Report – ENTOMBED A.D., GRAVE, IMPLODE, 16. október 2014, Collosseum Club, Košice

ENTOMBEDfinal upravneyDo východoslovenskej metropoly zavítal old school zo Švédska a to tí najpovolanejší – ENTOMBED A.D. a GRAVE. Kapely ktoré písali históriu švédskeho štýlu death metalu viac ako 20 rokov dozadu. Skombinovali crustový, chrapľavý zvuk gitár, charizmatický growl, zabijácke riffy a trochu rock ´n´ rollových temp, až nám vznikol žáner zvaný – death´n´roll. ENTOMBED A.D. nedávno vydali nový album „Back To The Front“, ktorý ukazuje, že táto kapela ani po 25 rokov má stále čo povedať, ba priam rastie do krásy, obzvlášť vokál LG Petrova pôsobí neuveriteľne démonsky a disponuje neuveriteľnou silou, momentálne patrí medzi špičku v odbore a nemá ďaleko od toho, aby sa stal leadrom. Tak som bol nesmierne zvedavý, ako to podá naživo. GRAVE tiež pridali tomuto žánru neodmysliteľné atribúty a bez nich by tiež nebol švédsky death metal, tým čím je teraz! Ako predskokanov si zobrali pomerne mladú kapelu IMPLODE, ktorá to má celé rozohniť. Takýto jedinečný koncert bol priam povinnosť pre každého death metalistu a ako to dopadlo? To vám hneď rozpoviem.

Brána za death metalovým zážitkom sa otvorila tesne po 18:00 a húfy ľudí stým spojené sa začali pomaly sáčkovať do klubu. Opäť raz kopa známych, či už z Liptova alebo Michaloviec, alebo aj domáci, každý sa s každým zvítal (prirovnanie k rodinnému stretnutiu je na mieste) a tá hodina prešla ako voda. Podľa harmonogramu nám krv prišli rozprúdiť zo švédskej posádky ako prví – IMPLODE. Chalani bez dlhých okolkov spustili svoj set, poriadne dravo. Celé to bolo poskladané na thrashových základoch s poriadnou substanciou groovu a občas to zabŕdlo aj do death metalových zákutí. Išlo im to veľmi príjemne, aj keď nechápem práve táto varianta ku old schoolovým veličinám. Žeby chceli ukázať, že old school stále valcuje nové trendy? Keby som to mal súdiť výlučne podľa tohto koncertu, tak by ma presvedčili na celej čiare. Zase ma nechápte zle, koncert bol na slušnej úrovni, ale popri takým monolitom, čo za nimi prišli, sa ťažko presadzuje.

Švédski hrobári tiež nenechali na seba dlho čakať, a po kratšej pauze spustili svoj ťaživý a valivý set. Z pôvodnej zostavy z roku 1988 (pekná výdrž čo?) zostal len Ola Lindgren, ktorý si svoju družinu postupne omladil v posledných rokov a paradoxne bol sám najživelnejší a energickejší prvok vystúpenia. Hudbu GRAVE vám asi nemusím predstavovať, ich trademark je jasný, valivý a ťažkotonážny death metal, najrýdzejšej old school odnože, ktorý svoju silu prejavuje v doomových pasážach, kde ich hudba naberá na sile, gradácii a vyznie ako tank – ide síce pomaly, ale berie všetko so sebou. Práve takto vyzeral ich koncert. Rázne klepačky, špinavé a chrapľavé riffy, dôraz na každý tón, nasraté ale aj ťaživé tempá a vokál z najväčšej hrobky. Jednoducho old school par excellece! Srdce každého death metalistu muselo búchať vrúcne a silno. Ľudia si vytvorili aj kotol, ktorý postupne zosilňoval tempo a pravá sila sa prejavila až na „headlinerovi“ vystúpenia.

Tentokrát na pauzu ani nedošlo, resp. len na veľmi krátku, trochu sklzu a ako viete, collosseum má obmedzený čas na hranie, tak si povedali, že im dáme poriadnu dávku metalu bez obmedzenia. Intro s piesňou „Kill to Live“, ktoré otvára novinku „Back to the Front“ od ENTOMBED A.D., boli jasný signál pre každého, že má už aj navaliť k pódiu. Chrapľavé tóny sa hneď rozohnili po klube, dravé rytmy podlamovali kolená a nútili každého k pohybu, a to bol len začiatok! LG Petrov výzorom pôsobiaci ako nejaký zhrbený druid, čo aj v podstate je, svojím démonskym a chrapľavým growlom začaroval death metal niekoľko desiatok rokov dozadu. Niekde som počul reči, že pôsobí už dosť unavene, zrejme títo ľudia, ktorí vypustili tieto slová z úst ho nikdy nevideli pri akcii. Práveže mi príde ako keby dospel do ucelenej podoby. Má veľkú silu a až takú čarovnú auru moci, ktorá pridáva hudbe o veľa väčšie grády. Pred pódiom, ako som spomínal, vypukol nejaký ten kotol, došlo aj na pár skokov z pódia, čiže o spätnú väzbu bolo tiež postarané. Čo nám vlastne hrali? V podstate prierez celej tvorby, najväčšie grády mali klasiky ako „Left Hand Path“ alebo „Wolverine Blues“, ktoré doslova valili všetko so sebou. Dravé, sympatické, veľkolepé a nesmierne odhodlané vystúpenie, ktoré veľa mladých kapiel mohlo závidieť. Kto vie prečo sa mladým kapelám nedarí vypustiť zo seba takú dávku energie? Nato nech si odpovie každý sám.

Akcia i napriek tomu, že som sa bál o účasť, nedopadla až tak tragicky, skoro 170 platiacich, čo je na náš biedy kraj veľmi slušné číslo, aj keď dobre vieme, že niekedy by to bol pravý opak. Kapely odohrali výborné sety so srdcom, či už GRAVE alebo ENTOMBED A.D., druhí menovaní sa mi o kus viac páčili, ale u každého jedného fanúšika to môže byť inak, pretože kvalitatívne to bolo veľmi súmerné. Môžeme ďakovať Lucasovi a celej collosseum crew, že pre nás nosia takéto chuťovečky tvrdších sfér, dúfam, že im to vydrží čo najdlhšie!

Autor: Lukáš „Bukáčo“ Polák
Fotky: Mišo Patz

Grave

Grave

Entombed

Entombed

Autor: admin

Zdieľaj