Report – ASPHYX na Slovensku, 02. 05. 2014, BRATISLAVA, Randal Club

asphyx_A2_2Ďalšia hard/heavy legenda, ktorá v tom mori jarných koncertov mieri na Slovensko – dámy a páni, dnes si dáme deathmetalovú chuťovečku menom ASPHYX! Že táto holandská kapela poctí svojou návštevou náš malebný kraj, som bral ako bežnú informáciu (subjektivita), ale vedeli ste, že u nás zahrajú vôbec po 1.- krát?
Začiatok bol stanovený na 20:00 a bez meškania. Predkapely, ak už aj pre niekoho nevynikali svojou veľkosťou, tak hlavne sa sem podľa prvého skromného zdania moc nehodili. Poďme však po poriadku.

Tá otváracia, Slováci BETON, ma po našom miernom meškaní privítala s dosť nadupaným, hlasným, podladeným, ale „heavy“ zvukom. No fajn, ešte nech sa takýto audio-stav udrží do konca celého večera! Hudobne sa jednalo o zmes crust/death metal, asi 50/50, v zostave si medzi pánmi všimnete aj jednu slečnu (basáčku) a inak nič prevratné. Performance príliš statická, určite máme doma množstvo kapiel zaujímavejších i štýlovo bližších pred ASPHYX.

To naši českí bratia MALIGNANT TUMÖUR, dvojka v dnešnom poradí, boli už o niečom inom. Majú fanúšikov takmer po celom svete a vedia urobiť show. Urobili aj dnes… Lead gitarista s bradou à la ZZ TOP, basák s parochňou vlasového výbuchu rokov 70-tych a frontman Bilos v štýlovom cowboyskom klobúku. Ich tvorbu som mal zafixovanú tým extrémnejšim smerom, Ostraváci však od ultrakrátkych piesní upustili a tvoria už veci zapamätateľnejšie. Dôverne známa mi bola napr. klipovka „Earthshaker“, blížiaca sa zvukovo i štýlovo až k MOTÖRHEAD, či mierne humorný prídavok „Saddam Hussein Is Rock ‚n‘ Roll“. Refrén tejto poslednej skladby si došiel na pódium zabékať aj Martin van Drunen z ASPHYX. Veľmi milý moment!

V rámci čakania na headlinerov sa, ako obvykle, usádzame k pivným stolom a spoločnosti metalových súputníkov. Ani to netrvá dlho a od stejdžu už počujeme neľudský škrek pána hlavného – je fajn, že kapela sa zvučí sama a nerobia to za ňu žiadni „technici“. Tak a šialená show môže začať…
Na úvod radostné konštatovanie, že ten výborný zvuk zotrval od začiatku do konca. (ASPHYX si doniesli vlastného zvukára, ktorý asi zvučí celý koncert, keďže aj MALIGNANTi s ním komunikovali po Anglicky.)

Novým členom toľko menenej zostavy je bubeník Stefan Hüskens, takže konečne line-up samých vlasáčov, čo všetci štyria páni aj patrične využili pri hromadnom headbangu. Služobne najstarší je tu spomínaný spevák Martin van Drunen. Veselá to kopa v tričku COFFINS; svojou charizmou sa rýchlo stal miláčikom publika i vyhľadávanou osobou na afterke. Okrem vlasov farby Albusa Dumbledora a hlasiviek schopných vyludiť úžasné „farby“ extrémnych spevov (prevažne old-school death grunt, pologrowl/pološkrek) nás bavil svojráznym humorom. Tak sme sa napr. dozvedeli, že ich pomenovanie pre cecky je „Big Battleships“ (odkaz na skladbu „M.S. Bismarck“) a na dôvažok sme ho my priamo počas LIVE naučili frázu „Nazdravie“, čo následne začal používať. Proste komunikácia s ľuďmi na 100% úrovni = otvorenosť, usmievavosť, žiadne hranie sa na hviezdy.
K setlistu sa moc vyjadrovať nejdem (je to foto-prílohe); snáď len, že dominovali jednak veci z prvých 2 a jednak z posledných 2 dosiek. Vrcholom vám mohol byť „Wasteland Of Terror“, alebo kľudne „Last One On Earth“. Dĺžka setu tiež nadštandardná: 1h15min., ak nie aj viac.

Neviem, aké mal organizátor náklady, keďže nasledujúce 2 dni robil túto zostavu ešte v Ostrave + Prahe. Isté však je, že v Bratislave sa zúčastnilo 109 oficiálne platiacich, čož je predsa len málo. Zážitok z ASPHYX bol však plnohodnotný – ich „death metal with doom influences“ mal nielen gule, ale najmä srdce!

Autor:  Marek „Fajo“ Mephisto
Photo:  Martin Mayer

Autor: admin

Zdieľaj