Report – Neglected Fields, Abstract, Renaissense, 6. september 2015, Collosseum Club, Košice

11750676_1140010299348280_4755806281440103842_nMalé akcie zväčšia zvyknú byť úplne odignorované, resp. si bežný poslucháč nepustí niečo neznáme a nedajbože by ešte v nedeľu zašiel na koncert. Jeden z týchto osudov zasiahol aj koncert, ktorý vám podrobne popíšem, i keď zastúpenie nebolo až také neznáme. Lotyšsko sa môže pýšiť nielen paganskými SKYFORGER, ale v hlavom meste vznikla ešte pred viac ako 20 rokmi kapela NEGLECTED FIELDS. Progresívne vyznenie a svojská melodika priťahuje uši metalistov naprieč svetom. Inštrumentalisti ABSTRACT zase vydali svoj veľmi vydarený album „Lightheory“ pod hlavičkou českého časopisu PAŘÁT. Kapela na úvod večera, RENAISSENSE, pre zmenu vyhrala posledný ročník WACKEN BATTLE, v Nemecku neobstála naprázdno a získala pár bodov aj od zahraničných porotcov, čo sa stalo vlastne prvýkrát v histórii. Máme byť na čo pyšní. Akcia určite za pozornosť stála, škoda, že si to nepovedalo viacero z nás, no poďme pekne poporiadku.

11996573_10204650995344840_44615468_oKoncert vzhľadom k menšej popularite bol umiestnený na horné pódium, zvané 777, kde zvykli prevažovať horšie zvukové a akustické podmienky. To našťastie nebol prípad tejto akcie. Niečo okolo 19:45 začínajú akciu otvárať Rožňavčania RENAISSENSE. Zostava sa im zúžila odchodom druhého gitaristu Norbiho, tak si zatiaľ musia poradiť len s jednou gitarou. Úvod patril čerstvej skladbe „Impatient“, ktorú zatiaľ počulo len pár verných. Rukopis sa zachoval, skladba je prepletená rôznymi uličkami a neprebádanými cestami so svojskou dávkou melodiky a progresu. „Ray of Shame“ zase zachádza do tvrdších a pochmúrnejších vôd, čo nasledujúca „Haze“ (taktiež čerstvá novinka z dielne) uvoľnila tempo a prináša až PINK FLOYD-ovský nádych. Ani jednu z týchto skladieb nenájdete na debutovom albume “…like my pain never lived“, budúcnosť prinesie zaujímavú úrodu. Nové skladby dávajú definitívnu bodku za power metalovým vyznením a uberajú ich hudbu viac do pestrého progressu. Markov spev čím ďalej, tým viac rastie do krásy, no čo je hlavné, má osobitý charakter a je nadmieru zaujímavý a to musím dosať, že melodiku kombinuje s growlingom. Miesta pre nečistoty už dávno niet! Dokonca musím pochváliť aj Peťu (klávesy a doprovodné spevy), že sa zlepšila a už tie backing vokály nevyznejú tak katastrofálne. Laci (bicie) zase popri svojej hre zvláda navštíviť aj publikum, čím ho môžeme označiť aj ako najzatúlanejšieho bubeníka koncertu (alebo rovno všeobecne?). Setlist pokračoval dvoma vecami z debutu – „Past in motion“ a „Steny od krvi“ pri ktorej sa už lúčili s publikom klasickým poklonením.

11996452_10204650995664848_496781601_oVďaka vydaniu albumu u českého časopisu sa ABSTRACT dostal do mnohých rúk (možný recept aj pre iné kapely) a získal samé kladné odozvy. Veď prečo aj nie, ich už tretí album „Lightheory“ je preplnený technickou variabilitou, progresívnymi postupmi, hravými a pestrými melódiami, pohlcujúcou atmosférou a odvahou experimentovať. Živé vystúpenie k tomu pridalo riadne grády, aj vďaka veľkému burcovaniu Petra, z ktorého sršala radosť a eufória z hrania. Radosť sa aj pozerať a hlavne počúvať. Niekedy ani spev nie je potrebný, ak je hudba zaujímavá. Setlist prevažne patril piesňam z novinky, no zabrdlo sa aj do starších vecí. Technickým problémom sa nedá vyvarovať, a nebolo tomu inak ani tu. Počas klipovej a orientálne ladenej „Silhouettes“ pukla gitaristovi Matejovi struna, našťastie do konca skladby bol problém vyriešený. Napriek tomu ich hudba nevychladla, ale pokračovala bez nejakej zvukovej diery. Vrcholom koncertu bola predposledná „The Stone“, ktorá je nahustená sviežimi melódiami, ktoré len tak ľahko nedostanete z hlavy a navyše uprostred sa nachádza príjemná atmosférická vložka. Záver a klinec programu prišiel s coverom od EMPEROR, pieseň nabrala v ich podaní o veľa väčší atmosférický nádych. Veľmi vydarený koncert jednej zo slovenských kapiel, ktoré presahujú kvalitatívne naše hranice a smelo sa môžu začleniť medzi svetovú špičku vo svojom odbore. Alebo ho majú vlastný?

11995229_10204650996304864_1403988350_oČas dozrel aj na zahraničného hosťa, z krajiny nie príliš naklonenej metalovej hudbe, z Lotyšska. NEGLECTED FIELDS si svoje miesto na výslní vybojovali svojsky podaným death metalom, ktorý je verný regionálnej melodike a progresívne orientovanej hudbe s poriadnou dávkou vyhrávok. Naživo mi to prišlo trochu zredukovanejšie a viac priamočiarejšie, no zato drvivejšie a akčnejšie. Zvláštnou zložkou ich hudby boli klávesy, ktoré pôsobili jednak tajuplne a psychodelicky, no zároveň pridávali k ich hudbe dávku progresu a nevšednosti. Dominantou ich hudby bola svojrázna melodika, ktorá krásne sadla do ich death metalového valca. Spevácky to bolo orientované v klasickom a jemne uškriekanom growlingu, ktorý veľmi nevybočoval z mantinelov žánru. Celkovo mi ich vystúpenie prišlo síce jednotvárnejšie, no plnšie, tvrdšie a dominantnejšie. Na záver struhli aj cover od THE PRODIGY, čím dali definitívnu bodku akcie, ktorá na collosseumské pomery skončila riadne neskoro, niečo po 23:00.

Každá kapela predviedla, ako možno jednotlivé metalové žánre ohýbať podľa svojho umu. Progresu večer rozhodne prial. Škoda, že ľudí bolo rozhodne málo, ako si to táto akcia zaslúžila. 33 platiacich, uznajte, že je dosť málo. Každý, čo došiel, si však musel svoje uši poriadne pomastiť labužníckou dávkou metalu!

Fotky: Stephen (metalmania-magazin.eu)

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj