Report – ALCEST, 17.01.2014., Viedeň, Szena

17.01.2014. Tak tento deň sa niesol v duchu Shoegaze, post-rocku, trošku folku a dokonca aj dream popu. No, asi by metalista nad takýmto večerom ohrnul nosom, avšak nie pokiaľ v takýto večer vystupuje kapela ako je napr. Alcest. Predkapelami priekopníkov post-blacku boli angličania The Fauns a fínsky hippiesáci z lesa – Hexvessel.

The Fauns boli prvý, čo túto akciu odštartovali. Od začiatku pôsobila taká príjemná oddychová atmosféra, ladné riffy, flegmatický spev nádhernej speváčky ( mohli sme si oči vyočiť :-D ) a sem tam miestami trošku nuda. Kapelka žánrovo spadá do Rocku, avšak postupne ich tvorba prešla až do dream-popu. Vystúpenie hodnotím docela dobre, len škoda že si nebolo kam sadnúť.

Po „snílkoch“ z Anglicka nasledovali prívrženci hnutia hippies z Fínska. Pri pohľade na nich, spoločne z úvodnou rečou – „We are Hexvessel and we came from forests of Finland“, som aj naozaj uveril tomu že žijú nejakým alternatívnym spôsobom života v lese. Hudobne kapela je zaškatuľkovaná ako psychedelic-forest folk , takže naozaj som bol zvedavý čo predvedú. No moje sklamanie, by som ten štýl premenoval na funerall-forest folk, lebo celé to bolo pochmúrne, nudné, ťahavé, uplakaný vokál…. no naozaj som si musel dať pauzu a ísť sa prevetrať von ( tak ako mnohí ďalší ľudia). Je to pre mňa sklamanie písať o muzikantoch kriticky, ale toto bol jedným slovom Pohreb.

Po dvoch hodinách a dákych minútach nasledovalo to, kôli čomu väčšina ( ak nie všetci ) prišla. Alcest. Pred koncertom sme polemizovali že či zahrajú aj dáke staršie veci a mali sme obavy že budú odprezentované iba nové skladby z albumu Shelter. Obavy boli iba z dôvodu toho, že Niege oznámil, že nový album bude v úplne novom duchu a že bude „šťastný“. No a to bol tak trošku šok pre nás niektorých – tak trošku sme túžili po melanchólii a depkovaní :-P. Alcest predviedol skvelé vystúpenie a odzneli piesne aj zo starších albumov. Odprezentovaných bolo 5 nových skladieb a 7 zo starších albumov. Pocity z vystúpenia boli skvelé, naozaj sme si to užili všetci, nové skladby ľudí zaujali a naozaj som rád, že nehrali iba nové veci. Potešili ľudí skvelými skladbami ako napr. Là où naissent les couleurs nouvelles alebo Percées de lumière. Jediné čo ma na tom celom zamrzelo, že nemali žiadny pekný merch – trićká :-D Ale to je asi úplne zanedbateľné. Vystúpenie bolo skvelé, odišiel som spokojný a šťastný (hoci som mal teplotu a zápal priedušiek) a už sa neviem Alcestu dočkať na najlepšom SK metalovom festivale Gothoom ;-)

Autor: admin

Zdieľaj