Report – NILE, SUFFOCATION, EMBRYO, 27. september 2015, Collosseum Club, Košice

IMG_1049Košice sa zdeathmetalizovali! Teda na jeden večer to tak vyzeralo. Plné Collosseum death metalistov a z pódia sa valiace rytmy legiend žánru. Krásny večer to bol. O čom to vlastne točím? Našu východoslovenskú metropolu navštívili SUFFOCATION a NILE. New Yorskí death metalisti od 90-tych rokov prinášajú svoju víziu žánru a to hrať brutálne, technicky, mohutne a pritom, aby to vyzeralo ako nekompromisná jazda, ktorá je zároveň premyslená. Nápadité a dychberúce riffy, nasadenie na plné obrátky, o tom sú SUFFOCATION! NILE zase zobrali brutal death metal do pradávnych čias Egyptu, kde smrtiaci kov poriadne nasiakol atmosférou tejto doby a hnevom starých bohov. Keď spustia svoje tóny, je to ako keby vás prešla kanonáda sfíng. Tento masaker odštartovali EMBRYO, ktorí hrajú modernejšiu podobu melodického death metalu. Poďme si pekne poporiadku prebrať celý večer.

IMG_1014Konečne to pred vypuknutím prvých tónov nevyzeralo ľudoprázdno. Ľudia prichádzali neustále, možno si konečne zobrali na vedomie, že koncert začína presne o 17:50. Keďže šlo o posledný koncert turné, tak sa kapely ponáhľali rýchlo na lietadlo za veľkú rieku, čiže domov. Ako bolo povedané, tak sa aj stalo. EMBRYO prichádzajú s presnosťou atómových hodiniek. Ich hudba bola postavená na modernejšom podaní death metalu, trochu koketujúcim s metalcorom a s využitím melodických liniek a ukričaných vokálov. Prídavkom mali byť zaujímavo a „šialenejšie“ ladené klávesy (niečo na štýl BORN OF OSIRIS), no tie sa strácali v sile zvyšných nástrojov. To bola snáď jediná chybička zvukovej krásy tohto večera. Ostatné šľapalo na plné obrátky. Chalani odohrali svižný a dôstojný koncert, čím pomaličky navnadili publikum.

IMG_1040No poriadna show mala len začať. Na čas sa dával veľký dôraz a tak aj SUFFOCATION začínajú presne. Keď Terrance udrel do strún a vrkoče roztočil do víru, bolo jasné, že pôjde o jedinečný zážitok. Energia, nasadenie, údernosť, všetko vytlačené na maximum. Odozva nenechala na seba dlho čakať a dole pod pódiom sa začali tvoriť pekné frmoly. Terrance je majster riffov a postupov, ukázal opäť, že naživo to vyznie oveľa brutálnejšie a krvilačnejšie. Celé to ozvláštnili sviežimi a vydarenými sólami (a to mňa sóla veľmi nebavia), ktoré boli prešpikované nápadmi a vôbec nepôsobili rušivým dojmom, skôr naopak, zapadali do konceptu hudby. Veľká pozornosť bola zameraná aj na zastupujúceho vokalistu Rickyho Myersa (tiež bubeník amerických DISGORGE), ktorý zastúpil na tomto turné Franka Mullena, o ktorom vieme, že je zaneprázdnený svojou prácou a tak si nemôže dovoliť väčšie turné mimo svoj kontinent. Ricky sa snažil svoje výlevky krotiť (alebo nevládal po celom turné?) a dával svoje party frázovane a verne ako Frank. Malo to riadne grády a to sa s ich hudbou aj pekne zjednotil. Každý jeden technický part bicích dirigoval prstami a gestami. Fakt musím uznať, že išlo o prvotriednu náhradu. Strašne namakané, drvivé, ničivé vystúpenie, ktoré aj mňa dotiahlo do kotla. Tá energia sa jednoducho nedala vydržať a úplne ma pohltila.

IMG_1084Rýchla výmena aparátu a šupom vypustiť tok NILE! Rieka nabrala obrovskú silu a ráznosť. Za turbínou sedel a hlavný motor roztáčal George Kollias, ktorý svoju nadmieru vyspelú a technicky brilantne zvládnutú hru dáva pomaly poslepiačky. Aspoň to tak vyzerá, všetky party dáva s neuveriteľnou ľahkosťou a prehľadnosťou a navyše mal zatvorené oči. Buď to tak vie, alebo si to tak jednoducho užíva. Karl Sanders je pán technických partov a jedinečných riffov, ktoré i napriek svojej, povedzme, vyššej váhe dáva bez problémov. Oproti predchádzajúcemu vystúpeniu sa znížila úroveň dravosti, no nastúpil úplne nový stupeň – atmosféra. Mal som pocit, ako keby na nás zamieril hnev všetkých egyptských bohov a rozmetal to s nami! Všetci sme do pozoru kukali (a počúvali) s otvorenými ústami. Hlas prastarých nabral fyzickú podobu v postave Dallasa, ktorý svojim špecifickým vokálom (hĺbkami zo záhrobia prispieval Karl) rozprestieral atmosféru starého Egyptu. Originálne podanie brutal death metalu tými najväčšími profesormi z odboru. Skvostné vystúpenie, ktoré úplne pohltilo celé Collosseum, až sa úplne vytratil kotol a každý si len užíval prehliadku Egyptu. Na záver sa k kapele pridali aj členovia zo SUFFOCATION a spolu si zaspievali koniec hymny „Black Seeds of Vengeance“, ktorou dali definitívnu bodku tejto oslave death metalu!

Death metal tento večer úradoval. Či už NILE so svojím atmosférickým death metalom alebo SUFFOCATION s nekompromisnou jazdou ukázali, kto sú najväčší učitelia žánru a všetci môžeme len vyznávať tieto kulty. Ľudí sa nazbieralo okolo 300, čo je konečne veľmi pekné číslo, ktoré si podobné akcie zaslúžia. Ďakujem organizátorom za tento nadmieru vydarený zážitok a držím palce do budúcnosti

Fotky: Alexandra Power
Alexandra Power Art

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj