Rozhovor – Mortally Infected – Ľudstvo smerujúce do záhuby alebo krátky rozhovor o novom albume

Rok 2014 sa ukázal ako veľmi plodný pre mnohé slovenské kapely. Pre tých, ktorí ešte o Mortally Infected nepočuli, uvádzam len krátku charakteristiku a históriu. Ich začiatok sa uvádza už niekedy okolo roku 1998 v Bratislave s hudobným predsavzatím hrať brutal death metal. Pôvodná zostava je už minulosťou, no kapela sa nedala zlomiť a zotrvala až do dnešných dní! Na konte má jedno CD/EP (2008) a v roku 2014 nahrali v Prievidzi u Typhoid Sound Lab materiál pre nové CD. Za sebou majú odohratých množstvo koncertov na Slovensku aj v zahraničí. Po dlhšej odmlke sa teda toto legendárne bratislavské zoskupenie vracia s novým albumom a už aj potvrdenou účasťou na niektorých akciách (napr. Flesh party open air). Zatiaľ kapela uverejnila dve piesne z nového albumu nazvaného Towards the Apocalypse. Vydaný bude u kórejského SHOW NO MERCY RECORDS, ktorí vydali albumy aj českým Jig-Ai a mnohým ďalším brutal death metalovým a grindovým kapelam. Uvedené piesne pranierujú zlé ľudské vlastnosti a nevábnu realitu dnešných dní. Tento rozhovor bude venovaný hlavne novému albumu, no možno nám kapela prezradí aj o niečo viac. Na rozhovor sa podujal bassgitarista Ivo, za čo mu chcem aj poďakovať.
• Podľa flayeru na FB stránke by mal Váš album vyjsť 10.04.2015. Prečo práve v ten deň, má tento deň aj nejakú spojitosť, či je to len čistá náhoda a deň si zvolil Váš vydavateľ?
Tento deň nepredstavuje nijakú špeciálnu spojitosť ani temný odkaz, haha. Jednoducho to vyšlo na tento dátum ako najskorší možný termín.
• Kedy a kde plánujete album pokrstiť?
Bude to v Bratislave a bude to v máji. Presnejšie informácie sa fanúšikovia dozvedia včas. Dodám len toľko, že ak vyjde všetko podľa plánov, môžu sa tešiť na zdrvujúci deathmetalový náklad v podaní známych SK/CZ kapiel.228338_10151157857521336_278115058_n
• Ako ste spokojní s novým albumom? Páči sa Vám jeho výsledná podoba a myslíte si, že osloví „metalovú verejnosť“?
Sme spokojní so skladbami aj kompozíciou. Zvukovo je samozrejme vždy čo doťahovať, no v rámci možností sme z toho vytĺkli slušné gule a ťah na bránu, dovolím si tvrdiť. Za to patrí vďaka najmä majstrovi zvuku Jožkovi Flimelovi z Typhoid Sound Lab. Myslím si, že album osloví najmä ortodoxných deathmetalových fans.
• Mnohé kapely (uvediem ako príklad Craniotomy) si robia v dnešnej dobe k novým piesňam aj klipy? Plánujete aj vy alebo zostanete len pri klasickom merchandise?
Klip momentálne neplánujeme, možno časom.
• Obal na album Vám robil Daemorph (Evil Art), ako sa táto spolupráca zrodila? Nakontaktovali ste sa naňho cez vydavateľa?
Daemorpha nám odporučil a sprostredkoval priamo vydavateľ Darren (Show No Mercy). Poslali sme mu podrobný popis, čo si na obale predstavujeme a on že v pohode. Výsledok nás potešil a prekvapil zároveň, Daemorph je precízny a talentovaný maniak a dokázal sa úspešne popasovať so zložitým konceptom. Náhľad je uverejnený na našom Facebooku.
• Bude väčšina piesní textovo zameraná na ľudskú zlobu, nenávisť a iné zlé ľudské vlastnosti?
Všetky texty vychádzajú z názvu albumu, ktorý je o tom, kam to na tomto svete celé speje – V ústrety apokalypse. Hlavnými témami sú ľudské špinavosti, pokrytectvo, chamtivosť, všadeprítomná pretvárka a celkovo neodvratný koniec, ktorý si ľudstvo pre seba starostlivo pripravuje, ďalej sú dve skladby venované 1. svetovej vojne a jedna je venovaná priamo téme smrti.
• Piesne sú napísané po anglicky, budú si ich prípadní záujemcovia môcť prečítať v booklete alebo ich aspoň niekam umiestnite?
Všetky texty budú v booklete uvedené v dvoch jazykoch, v angličtine aj slovenčine. Texty dávajú hudbe posolstvo a preto sa oň radi podelíme s našimi fans aj v rodnom jazyku, aj keď si ich prečítajú bárs len pri výdatnom rannom sraní.28755_10151157857621336_138848079_n
• Je niektorá z nových piesni „tvoja srdcovka“ a keď áno, tak prečo a čím je pre teba zaujímavá, na čo by si v nej poslucháča upozornil?
Ťažko mi vypichnúť len jednu a to je asi dobre. Na albume je viac skladieb, na ktorých sa hudobne podieľali všetci členovia kapely, a práve tieto skladby sú pre mňa naj. Každý z nás má svojský hudobný vkus a spôsob tvorenia deathmetalových postupov a keď sa to premietne do skladby v kombinácii, vtedy to má ten správny ťah a rozmanitosť.
• U mnohých kapiel vidím trend, že sa hudobne vyvíjajú napríklad od klasického death metalu k progressive. Ako je to s Vami? Prešli ste aj vy nejakými hudobnými zmenami alebo sa snažíte zachovať si, to s čim ste začali – čiže brutal death metal?
Stále je to death metal, toho sa držíme a to je nám blízke. Akékoľvek iné prívlastky v zmysle „brutal“, „technical“ a pod. sú v mojich očiach zbytočnosťou. Ako som už v predošlej odpovedi naznačil, medzi členmi kapely je u nás rozmanitý vkus v rámci death metalového žánra. Všetci sa však zhodneme v tom, že skladby majú tvoriť kompaktný, zaujímavý a nasratý celok, ktorému poslucháč môže veriť. Ak mám hovoriť o posune v porovnaní s predošlou nahrávkou, kompozície sú celkovo chytľavejšie a zapamätateľnejšie, novinkou sú aj dva vokály.
• Chystáte sa na živé vystúpenia okrem už spomínaného Flesh party open air, poprípade plánujete propagovať nové piesne aj formou turné, alebo supportovej kapely?28755_10151157857621336_138848079_n
Zatiaľ je všetko v štádiu plánovania. Ako to už býva u nás seniorov zvykom, plánovanie sa odvíja aj od rodinných povinností a pracovných sračiek.
• Kapela prešla personálnou zmenou na poste speváka, kde sa objavuje Veget Smandra, ktorý v minulosti pôsobil aj v bratislavských Hemperor a v Achromasii. Ako vznikla táto spolupráca a ako s odstupom času vníma svoj príchod a pôsobenie v kapele?
Po nemilej rozlúčke s naším predošlým spevákom sme dlhšiu dobu zvažovali ako ďalej a rozhodili sme siete na voľný post speváka. Veget v tom čase nepôsobil v žiadnej kapele a padli sme si hudobne do noty. V kapele zapadol ako ric do šerbľa. Má skúsenosti, hlas a vzťah k muzike, viac nám nebolo treba. Okrem toho všetkého je to super parťák.
• Načriem ešte trochu do minulosti. V roku 2011 ste supportovali Origin na časti ich tour po Európe. Myslím si, že mnohé slovenské kapely by vám v tomto smere mohli závidieť. Ako sa zrodila táto spolupráca? Ste s Origin stále v kontakte a máte v zálohe nejaký ďalší projekt (tour, split etc.)?
Ak sa nemýlim, tieto 3 koncerty mal na svedomí Sead, ktorý udržuje čulé kontakty s chlapcami z Originu. Bola to milá skúsenosť so skvelými hudobníkmi, no ďalšie koncerty momentálne nemáme vo výhľade. A split, ako by som to povedal, hehe, Origin je predsa len lokomotíva z iného depa.531798_10151157857541336_118240791_n
• V minulosti ešte zostanem a to s trochu banálnou otázkou, nad ktorou však ja napríklad často rozmýšľam, keď sa chystám na koncerty. Budete na svojich koncertoch hrávať aj staré veci alebo sa zameriate v 90 percentách len na nové a na konci zahráte jednu starú ako bonus?
Máme v talóne aj staršie veci, no vzhľadom k tomu, že deathmetalová kapela dostáva na lokálnych koncertoch priestor obvykle okolo 30 minút, zameriame sa na najmä na predstavovanie nových vecí. Nejaká staršia skladba tiež určite zaznie.
• Prichádza zákerná otázka, ktorú ja osobne nemám rada, ale je zaužívaná: Máte nejaké špecialne plány do budúcna?
Hm, čo je dnes už špeciálne? Tie 4 litre červeného, čo sa mi chladia na terase? Haha. Ako kapela máme úplne štandardné plány – cvičiť, odohrať koncerty, predať nejaké CD, textil, dať si cigo a pifko.
• Trochu našu diskusiu na záver odľahčím aj ja!Na čo Vás môže prípadný fanúšik pozvať alebo akému typu alkoholu holdujete?
A zase sme pri tom…haha. Myslím, že kto nás trochu pozná, ten vie, že mne, Seadovi a Majzlovi najlepšie dole gágorom splavuje borovička. K tomu nejaké to pivko. Tomáša väčšinou vidím len s pivom, ale čo viem tak koketuje aj s Fernetom. Veget má rád dobré pivo a viac si nedovolím povedať, keďže je to človek priamo od fachu a nápoje má zmáknuté jak Butt Spencer facky.
• Ďakujem pekne za tvoj čas Ivo a do budúcnosti prajem tebe aj zvyšku kapely veľa úspechov! Chceš niečo dodať na záver, poprípade niečo odkázať?
Ďakujeme za rozhovor a za podporu. Odkázať chcem len jediné: Ďakujeme našim fans, že chodia na koncerty a podporujú slovenský death metal, lebo bez nich by skapal. Ešte raz vďaka. Death Metal!!!

Autor:Mrtvolka

Photo: TKD, Matej Hutta

10367726_10152167231251336_6681171778952582813_n

Avatar photo

Autor: Sarkast

Zdieľaj