Report – DEOAG, Human Humus, Thorwald, 9. apríl 2015, Rock Fabric, Poprad

suMesto pod Tatrami bolo svedkom už deviateho pokračovania „Suffering Night“. Dátum mu však neprial. Sviatky prefrčali nedávno, s nimi aj peniaze a vo štvrtok tiež veľa ľudí nevybehne zo svojich obydlí. Čo malo v konečnom dôsledku vplyv aj na počet zúčastnených (necelých 30). I keď si musíme priznať, že košickí Thorwald, domáci Human Humus nie sú lákadlo pre prícestných (až na ojedinelé výnimky, vrátane mňa). Zato Destructive Explosion of Anal Garland (ďalej DEOAG) patria k špičke goregrindu v Čechách a tí, čo ich videli live (u mňa na Flesh party open air) musia uznať, že im to šlape náramne nekompromisne. Ako teda celá akcia prebehla? Ak ste neboli, tak vám aspoň porozprávam.

Keďže nám vlaky nechodia, ako by sme chceli, zahniezdili sme v klube už o nejakú hodinku skorej. Času sme mali dosť, chuť pokecať s kamošmi tiež, tak nás posun času nemrzel. Ako prví na rad prichádzajú THORWALD. Po neúspešnosti nájsť si náhradu za bicími Košičania oznamujú, že povolali do bitky automat. Hneď nám referujú, že celý set bude trvať presne 19min a 56 sekúnd. Čím im automat určil hranice, ktoré sa nedajú prekročiť. Je síce pekné, že sa môže pochváliť svojou presnosťou a rýchlosťou, ale ako daň si zato berie ľudskosť. Kapela sa vďaka tomu stala strojom, ktorý chtiac-nechtiac musel šľapať ako hodinky, čiže čas na nejaké predslovy nevyšiel (ledva na predstavenie piesní), čim sa vytratil kontakt s publikom. Škoda, pretože ich hudba je nekompromisný náklad plný powerviolencových temp a riadnej dávky agresie. Pevne verím, že si nájdu posilu za bicími a bude to opäť starý a dobrý THORWALD.

Časom sa už nemrhalo a po kratšej pauze prichádzajú na rad domáci junáci – HUMAN HUMUS. Od prvých reznutí do gitár a Ižďovom zvresknutí do mikrofónu ma opäť obdaril príjemný pocit. Toto je jazda, ako sa patrí. Musím normálne povedať, že čím viac Ižďo stráca svoje kilá, tým viac sa zvyšuje kvalita ich vystúpenia. Nekompromisné nájazdy s neľudským škrekom, hudobný grindcore od podlahy a Ižďove nepríčetné grimasy a pobehovanie kade-tade (teda pokiaľ mu kábel od mikrofónu dovolil) robia pomaly z tejto kapely unikát medzi domácou plejádou. Ak si spomeniem, že títo chalani nedávno absolvovali turné po Rusku a teraz tiež odchádzajú na juh, tak ma hreje príjemný pocit. Táto kapela totiž ukáže náš UG vo svete vo veľmi príjemnom svetle. Môžeme byť hrdí.

Na záver prichádzajú Česi DEOAG, ktorí od prvých tónov privádzajú smršť. To, čo predviedli na fleshke, bol len trailer na to, ako im to náramne šlape v klube. Dravé tempá, strhujúce nasadenie, ktoré vás zchytí do kotla (pokiaľ sú ľudia), popritom občas nejaká hopsačka (čoby to bol za goregrind bez tanečného, hopsavého tempa). Spevák sršal bravčovinami či hardcorovými vreskami na všetky strany, až sme boli všetci vymaľovaní od grindu. Náramne namakaný, rázny a energický set, ktorý som si nadmieru užil. Kto nebol, môže veru ľutovať!

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj