Report – Dead Congregation, Infer, Aeon Winds, 24. január 2015, Randal Club, Bratislava

Začiatkom nového roka čakalo hlavné mesto nášho štátu zaujímavá akcia. Naše končiare a háje prišli navštíviť temné sily. Gréci DEAD CONGREGATION plávajú na scéne niečo cez 10 rokov a na konte majú dve temné diela. Ich hudba je plná tajuplných hudobných zákutí, hrôzostrašných riffov a náramnej temnej atmosféry. Premiérové vystúpenie na našom území bola zaručená stávka na vysoký umelecký zážitok, ale zároveň sa nastavuje otázka: „Koľko ľudí počúva takýto vyhradený žáner?“ Odnož, ktorá si berie atmosféru od black metalu, ráznosť a riffing z death metalu a niekedy zavíta do pochmúrnych doom pasáži. Pre bežného poslucháča to musí byť silná káva, ale fajnšmekrom sa musia sliny zbiehať. V roli predskokana si fakt neviem predstaviť lepšie meno ako INFER. Ich hudobné vízie a štýl ide v ruka v ruke s gréckymi démonmi. Nepoznám v rámci našej krajiny nič podobné a vhodnejšie na takúto akciu. Kvôli vypadnutiu ABHORROT sa organizátor musel rozhodnúť pre lokálny support a jeho ruka dopadla veľmi šťastne. AEON WINDS a ich atmosferický black metal sa k tejto akcii náramne hodí a ich vystúpenie na Gothoome sa mi veľmi pozdávalo, tak som bol zvedavý, ako si poradia s klubovým prejavom. Zaujímavý line-up plný temných a vábivých tónov, mystickej atmosféry ale aj priateľskej nálady, výhliadky na vydarenú akciu boli vysoké a ako to prebiehalo? To sa dozviete nižšie.

aeon windsRandal, 19:00, ešte poloprázdny, všetko sa pomaličky dolaďuje (ľudia v bare, kapely na stagei). Čas sa ešte osviežiť pred prvými tónmi. AEON WINDS začínajú svoj set niečo pred 20-tou hodinou. Pri tejto akcii sme si mohli taktiež všimnúť, ako sa dá navodiť temná a atmosférická hudba bez nejakého „cirkusu“ navyše. Stačí sa chytiť svojho nástroja a hrať od srdca. Chalanom išli tóny prirodzene, boli pestré, tajuplne zafarbené, mystické a vytvárali krásnu zvukomalebnú atmosféru. Svoju výpoveď okrášlili okrem black metalu aj prvkami dark ambientu alebo paganského nádychu. Zvuk od prvých zarytí do gitár krásne čitateľný, zároveň dynamický a pestrý. Všetky tieto atribúty zostali po všetky vystúpenia (fakt, klobúk dolu zvukárovi a to som sa veľmi bál, ako dopadnú INFER a DEAD CONGREGATION, no, ale o tom potom). Ľudí pribúdalo a pomaličky sa chytali, každopádne si AEON WINDS rolu navodenia atmosféry splnili na plný počet. Výborný začiatok akcie.

inferINFER mali za sebou cestu krížom celej republiky, no to im nezabránilo vydať prvotriedny výkon. Košičania v znamení death/black metalu vychádzajúceho z ranných počinov INCANTATION, ktorí hudobne hrajú rovnaké husle ako hlavná kapela večera. Tak sme sa aj mohli presvedčiť, ako ďaleko je naša scéna od tej svetovej. Musím povedať, že INFER túto úlohu zvládli s rešpektom a uznaním. Pomáhal im v tom aj zvuk, keďže sa mi už viackrát pri nich stalo, že práve tento faktor narúšal ich kvalitu vystúpenia. Tuto šlo všetko tak, ako malo. Temnotou nasiaknuté a preťahované riffy, rázny nájazd, či atmosférické maľovanie, všetko padalo na úrodnú zem. Základ poriadneho INFERna, nielen pod pódiom, ale aj na ňom to muselo vrieť, keďže Peťo (spev, gitara) odhodil tričko so svojím vzorom a ukázal svoje potetované telo. Príprava na poriadne peklo vo veľkom štýle a a jedno z najpodarenejších vystúpení košického komanda, aké som videl.

dead congregationSkutočné peklo však nastalo až teraz. DEAD CONGREGATION vie, ako vybudovať pekelnú atmosféru a pohltiť so sebou celé publikum. Ranné korene som už spomenul pri ich slovenskom ekvivalente, tu sa však hrá ešte na mohutnejšie zázemie, tajuplnejšie vrstvy, záhadnejšia a naliehavejšiu atmosféra. Celé mi to príde ako temný rituál zahalený do hudobnej výpovede. Prispievali k tomu aj skvelo zakomponované „intrá“, ktoré podnecovali predstavivosť a vytvárali dokonalý obraz temnej omše. Ako som už poznamenal, zvuk hral s nami v tíme. Trošku tichší, ale zato úplne prehľadný, kde bolo počuť každý jeden tón, vrstvu, kopák…proste čo bolo potrebné a malo byť vypustené. Pre mňa fakt milé prekvapenie, bál som sa, ako sa nazvučí taká zložitá hudba, nuž, klobúk dole randalskému zvukárovi. Ľudia mi prišli ako v tranze, ani sa im nedivím, pokiaľ by som mal zrkadlo nastavené na seba, určite by som zapadol tiež. Náramne vydarený a atmosférou pohlcujúci koncert. Maximálna spokojnosť!

Čo ešte dodať na záver? Hlavne to, že kto nebol, môže strašne ľutovať, pretože takáto jedinečná a žánrovo ojedinelá akcia sa tak často nekoná. Veľká vďaka organizátorom za prilákanie aj skupín nie práve všedných žánrov, o to viac si to cením a prajem veľa úspechov do budúcnosti. Ľudí sa nazbieralo niečo okolo 170 kusov, či už je to veľa alebo málo na takúto akciu, to už nechám na každom z vás, každopádne, nabudúce treba dojsť! Metal sa u nás drví, len treba väčšiu spätnú väzbu od fanúšikov.
Fotky: Alex Hricov (Rocker.sk)

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj