Report – KRABATHOR, BRUTALLY DECEASED, PERVERSITY, 20. marec 2015, Collosseum Club, Košice

krabathor1Česko-slovenská udalosť roka? Keby sme to mali merať intenzitou reportov z ich turné, tak by to bolo na absolútne víťazstvo, pomaly aj desaťročia. Myslíte si, že preháňam, čo? Ale ak aktívne sledujete spravodajskú činnosť v našich metalových vodách, tak sa v poslednom týždni až dvoch roztrhlo vrece s reportami ohľadom tohto turné. Isté teda je, že žiadny aktívny fanúšik nemohol prísť aspoň o písanú informáciu, ako to s KRABATHORom vyzerá po toľkých rokoch. Dobre, už vystúpili aj na Brutali, ale klubové miniturné ukázalo, či to v nich ešte stále vrie. Celé turné im parťákov robili českí oldschoolisti BRUTALLY DECEASED a na košickú zastávku vyšli prešovskí death metalisti PERVERSITY. Zostala im forma aj v závere turné? Zažili aj Košice death metalové inferno, či už šli z posledných síl? To sa hneď dozviete!

perversitySchválne som sa v úvode nevenoval informáciám ohľadne KRABATHORu. Všetko už bolo popísané všade, kde ste myškou zablúdili. Prejdime teda k najdôležitejšiemu, ku koncertu. Hneď v úvode sa na nás vyvalilo prešovské komando PERVERSITY. Časovo sme začali (u OBSCURE pomaly už tradične) presne. Zvukovo to už od prvých tónov vyzeralo na riadnu kanonádu toho pravého, čo si death metal žiada. Poriadne ostré gitary, basový doprovod, výrazný spev a bicie ako dirigent! Jednoducho slasť od začiatku. Prešovčania trochu omladili zostavu a spustili svoj orthodoxne (nie, ešte nie sme pri KRABATHORe) a rúhačsky založený death metal. Korene siahajú až ku raným IMMOLATION a MORBID ANGEL, čiže temnotou nasiaknuté a atmosférou maľujúce gitarové linky, vokál pripomínajúci černokňažníka, mohutný growl s gestikuláciou, prezývku Kazateľ nepoprie. V drvivom tempe zapustili do našich žíl krvilačnú dávku death metalu! Pre mňa ich najlepší koncert, akého som bol svedkom. Lepší začiatok som si nevedel predstaviť.

brutallyNasledovala tradičná výmena aparátu a mohli sme pokračovať. Pražskí BRUTALLY DECEASED napriahli svoje kone taktiež nadivoko! Chrapľavé gitary, rýdze death metalové riffy, rázne tempá a výlet do Švédska. ENTOMBED či DISMEMBER sršal z ich hudby na sto kilometrov. Pokiaľ ich budeme brať ako poctu tejto školy, tak naše mlsné ušiská budú blahom spievať. Dravé tempo nám nedalo vydýchnuť! Korenilo sa parádnym, v rámci štýlu, melodickým riffingom. Ak sa však Žlababa ujal mikrofónu, hlasy z najpráchnivejších a najhlbších hrobov sa zhmotnili do jeho growlu. Ak by nám to ešte nebolo jasné, tak gestikuláciou podporil svoje tvrdenia. Nespútaná, energická a najtradičnejšia jazda večera. Spokojnosť prekypovala!

Pódium zahalila plachta a hľa, vraciame sa späť v čase, až do roku 1988, Death Metal Session II! Pamätníci zaspomínajú, mladí sa pokochajú, čo zmeškali kvôli nerozhodnosti svojich rodičov a plachta padá. Ide sa na to! Bruno tradične bez trička a netradične s maskou na tvári. Ako doplnok super, ale škoda, že to šlo na úkor kvality vokálu, keďže ho nebolo skoro vôbec počuť. Christopher síce nabral plešinku, no zručnosť hrať poriadny death metal ako keby znovu našiel! Na Brutali ešte boli niektoré sóla dosť improvizované, ale tuto všetko klapalo na plné obrátky. Po odhodení masky Bruno ukázal, že s HYPNOS jeho growl rastie, čo sa o jeho kolegovi povedať nedá, tam došlo k ráznejšiemu poklesu. Dobre, dosť bolo negatív, poďme prejsť k tomu, čo z tohto koncertu urobilo pravé death metalové inferno.krabathor2 Tempo nastavené prvou skladbou nezakoplo ani o jeden zádrheľ a šlo ako parný valec počas celého setu. Odštartovala to „Totálni Destrukce“ a potom sme nestačili dýchať, aké guľometové paľby sa na nás vrhali, či už „Liquid“, „Psychodelic“ alebo „Faces Under The Ice“ a takto by som mohol menovať ďalej (každý má však setlist.fm, aby si zoznam našiel). Na konci nám zarezali sluchovody najtradičnejšími rezbami „Orthodox“ (diváci si ju pýtali už od začiatku) a „Imperator (Strikes Again)“. Hlavy sa točili v rýchlych obrátkach, kotol vrel, dokonca sa aj riadne nazbieralo ľudí. A predsa mám na záver ešte jedno mínus. Mohlo sa hrať dlhšie. Inak prvotriedna jazda masívneho death metalu, ako za starých čias!

Na záver by som chcel položiť otázku ohľadne budúcnosti tejto legendy. Myslíte si, že ešte KRABATHOR vystúpia, alebo už nadobro skončili? Či by ste už začínali s nimi rozhovor otázkou “Ako sa bude volať nový album a stihnem si ho kúpiť pod stromček?“. So svojimi postrehmi sa môžete podeliť v komentároch pod článkom. Death metalu zdar!

Fotky: Mišo Patz

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj