Recenzia – MAJSTER KAT – „Memento…“ (Support Underground, 2014)

cover majster katThrash metalu ako žánru momentálne praje, ako som už spomínal pri minulej recenzii na Martinčanov VENDETA. Po mladíkoch prichádzajú s novým albumom aj ich pomerne starší kolegovia MAJSTER KAT z Bratislavy. Je to už sedem rokov od vydania ich debutu „Svätá Zvrhlosť“, čo je síce dosť dlhá doba, no chalaniská neleňošili a poriadne svoje hráčske schopnosti zdokonalili a skladateľsky dospeli. „Memento…“ je fakt veľmi vydareným a najprepracovanejším thrash metalovým dielom v našich končinách. Prečo také silné reči? Všetko sa dozviete nižšie.

Album otvára inštrumentálne intro „Úsvit“, ktoré nás pomaly pripraví na ďalšiu spúšť tónov. Na fujare si zahosťoval Radovan Harach (nie jediný hosť na albume). Bezprostredne po intre prichádza najväčšia „hitovka“ albumu – „Spoveď Kňaza“, ktorá by sa dala aj označiť ako najreprezentatívnejšia pieseň ich terajšej podoby. Zahŕňa jednak určitú chytľavosť (refrénu sa nedokážem zbaviť z hlavy), no čo je podstatnejšie, celé je to prepletené náramnou prepracovanosťou. Na každom rohu sa môžeme stretnúť s parádnymi vyhrávkami (môžu pripomenúť až legendárnych IRON MAIDEN), sólami, gitarovými perličkami a celkovým uvoľneným hraním sa s každým tónom. Ako ste sa mohli dovtípiť, tento album nebude na jeden, čo jeden, ani na desať vypočutí, aby ste si užili všetko a objavili každý artefakt ich hudby.

Hráčske schopnosti, či už gitaristov alebo basáka, sú na veľmi vysokej úrovni. Neustále sa tu hrá niekto s rytmikou, popritom je tu dôraz na svojráznu melodiku, či v konečnom dôsledku ich hra vyznie „heavy“. Ak sa poriadne započúvame, zistíme, že ani bicie nie sú len akýsi rytmický motor kapely, ale sú prešperkované samými nápadmi, rozmanitosťou a každý jeden posluch odhalí ich ďalšie tajomstvo. Nezabúda sa samozrejme aj na určitú thrash metalovú nasratosť a drvivosť, no nie je to také ploché a tým pádom sa to aj vzďaľuje od klasického podania tohto žánru a posúva sa to až do progresívnych sfér. Príkladom môže byť skladba „Na smetisku civilizácie“, ktorá je riešená ako jeden silný rozhovor medzi Diablom (Slymák), Stvoriteľom (Marián Greksa) a Osudom (Boris Bauer z CATASTROFY). Naberá epický nádych a do mantinelov žánru by sa nezmestila, ani keby veľmi chcela.

majster akt kapela

Čaro tohto diela však spočíva v tom, že jednotlivé nástroje pracujú pre celok a nepôsobia ako preteky nástrojov o titul najväčšieho inštrumentálneho onanistu. Ako čerešnička na torte je spev Slymáka. Musím sa priznať, že zo začiatku mi trochu vadil, no po niekoľkých vypočutiach mi tam náramne sedí. Vyznie ako nejaký starý prehúlený a chrapľavý ujo, ktorý má pár storočí odskákané. Práve svojou hrubosťou a zachrípnutosťou pôsobí heavy a parádne sadne do ich celkového vyznenia, kde aj ich texty (výborne zvládnuté, prevažne zaoberajúce sa kritikou cirkvi a vojny a riešenia medziľudských vzťahov a ľudskosti) vyznejú z jeho úst rázne a autenticky.

Nesmiem zabudnúť ani na zvukovú stránku, ktorá je odvedená znamenite. Každý nástroj aj napriek svojej rozmanitosti a nutkaniu brať na seba pozornosť počuť prehľadne, prirodzene a o nejakú umelosť sa tu ani neobtrie. Na záver musím pozdvihnúť ich jedinečný obal, ktorý je vlastnoručne vyrobený z dreva a je k dispozícii len v počte 333 kusov, čo je náramne krásna rarita, ktorú by ste si mali čím skôr zaobstarať.

Bratislavčanom sa podaril riadny husársky kúsok. Thrash metalová škatuľka je im už úplne tesná a roztrhali ju behom prvých sekúnd. Skvelo naaranžovaná, detailne prepracovaná a ako celok veľmi kompaktná nahrávka, ktorá by mohla konkurovať nie jednému zahraničnému spolku! Takto by mal vyzerať dospelý thrash metal!

Hodnotenie: 8/10
Autor: Lukáš „Bukáčo“ Polák

Linky na kapelu:
https://www.facebook.com/majsterkat?fref=ts
http://www.majsterkat.sk/
http://bandzone.cz/majsterkat

Autor: admin

Zdieľaj