Report – Therion, Tristana, Symphobia– 18.10.2015, Bratislava, MMC

therion-2015-poster-webV nedeľu, keď sa Bratislava začala ponárať do podvečernej hmly, nastal čas vydať sa za švédskou temnotou s názvom Therion. Koncert sa konal v hale MMC a odštartoval sa krátko po pól siedmej hodine. O tomto čase, bola pred klubom už dlhokánska rada na lístky a posúvala sa veľmi pomaly. Na symfonickú metalovú legendu, prišlo pomerne veľa fanúšikov a počas celého koncertu sa hala neustále plnila.

Ako prvá sa predstavila nitrianska kapela Symphobia. Tá zaskakovala za poľských Lacrima, ktorí z rodinných dôvodov nemohli vystúpiť. Spočiatku som bola síce sklamaná, že sa nedočkám závanu temnoty od severných bratov. Kapele sa však podarilo celú show príjemne naštartovať svojimi melodickými rifmi, energickými sólami a celkovou pozitívnou energiou, ktorá sa z pódia niesla. Bicie s gitarami nakopli celý večer, aj keď na to trocha doplácala basgitara a hlavne klávesy, ktoré som počula snáď len sólo a občasne pri pravom repráku. Spev mi mierne zanikal v nižších polohách, ale rozhodne to nebolo nič, čo by mi po zvukovej stránke vyslovene vadilo. Dokážem ako divák oceniť keď hudobníci pôsobia dojmom, že ich hranie pred ľuďmi baví. Podarený úvod večera.

Ako druhá z kapiel vystúpila Tristana, pôvodom z Považskej Bystrice, ktorá na metalovej scéne pôsobí už dlhší čas. Bannermi poctivo vykryli bicie headlinerov a po nastavení poriadne skresleného zvuku, sa mohlo ísť rovno na vec. Lahodne agresívna basa svojim drnčaním dopĺňala nemenej lahodnú gitaru a samozrejme bicie, ktoré energicky pumpovali celý set. Vokálom nemám čo vytknúť a hoci nepatrím k fanúšikom žánru, kapela na mňa zapôsobila dojmom poctivo odohraného vystúpenia, plného vážnych výrazov a drvivých rifov. Chlapi skrátka zahrali ako páni. Krátku prestávku som strávila v kruhu pristojacich okolo Paolla Valergy, ktorý nám vysvetlil koncept pravidiel spoločenskej hry Therion a s ľútosťou oznámil, že väčšinu merchu už pobrali v zahraničí.

Nedočkavo som stála zatlačená davom čakajúc, až to na nás odpáli headliner. Stačilo, aby zazneli úvodné trubky zo skladby „ Blood of Kingu“ a osadenstvo bolo vo vytržení. Členova kapely sa objavili na pódiu na čele so spevákom, ktorý bol pripravený rozbaliť show vo veľkom štýle. Therion to poriadne odpálili. Bicman šľapal ako hodinky a vlastne ani nemal na výber, prihliadnuc ku všetkým tým trackom. Vystúpenie mi prišlo výborne nazvučené, za obrovskú prednosť kapely však považujem trojicu spevákov – tenora Thomasa Vikströma, jeho dcéru Linnéu a taktiež novú sopranistku Chiaru Malvestiti, ktorá ma úplne dostala svojím silným hlasom. Ich spev sa rozliehal po celej budove a prerazil až na toalety. Či už Thomasova verzia „Son of the Staves of Time“, Linnéina verzia „Raven of Dispersion“ alebo Chiarin „Son of the Sun“ – všetky boli podľa mňa výborné odspievané. Výrazný dojem na mňa urobil aj gitarista Christian Vidal, ktorý všetky melódie a vyhrávky sypal z rukáva aj so zatvorenými očami. Therion zahrali osvedčené pecky z albumov Sirius B, Theli, Secret of the Runes a Vovin, no neopomenuli ani albumy Gothic Kabbalah a Sitra Ahra, z ktorých zazneli najznámejšie skladby. Thomasov energický vokál pri skladbe „Flesh of the Gods“ ma úplne rozdrvil. Taktiež sa prejavil ako výborný improvizátor medzi skladbami a obecenstvo nestrácalo energiu počas 16 skladbového setu. Publikum sa od začiatku zapájalo, či už zavýjaním alebo hopsaním. Na úplný záver, sme sa dočkali dvojice zrejme najznámejších skladieb „The Rise of Sodom and Gommorah“ a samozrejme „To Mega Therion“, pri ktorej sa už skákalo a kričalo vo veľkom. Thomas a Christian vymenili pri poslednej skladbe svoje róby za slovenské hokejové dresy a diváci natešene výskali.

Nakoniec si myslím, že sa hudobníci svojím setom trafili do apetítu návštevníkov, čo sa odrazilo na skvelej atmosfére, počas celého večera. Nebolo momentu, kedy by publikum zborovo nespolupracovalo s hudobníkmi a to sa zase spätne odrazilo na energickom podaní skladieb muzikantmi. Takto ladených koncertov by som uvítala aj viac. Čo povedať na záver? Snáď len, že som s večerom veľmi spokojná a ako návštevníčka som dostala skvelú a profesionálnu show, za ktorú organizátorom patrí veľká vďaka.

Autor: Metalokhajita
Foto: Matúš Zajac

Setlist Therion:
1.Blood of Kingu (Sirius B)
2.Cults of the Shadow (Theli)
3.Son of the Sun (Sirius B)
4.The Invocation of Naamah (Theli)
5.Asgard (Secret of the Runes)
6.Sitra Ahra (Sitra Ahra)
7.Flesh of the Gods (Vovin)
8.The Khlysti Evangelist (Sirius B)
9.Lemuria (Lemuria)
10.Abraxas (Lemuria)
11.Perrennial Sophia (Gothic Kabbalah)
12.Ginnungagap (Secret of the Runes)
13.Raven of Dispersion (Vovin)
14.Son of the Staves of Time (Gothic Kabbalah)
15.Rise of Sodom and Gommorah (Vovin)
16.To Mega Therion (Theli)

Autor: admin

Zdieľaj