Report – MINOR 666 ug day vol. I, 26. september 2015, Oldies Bar, Žilina

IMG_0945Poznáte Miňa? Či už ako niekdajšieho bubeníka CELLS, SANATORIUM, LYKANTROP, momentálne pôsobiaceho v OLD alebo ako zanieteného UG fanúšika a organizátora Rampy. Aby toho nebolo málo, nedávno vydal aj sólovku pod hlavičkou MINOR666, kde zabŕdol do experimentálnych a djentových vôd. Prečo to vlastne všetko spomínam? Práve tento chlapík si pre nás pripravil úplne novú akciu, ktorú nazval „MINOR 666 ug day“, kde sa rozhodol podporiť mladé a začínajúce kapely s trochu skúsenejšími. Prvé kolo bolo o žilinských a považskobystrických vlajkách. Prvý koncert si prišli odohrať KLAN s rockovým rázom, thrash metalový útok na nás vypustili AGRESIA (obidva žilinské spolky) a považskú hájili WARD s ich symfonicky ladeným death metalom a REVENGE DIVISION plný moderných zákutí metalu. Malá, no o to zaujímavejšia akcia, v podstate za bagateľ, plná dobrej nálady a príjemnej až „obývačkovej“ atmosféry. Underground klíči, keď sa podporuje!

IMG_0951V malom Oldiese, nachádzajúcom sa pod žilinským námestím, sa začalo ozývať metalové podhubie. Prvé kroky po klube už dávali najavo, že o dobrú náladu a kopu známych nebude núdza. Vďaka trochu stiesneným priestorom dokáže aj pár „žhavých“ jedincov vytvoriť pred kapelou inferno, čoho sme boli svedkom. No, poďme pekne po poriadku. Úvod akcie si zobral, tradične, na starosť sám organizátor, ktorý vtipným, ale aj ďakovným príhovorom uviedol akciu a tak sa s polhodinovým oneskorením začína prvé vystúpenie. KLAN začali na jemnejšiu nôtu, prevažne v duchu alternatívneho rocku so zaujímavými nápadmi, a s tendenciou kus zahliadnuť aj do metalu. Na to, že to bol ich prvý koncert, pôsobili celkom prirodzene, bez ostychu a bolo vidno, že sa nadmieru snažili. Spevák pôsobil odviazaným dojmom a aj svoje party, ktoré občas pôsobili hardrockovo a niekedy až punkovo nasrane, zvládal spevácky slušne. Prvým koncertom si chalani určite neurobili hanbu a prajem im ešte veľa ďalších.

IMG_0960Po ľahšom začiatku pridáme na obrátkach. Thrash metalová AGRESIA na nás spustila poctivú dávku oldschool thrashu pomixovaného s hardcorom, s dravým nasadením a drvivými riffmi. Agresia nielen na pódiu, ale aj pred ním. Fanúšikov ako keby vypustili z klietky a rozpútali poriadne peklo, k čomu pridal ruku aj sám Miňo, ktorý si neodpustil ani skok z pultu na ľudí. Vlasy lietali na všetky strany, ruky a nohy boli všade, až nebolo vidno, kde je vlastne kapela (teda ak ste stáli kúsok vzadu). Vzrastom malý, no údernou hrou rázny gitarista dával tomu pravý náboj. Odkiaľ prichádzali inšpirácie nám dali najavo zahraním coverov skladieb od brazílskych mohykánov SEPULTURA a to klasiky ako – „Roots Bloody Roots“, „Refuse/Resist“ či „Territory“, čo bolo kus aj škoda, keďže sa to zmenilo na revival. Skôr by som bol za to, aby sa kapela prezentovala vlastnými vecami, nejaká tá pocta je v pohode, ale treba vedieť odkiaľ-pokiaľ. Zabudol som spomenúť zvuk, vzhľadom na stiesnené podmienky všetko klapalo na poriadne obrátky, možno kus prehúlené, tak sa občas niečo strácalo, ale zase nič výrazné.

IMG_0990Žilina si svoje odkrútila, prišla na rad Považská Bystrica. Ako prví z dvojice sa prišli ukázať neznámejší WARD. Kapela stavajúca na kombinácii symfonických klávesov s death metalovým podkladom a s občasným čiernym zahalením tónov. Pri niektorých skladbách som mal pocit, že majú potenciál sa ubrať smerom k avantgarde, taký jemnejší UNEXPECT, čo by mohlo mať veľmi zaujímavé výsledky. Niektoré mi zase pripadali ako renesančnejší BELPHEGOR s viac „epickejšími“ klávesmi, no zato slušným ťahom na bránu. Spevák Šimon má variabilný vokál, ktorý je prevažne zasadený do hutného growlingu, no občas uletí aj do čierneho kovu či do väčších hĺbok. Akurát mám pocit, že sa ešte kus hanbí pred davom, no zato pôsobí veľmi príjemným a optimistickým dojmom (radosť z neho sršala). Existuje na to len jeden liek, len hrať viac a viac, čo si myslím, že ich aj čaká. Práve sa chystá aj vypustenie prvého dema kapely, tak dávajte pozor!

IMG_1001Záver večera patril nespútaným REVENGE DIVISION. Už od prvých tónov sa ich nedalo zastaviť, či to je gitarista, spevák alebo basák, nik nepostojí na jedno mieste a je ich všade veľa. Až som mal pocit, že uvidím nad nami lietať aj bubeníka. Dravosť naberala na obrátky a nepoľavila až do konca vystúpenia. Hudobne sa orientujú v moderných vodách metalu, cez death metal či thrash až po metalcorové vody. Obavy som mal o spev, ale chalani to šikovne vymysleli. Keďže ich nový spevák disponuje nadmieru škrekľavým screamom (keby som mal powerviolence kapelu, tak mu okamžite volám), ale aj šťavnatým growlingom, dokonca mu ušla aj poriadna hĺbka, no čo sa týka melodiky, tam značne zaostáva. Melodické party si teda prispôsobil pre seba (veď načo robiť to, čo ti nejde) a zameral sa na svoje výhody a tak to celé šupol do svojho obrazu, vďaka čomu som mal pocit, že niektoré uškriekané refrény spieva Travis Ryan (CATTLE DECAPITATION). Čo sa týka pohybu na pódiu, musím povedať, že hrá druhé husle so zvyškom kapely, kde ho všetci traja zatienili, dokonca som ho párkrát videl čupieť pri bubeníkovi. Možno pre neho už nebol priestor, pri aktivite jeho kolegov by som sa ani nečudoval, no treba si vytvoriť aj svoje pevné miesto. Údernosť sa odrazila aj na publiku a tam to pred nimi, ale veľakrát aj medzi nimi, vrelo na plné obrátky. Záver akcie jak lusk!

Akcia sa vydarila na jednotku, mladé kapely úspešne odprezentovali svoje tóny a niečo mi šepká, že ich nevidíme naposledy. Ľudí sa nazbieralo presne 100, čo si myslím, že je celkom dosť na takúto malú akciu. Držím aj naďalej prsty Miňovi, nech vo svojom UG dni pokračuje aj naďalej!

Fotky: Alexandra Power
Alexandra Power Art

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj