Report – SKELETONWITCH, LUNOKHOD, ACID FORCE, 4. máj 2015, Collosseum Club, Košice

skeleton1Na začiatku bola vízia koncertu SKELETONWITCH veľmi sľubná. 1. máj (sviatok), turné s GOATWHORE. Prvé mračná začali prichádzať so správou od manažmentu, že sa koncert uskutoční 4. mája a to bez GOATWHORE. Poriadny blesk uťal do tejto akcie. Ako hrom za ním prichádza správa, že odchádza pôvodný spevák, Chance Garnette, a miesto neho odspieva turné Andy „Weedgrinder“ Horn, známy z CANNABIS CORPSE. Riadne sa zatiahlo nad touto akciou. Zostavu doplnili Košičania LUNOKHOD a narýchlo ešte prišli zahrať aj thrasheri z Banskej Bytrice – ACID FORCE. Vyčasilo sa nakoniec, alebo poriadne zlialo?

acid forcePrvé minúty nenaznačovali nič dobré. Ľudí široko-ďaleko niet a to už ACID FORCE rozvlnili svoje nástroje. Ide v podstate o bočný projekt (kapelu?) Andreja a Tea z ANSTRATUS, akurát že poňali žáner trochu agresívnejšie, viac od podlahy a dravšie. Thrash metal na štýl SODOM a DESTRUCTION, pár výletov za veľkú rieku by sme tiež našli, ale dominovala Európa. Ako som spomínal, koncert prebehol vo veľmi ráznom duchu, škoda, že ľudí na poriadny kotol nebolo odkiaľ vziať.

lunokhodDruhí na rad prišli LUNOKHOD. Ľudí nepribúdalo, to však Košičanov neodradilo. Žánrovo ide o veľký odklon od zvyšku osadenstva. Základný kameň tvorí hardcore, ktorý je rôznou alternatívou skloňovaný, prichutený noise rockom, post-rockom a indie závanmi a celé to zahraté s punkovou drzosťou. Ako vidíte, ťažko zaraditeľná zmes. Keďže nás bolo jak doma v obývačke, komunikácia sa presunula na priateľskú úroveň, kde sme sa mohli dozvedieť, že čoskoro sa dočkáme debutového albumu, z ktorého aj pár vecí zahrali. Osobitné a energické vystúpenie, pri ktorom aj to, že je mimo misu, prišlo ako veľké plus.

keleton2Na koniec sa nazbieralo 27 ľudí, čo je pre kapelu ako SKELETONWITCH riadne zahanbujúce, mne ich prišlo až ľúto. To však Američanov neznechutilo a spustili svoj set, ako keby hrali pred tisícovým davom. Metal ako sa patrí, v rozhraní black/thrash a kus death metalu. Dominovali black metalové linky s ich typickou melodikou zapriahnuté do thrashových temp. Energia priam sálala z pódia, nasadenie ani nehovorím, tento koncert mal byť preplnený! Weedgrinder sa bravúrne chopil úlohy frontmana, popri vokálnej stránke (black metalové škriekanie, hlboký growl, alebo zaručal thrash metalovo) zvládal aj pódiové predstavenie. Kopanie hrobu či obesenie sa šnúrou od mikrofónu a k tomu výzor pravého old schoolového metalistu s fúzami. Radosť nielen počúvať, ale aj pozerať! Zvukovo to bolo priam dokonalé, každá jedna melódia, linka či sólo bolo krásne vykreslené a našlo svoje miesto. Zrejme najlepší koncert v Collosseu v tomto roku! Akurát, neopätovaný od fanúšikov. Škoda!

Fotky: Laci Schürger

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj