Report – KRABATHOR, BRUTALLY DECEASED,TYPHOID – 19.03.2015, Bratislava, Randal Club

Bez zbytočne dlhých úvodov, ktoré som sem pôvodne chcela písať o kapele Krabathor sa vrhnime priamo na vec. Keďže príbeh Krabathoru netreba fanúšikom metalovej scény na Slovensku a v Čechách obsiahlejšie predstavovať, zrazu je tu rok 2014 kedy sme svedkami fenoménu zvaného „reunion“ Krabathoru na festivale Brutal Assault. Odohrali tu v zostave z albumu „Lies“ – Christopher, Bruno a Pegas. Po vydarenom koncerte a množstve ohlasov sa podarilo Tomášovi Fialovi z Obscure Promotion prehovoriť skupinu na „spomienkové“ tour po Slovensku a Českej republike. Kto ich (napríklad ako ja) nemal možnosť vzhliadnuť na minuloročnom Brutal Assaulte, mal jedinečnú príležitosť na nápravu v kluboch v Čechách a na Slovensku. U nás si urobili zástavku v Bratislave a Košiciach, dohromady odohrali v rámci turné 6 koncertov. Všetko sa nakoniec uskutočnilo presne podľa plánu a 16.3.2015 odštartoval prvý z koncertov v Českých Budějoviciach, death metál sa tým pádom mohol naplno rozpútať aj v Bratislave.
Hlavný support celého turné boli českí Brutally Deceased. Oproti pánom z Krabathoru môžu pôsobiť ako „mladíci“, keďže ich vznik sa datuje okolo roku 2007. Ich hudba však patrí k výletom do 90.tých rokov a štýlovo výborne zapadla. Na konte majú zatiaľ dva štúdiové albumy, posledný bol vydaný v roku 2014. Mnohí ich hudbu prirovnávajú k Dismember a Grave, čiže švédsky old school death metal. Zostavu na turné vždy dopĺňal lokálny support a pre Bratislavu padla voľba na Typhoid. Týchto pánov azda tiež netreba veľmi predstavovať, pretože sa na scéne pohybujú už od 90.tých rokov. Posledný album nahrali ešte v roku 2008 pod názvom – „Disfigured by blind faith“. V roku 2013 Typhoid oznámili zmenu v zostave. Na miesto bubeníka zasadol Sead (v súčasnosti aj Mortally Infected) a Rado Godál (ex-Synthetically Revived) opúšťa svoj post gitaristu. Ich poslednou aktivou bolo v roku 2014 vydanie oficialneho video klipu k skladbe – „Synthetically Mutilated“ z posledného albumu. Bola nahratá nanovo, čím nadobudla lepší zvuk, nové intro a kvalitnú produkciu. Textovo ide syntetické drogy, ktoré sú vážny problém pre mladých ľudí a na túto problematiku nadväzuje aj príbeh klipu.
Na Bratislavu padol dátum 19.3. so začiatkom o 19:30 (náhoda?) a zároveň na jeden hlavne v minulosti najoslavovanejších meninových dni – na Jozefa. Pred samotným vstupom ma privítal pohľad na bohatý merchandise. Nájsť sa tu dali CD, platne, tričká, časopisy, nášivky, a pod. jednoducho všetko možné. Priznám sa, že podrobnejšie som ho neskúmala, čo momentálne ľutujem. Pri vstupe do Randálu (cca po 19:00) som zachytila zvukovú skúšku Typhoid. Tí sa vzápätí odobrali do backsteagu. Podnik bol ešte poloprázdny, ale časť ľudí bola vonku na doplnení zásob a niektorí sa pohodlne usadili k ešte voľným stolom priamo v Randáli. Obscure Promotion sú známi tým, že ich koncerty začínajú zväčša plus-minus 10 minút po ohlásenom začiatku, čiže skoro na minutu presne. Ich pedantnosť v tomto smere sa opäť potvrdila, pretože Typhoid začali hrat zhruba o 19:35. Úvodné tóny prilákali od stolov väčšinu prvých návštevníkov a hľadisko sa začalo napĺňať. Chalani z Typhoidu „ničili“ svoje nástroje od začiatku do konca. Vo vystúpení bolo vidieť odhodlanie, podať čo najlepší výkon a všetko čo k tejto skupine patrí, ale…Po technickej stránke kapele nemôžem vytknúť nič, bicie sypali presne, gitara, basa, spev, tiež, ale len pokiaľ sa človek odosobnil od zvuku. Neviem kde sa stala chyba, overovala som si na niekoľkých miestach v hľadisku, či sa predsa len nemýlim, ale nie. Chudáka oslávenca Jožka – bassgitaristu, nebolo v prvých piesňach skoro vôbec počuť. Romanove vokály už na tom boli lepšie, ale tiež občas trochu zanikali. Bicie boli na môj vkus niekedy príliš výrazné. Zlým zvukom som si však nenechala pokaziť vystúpenie, pretože Typhoid som videla po dlhšej dobe. Zachytila som piesne – all you need is gore, bloody martyrium, synthetically mutilated, closing eyes, deoxyribonucleic accident. Bol to teda prierez staršími aj mladšími piesňami kapely. Ku koncu sa už vpredu objavili prví hlavami kmitajúci ľudia. Ako som už spomínala, k dokonalosti mi chýbal len zlý zvuk. Typhoid teda ukončili niečo po 20.00 svoj set a na pódium sa začali pomaly prebíjať českí Brutally Deceased.
