Report – Koncert Terrorizer LA alebo ako klub U Očka terorizoval slušných občanov mesta Bratislavy

Myslím, že nadpis mnohým napovie, čo sa udialo, ale dekórum treba zachovať a vyrozprávať príbeh od začiatku. V stredu 8.7. sa v hudobnom klube u Očka, konal koncert troch zahraničných death a grindcorových kapiel – Terrorizer LA, Armada z Mexica a Krampűs z Maďarska. Organizačne ho zastrešoval Rest of Noise production, ktorý má na svedomí už množstvo zorganizovaných zaujímavých koncertov (v minulom roku napr. Benighted a iné) a na tento rok naplánovaných ešte pár ďalších (veď pozrite si to sami – fb link ).
Stredajší večer sa nad Bratislavou konečne poriadne zamračilo! Po extrémnych horúčavách, ktoré asi množstvo ľudí privádzali do stavov apatie a vyčerpania mal túto kapitolu v „našich“ životoch uzavrieť ako vrchol ľadovca práve tento koncert. A ako teda dopadol?
Poučená z minulosti som sa rozhodla, že nemá význam chodiť do klubu skôr, ako je ohlásený koncert a urobila som dobre. Po mojom príchode som sa mohla rovno postaviť do hľadiska a vychutnať si prvú kapelu – maďarských Krampűs.
11701151_1067499999945494_8829867314516485368_nEšte predtým len krátka úvaha. U Očka som mala možnosť vidieť už veľa koncertov, niektoré boli veľké mená, iné menšie. Často sa stávalo, že zlý zvuk mi dokázal celú akciu pokaziť. Chodievam sem preto s dávkou nedôvery voči zvukárom. Posledný koncert, čo som tu zažila ma v tomto smere príjemne prekvapil a to isté môžem povedať o dnešnom. Neviem, či mali kapely svojich vlastných zvukárov, ak áno, rozumejú svojmu remeslu dobre.
Tak a teraz už naozaj späť k vystúpeniu Krampűs. Títo páni vznikli už niekedy okolo roku 2009, ale do tohto koncertu som ich nemala možnosť ešte nikdy počuť. Skupinu tvoria štyria hudobníci. Doposiaľ vydali dva albumy – Mental Holocaust (2012) a Graveyard Blowjob (2014), z ktorých nám na koncerte aj zahrali. Hrajú grind core ala Napalm Death, či Carcass, občas zabŕdnu trochu aj do death metalových vôd. Toto ovplyvnenie je v ich hudbe aj počuť. Vystúpenie malo síce známky profesionality, aj čo sa týka kvality odohrania setu, 11705293_1067500269945467_570256174095147679_nale akosi mi trochu chýbala originalita. Hudbu však majú prepracovanú a je vidieť, že minimálne po technickej stránke ide o veľmi dobrých hudobníkov. Prevažná väčšina ich songov bola ladená do rýchleho a sviežeho grind coru. Trochu som neporozumela, z akého dôvodu mal gitarista osem strunovú gitaru a bass gitarista päť strunovú basu. Zachytila som možno dve, tri zložitejšie sólové party gitary. Azda do budúcna rátajú s technickejšími skladbami. Krampűs odohral svoj asi pol až trištvrte hodinový set a na pódium sa po krátkej pauze postavili Mexičania – Armada.
V publiku pribudlo ľudí, takže to začalo vyzerať, že aj účasť sa nakoniec obracia k lepšiemu. Podobne ako predchádzajúca kapela, svetlo sveta uzrela Armada v roku 2009 a tiež má štyroch hudobníkov. Tempo bicích síce trochu spomalilo oproti predchádzajúcemu Krampűs, no naopak vokál zmohutnel na hlboký death metalový growl. Táto skupina hrá výborný death metal ovplyvnený podľa môjho názoru hlavne americkou školou – Cannibal Corpse, Deicide, Morbid Angel a pod. Zároveň musím upozorniť na výborný pódiový prejav – páni boli zohratí na jednotku. Táto kapela má podľa mňa budúcnosť a nemusela by zaniknúť v záplave ďalších skupín hrajúcich death metal. Armada má totiž „dušu“ a to podľa mňa aj vidieť.
11752038_1067499859945508_4705105120302382387_nČas pokročil a prichádza headliner tohto večera – Terrorizer LA. Táto kapela nás svojou hudbou zamestnáva už od roku 1986 a v súčasnosti ju tvoria piati hudobníci. Ako to už býva, ľudí pribudlo a tak stojím trochu ďalej od pódia. Speváka, Oscara Garciu sa však nedá prehliadnuť, je to statný chlap, no bolo naňho aj upriamené svetlo. Odhliadnuc od jeho výkonu, ktorý bol fakt dobrý, zdal sa mi na pohľad veľmi „vyžitý“ (dúfam, že som to neprehnala). Oproti predchádzajúcej Armade mi tento legendárny pán prišiel trochu ako bez života, ale niet sa čomu čudovať, veď už má svoje roky. Ako celok však Terrorizer LA zahrali naozaj ako z albumu z 89 roku. Je to skupina hodná označenia legenda, rovnajúca sa Napalm Death. Po cca siedmych odohraných piesňach sa však zo zadných radov i k Terrorizeru doniesla správa o nútenom náhlom ukončení koncertu! Vraj sa niekto z okolitých domov sťažuje na prílišný hluk. Aby toho nebolo málo, do Oč11247896_1067499893278838_5769326046053112007_nka dorazilo pár mužov zákona. Chápem ľudí, ktorí bývajú v okolí, že neustále koncerty môžu niekoho po čase dosť hnevať, no celkovo som takéto niečo u Očka ešte nezažila. Prekvapenie to bolo pre mňa aj pre účastníkov koncertu a kapely dosť nemilé. Koncert Terrorizer LA preto zostal otvorený, neukončený….
Dovolím si len poznámku na koniec. Publikum na tejto akcii tvorili skôr staršie ročníky a dokopy nás nebolo veľa, odhadom len 50 – 60 platiacich ľudí. Mladší ľudia aj napriek prázdninám na VŠ a stredných školách akosi absentovali. Zdá sa, že aj keď sa organizátori snažia všemožnými spôsobmi prilákať na svoje koncerty ľudí, je v dnešnej dobe vskutku ťažké pritiahnuť väčšie publikum a to hlavne cez týždeň. Dátum tohto konkrétneho koncertu bol pritom ohlásený minimálne štyri mesiace dopredu. Je možné, že akcia utrpela aj kvôli nastávajúcemu festivalu Obscene Extreme, kde sa vybralo veľa ľudí zo Slovenska. Terrorizer LA tu totiž tiež hral a tak si asi mnohí povedali, že zvyšné kapely im nestoja za vyhodené peniaze a čas. Nech už to je akokoľvek, organizátorom želám pri budúcich akciách viac ľudí a žiadny ďalší predčasne ukončený koncert.

Autor: Mrtvolka

Avatar photo

Autor: Sarkast

Zdieľaj