Recenzia – Avatar – “Hail The Apocalypse” (Entertainment One, 2014)

AvatarCDCirkusový metal ? No, ale trocha predbieham. Ako začať recenziu na niečo, čo je naozaj záplata na dieru na tomto presýtenom trhu tuctových metalových kapiel ? Ako zrecenzovať niečo, čo sa fakt ťažko recenzuje ? Asi skúsim najskôr trocha priblížiť, o čo sa tu vlastne jedná. Avatar začali taktiež ako nejaká tuctová kapela hrajúca strašný metalcore rezaný nejakými originálnejšími melodickými prvkami (bavíme sa o prvých albumoch). Stále sú tieto pre mňa zvukovo hnus, songy slabé, vokál hnus, jediné čo by stálo za pochvalu tak možno hudobnícky výkon kapely a aranžmá. Tieto prvé dva albumy by som zakopal pod zem. Ale potom ako keby sa niečo stalo. Dva roky od albumu Schlacht vypustili album pomenovaný jednoducho – Avatar. Ja si to neviem inak vysvetliť, iba tak, že kapela sa posadila, zhodnotili, že takto sa nikde nedostanú, naliali do toho mrte peňazí, naozaj množstvo snahy a vznikol základný kameň pre ďalší smer kapely. Tu sa sformovali neskutočne kvalitné a originálne vokály, ako screamy, tak growl, shout aj čisté, originálne charakteristické gitarové linky a postupy, ktoré sa držia u nich doteraz, vznikol základ ich vystupovania, atď.
Nasledoval album Black Waltz, ktorý nastavil trocha priamočiarejší prístup k tvorbe a dostávame sa konečne k najnovšiemu počinu Hail The Apocalypse.
Uvítajte nový štýl – cirkusový metal. Od skvelých klipov, ktoré produkujú od minulého albumu (produkuje si ich kapela sama), k celkovému vyzneniu albumu (hudobné vsuvky naozaj ako z cirkusu), k rytmike, ktorá neustále pripomína nejaký marš, alebo je teda v pochodovom tempe cez celkový výzor kapely (už aj vystupujú v príznačných odevoch).
O kvalite zvukovej/hudobníckej atď. sa tu nejdem ani baviť. Sú to páni muzikanti a bodka. Nieje čo vyčitať ani masteru, mixu a nietobože ich výkonu. Album narávaný v Thajsku a mixovaný, mástrovaný profíkmi (Jay Ruston, Paul Logus)
Skúsme sa viac pozrieť na album ako taký. Cez titulný otvárak, ktorý už naznačuje po vypočutí, že toto sa bude uberať naozaj iným smerom ako aj predošlý album sa postupne prepočúvame viacerými zvrátenými skladbami, z ktorých razí cynickosť, výsmech, tragédia….skrátka naozaj cirkus, stále som nenašiel lepšie prirovnanie k tomuto a toto mi zaklincovala skladba Puppet Show, ktorá si požičiava z tohto druhu nádychu asi najviac. K záveru poteší vypaľovačka Get In Line, ktorá je viac industrialového zamerania a album zakončujú jednak prerábka Something In The Way od kapely ktorú netreba menovať (ak niekto nevie o čo sa jedná….no hanba – wikipedia, google – ihneď !) a song Tower (nepodarilo sa mi zistiť, či sa jedná o cover a ak áno, od koho vlastne), čo príjemne osvieži po takej jazde. Celkovo tempo, v akom je album nahratý a v akom sa nesú songy vás donúti pristihnúť sa v pokyvkávaní hlavou pri posluchu tohto.

Album určite nenudí, ale nemyslím si, že sa to dá prežuť na prvýkrát. Musel mi hrať naozaj nonstop, aby som sa s týmto nejak stotožnil. Ako som spomenul, je to záplata na trhu. Nieje to váš tradičný prog metal a podobné výmysly, kde sa snažia kapely narvať čo najviac častokrát nelogických “vecí” na seba. Toto má hlavu a pätu. Toto nieje zložité na pochopenie. Toto je proste niečo, čo tu nebolo a ak náhodou áno, tak to predtým bolo robené zle. Nemusí sa každému zapáčiť. Je to atyp, ale vzhľadom na koncepčnú originalitu, doporučujem tomu dať aspoň dve šance. Ak sa v tom nájdete aspoň zčasti, máte perličku na posluch do vášho playlistu.

Hodnotenie: 9/10

Tracklist:
1. Hail the Apocalypse
2. What I Don’t Know
3. Death of Sound
4. Vultures Fly
5. Bloody Angel
6. Murderer
7. Tsar Bomba
8. Puppet Show
9. Get in Line
10. Something in the Way
11. Tower

Autor: admin

Zdieľaj