Ľudí výrazne pribúdalo. Keď počas vystúpenia Typhoid sa dalo ešte pomerne flexibilne hýbať po celom hľadisku, pri vystúpení Brutally Deceased sa priestor výrazne zahustil. Okolo 20:30 sa teda dostali k slovu českí Dismember a v predných radách to začalo „vrieť“. Zvuk sa zmenil na surový, presne taký aký má byť a aký môžete na albumoch tejto skupiny počuť! Na rozdiel od Typhoidu teda zvukár odviedol svoju prácu poctivo. Bolo však zaujímavé sledovať rozdiely medzi zadnejšou a prednou časťou klubu. Vpredu znelo všetko vyvážene a ostro, avšak v zadnej časti boli poslucháči trochu ukrátení o intenzitu, ktorou to vpredu kypelo! Skupine Brutally Deceased nemôžem na ich vystúpení snáď nič vytknúť! Výborný bol aj ich pódiový prejav, frontman skupiny sa snažil vyhecovať hlavne predné rady a to sa mu aj celkom darilo. Čo sa týkalo repertoáru, striedali sa skladby z nedávneho albumu so staršími. Tento set mi ubehol veľmi rýchlo a nenávratne sa blížil vrchol večera.
Už o 21:30 sa z pódia ozvali prvé zvuky od hlavnej hviezdy večera – Krabathor. Počas vystúpenia Brutally Deceased sa dalo ešte ako tak hýbať, no počas Krabathoru boli presuny takmer nemožné. Musela som sa teda uspokojiť s miestom zhruba v strede klubu, no keďže som nižšieho vzrastu, pozorovať detailnejšie „akcie“ skupiny na pódiu bolo z tohto miesta sa to jednoducho nedalo. Tak sa stalo, že som nevidela poriadne projekciu, ktorú na úvod spustili – záznam skladby „Totální destrukce“ z roku 1988. Takto nabitý Randal som dlho nezažila, organizátorov určite potešilo, že aj napriek tomu, že sa podujatie konalo vo štvrtok, príležitosť vidieť túto legendu neprepásli ani staršie ročníky, ani mladí death metalisti. Vpredu sa počas koncertu rozpútal aj menší kotol. Napriek môjmu zlému výhľadu bol neprehliadnuteľný Bruno, ktorý sa objavil na pódiu s plynovou maskou, ktorú dal pri ďalších piesňach preč. Už pri Zvukovo bolo z mojej lokality všetko v poriadku, takže mi zostávalo už len ponoriť sa do známych piesni a naplno si užiť túto legendu. Čo sa týka playlistu, dominovali hlavne piesne z albumov z 90 rokov, alebo „the Best of Krabathor“. Ak som správne zaznamenala, len jedna skladba bola z albumu po rozkole Bruna a Christophera. Nechýbali hymny každého „death metalistu“ ako Orthodox (tretie v poradí), Imperathor, Apocrypha, Pacifistic Death, In the blazing river, Psychadelic, Faces under the ice, Eternal. Samozrejme, že koncert sa nezaobišiel bez odchodu kapely do backstageu a následnému príchodu a prídavkom. Skupina sa rozlúčila piesňou z roku 1988, z dema Total Destruction – Běsnící válka.
Čo sa týka nejakých tých chýb, samozrejme pár drobností som zaznamenala, no aj napriek tomu neboli pre mňa rušivé a vzhľadom na celkový veľmi dobre podaný výkon kapely som na ne aj hneď zabudla. Krabathor podľa môjho názoru dokázal, že aj staré rany sa dokážu zahojiť. Myslím si, že hudobne im to stále šľape na plné obrátky a zdá sa, že aj po ľudskej stránke. V Bratislave podali veľmi dobrý výkon a som si istá, že sa nedali zahanbiť ani na iných miestach. Som skutočne rada, že som mala možnosť vidieť Krabathor na živo a kto zaváhal určite môže ľutovať. Z Krabathoru bolo cítiť energiu, nadšenie z hudby a hlavne death metal!!! Pre mňa to bol v tomto roku už druhý veľmi vydarený hudobný zážitok (prvým bolo vystúpenie Dead Congregation).

Autor: Mrtvolka

Avatar photo

Autor: Sarkast

Zdieľaj