuť na posledných vašich vystúpeniach, je oproti prvému albumu dospelejší, mohutnejší a rozmanitejší. Trénuješ s ním pravidelne aj doma, či len pri skúškach s kapelou, alebo je tam iné tajomstvo ?

Som rád, že to vidíš takto. Hej, trénujem aj doma a možno je to tým, že som zmenil trošku aj štýl vokálu, lebo najprv som spieval najmä z hrdla a teraz najmä z brucha a skúšam zo seba dostať čím viac energie, ako sa dá.(Norbi)

Viem, že ste mali možnosť si zahrať dva koncerty s kapelou EKTOMORF, aký to bol pocit hrať so svojími vzormi?  Nemal si trému ? Ako ste sa vôbec dostali k takej možnosti ?

Začalo to tak, že mi napísal basák z kapely SOLD FOR EVIL (oni s nimi šli celé Black Flag tour), či by sme mali záujem hrať na turné s EKTOMORF, lebo sa vyskytla takáto možnosť. Oznámil som to ostatným a rozhodli sme sa, že na pár koncertov by sme pozbierali peniaze. Brali nás počas týchto dní ako ľudí sebe rovných, normálne sa s nami bavili, čiže nemali ani žiadne hviezdne maniere, ktorých sme sa obávali. Hrali sme na pódiách vybavených profesionálnym ozvučením a svetelnými efektmi.  Na koncertoch som očakával síce viac ľudí,  ale mal som z toho celkom dobrý pocit, hodnotím to ako skvelý zážitok. Nemal som ani trému, bral som to tak isto ako každý jeden náš koncert.

 Aké máte plány do budúcnosti ? Predsa len od vydania Endless Apocalypse prešiel rok a pol, čo ma vedie k záveru, že nejaké nové veci už budete mať. Kedy teoreticky môžeme očakávať nejakú novinku ?

Mame v pláne také mini tour do Čiech aj na SR pár koncertov s PUNKREAS a PISSED OFF!. Neplánujeme  nič extra do budúcnosti. V prvom rade sme hlavne zvedaví, ako sa bude páčiť už spomínaný  nový singel ľuďom a podľa toho sa uvidí, čo ďalej. Singel bude ponúkaný na CD-čkách za symbolickú cenu, možno aj zadarmo, budeme to rozdávať na metalových akciách atd., ešte sme sa nerozhodli.  Mal by byť dostupný aj na internete, budeme vás ešte o tom informovať v najbližšej dobe.

Ďakujem za váš čas, prajem veľa úspechov s kapelou. Máš nejaké slová na záver ?

My ďakujeme za rozhovor, dúfam že sa vám budú páčiť nové skladby. THRASH \m/!!

 

TRIBE – „Scream To Bleed“ (DIY, 2010)

Chalani síce uvádzajú na svojich profiloch, že ich inšpirovali hlavne thrashcorové kapely ako SOULFLY, EKTOMORF či SEPULTURA (zrejme obdobie Roots), no na ich hudbe sa to prejavuje len sčasti. Debut by som kľudne mohol zaradiť medzi death/thrash metalové nahrávky, hudobne to vidím na kontinent za veľkou riekou v období rokov 90-tych, ale nejaké vplyvy pochádzajú aj z nášho kontinentu, podobného dáta. Niektoré riffy ako keby boli vyčítané z biblií death metalu takých spolkov ako BOLT THROWER (ohromia svojou rýdzosťou), hlavne strednotempná „Discrimination“, narazíme tu dokonca na nejaký pokus o slamm, stredná časť skladby „Street“, nezabúda sa ani na melodickosť, kde to vidím na Švédsku vlnu, pri tej druhej hudobnej inšpirácii nemusíme ísť ďaleko, stačí sa vrátiť o pár riadkov dozadu, ktorá prevláda prevažne v druhej časti albumu. Spevákov hrdelný skôr vreskot ako growl sa nám začína len pomaly formovať, nedostatky zatiaľ prevládajú, nájdeme tu aj pokus o výraznejší hlboký growl v druhej „Street“, ktorý však skôr končí fiaskom ako víťazstvom, ale cením si už len námahu a chuť skúsiť aj niečo náročnejšie. Hudobný kabát je značne špinavý, dalo by sa povedať , že až garážový, zišla by sa možno nejaká reedícia, alebo sa to ponechá ako spomienky na old school časy, to už nechám na nich. Začiatok cesty je vždy náročný, nájdeme tu kopu zádrheľov, ale aj sľubných momentov, chalani však makajú a to vždy prináša ovocie.

Hodnotenie: 5,5/10

TRIBE – „Endless Apocalypse“ (DIY, 2012)

Už od prvého tónu vám bude jasné, že chalaniská nespali tie dva roky na vavrínoch, ale poriadne na sebe makali. Hudobne sa nám začínajú viac oddeľovať od death metalu a idú smerom ku thrashu a corovejšiemu podaniu. Narazíme tu dokonca aj na čistokrvnú thrashovú vypaľovačku pri skladbe „Chaos“, death metal je hlavne zastúpený v riffingu v skladbách „Abomination Through Violence“ či v záverečnej „Salvation“, ktorá spolu s otváracím introm môže slúžiť ako experimentálny výlet do deatthcoru. Inšpirácie už písať nejdem, tie boli spomenuté o poschodie vyššie. Norbiho growl sa zase presúva výťahom o poschodie nižšie ku brušným stavcom a tým naberá výraznejší, hlbší výraz a už to vôbec nie je taký prúser ako na debutovom albume, len tak ďalej. Výkony gitaristov ale aj skladateľské schopnosti stúpli o level vyššie, gitary sú oveľa hravejšie a nápaditejšie, ako príklad môže poslúžiť vyhrávka v skladbe „Abomination Through Violence“.  Ani zvukový kabát nie je ani zďaleka taká špina, všetko je už vyrovnanejšie a čitateľnejšie. Moldavčania prešli pekný kúsok cesty vo svojom vývine, každá jedna časť ich hudobnej skladačky stúpla o level vyššie, som veľmi zvedavý, s čím prídu nabudúce.

Hodnotenie: 7/10

Autor: Lukáš „Bukáčo“ Polák

Odkazy na kapelu:

http://bandzone.cz/tribecore

https://www.facebook.com/tribeslovakia?fref=ts

 

Autor: admin

Zdieľaj