Rozhovor – NECROSIS (UK): „Slovensko bolo pre nás dobrodružstvo a dúfame, že sa sem ešte niekedy vrátime!“

Počuli ste už o kapele Necrosis z Veľkej Británie? Áno, viem, skupín s názvom Necrosis je minimálne pätnásť. Dovoľte nám teda predstaviť na MetalExpress-e brutal-death metalových Necrosis z Bristolu. Skupinu tvoria štyria hudobníci (bicie, gitara, spev, basa) a založili ju v roku 2013. V októbri toho istého roku vydali prvé EP nazvané Catatonic Psychosis s piatimi trackmi. Týmto počinom sa veľmi dobre etablovali na death metalovej scéne a EP bolo prijaté s dobrými ohlasmi. Necrosis vo svojej hudbe spája v ideálnom pomere technické pasáže so slamom a zároveň sú jednotlivé songy okorenené o dávku brutality. Od roku 2013 zdieľali pódium s mnohými svetovo známymi skupinami, napr. Malignancy, Cryptopsy, Vital Remains a mnohé ďalšie. a4136138366_16
Tento rok ste ich mohli vidieť Necrosis na Slovensku len jedenkrát, na festivale Flesh Party Openairfest. Kto nebol, pravdepodobne sa už ďalšieho tohtoročného vystúpenia nedočká. Hrací čas, ktorý vyfasovali nebol najlepší, na pódium nastúpili až niečo po 1:00 hodine. Snáď budú mať na najbližšej akcii na Slovensku v tomto ohľade viac šťastia! Čo bolo pre mňa nečakané, bol bubeník, ktorý hovoril po slovensky. Najprv som si myslela, že je to snáď halucinácia, no keď sa nad tým človek zamyslí, zistí, že v zahraničí pôsobí množstvo Slovákov a Sloveniek, tak prečo by nemohol niekto z nich hrať aj v death metalovej kapele? Na moje otázky sa teda podujal odpovedať bubeník – Striga Hell, gitarista – Jason Varlamos a spevák Ben Sims. Niektoré odpovede sú v anglickom znení a tak ich aj ponechávam. Pre čitateľov som k nim vyhotovila preklady, ktoré síce nie sú dokonalé, no snažila som sa zachovať aj akú takú autenticitu výpovedí.

Často ma zaujímajú podnety spojené s názvami skupín. Prečo ste zvolili práve názov Necrosis? Boli nejaké špeciálne dôvody (kniha, film a pod.)?

Jason – When we started the band back in 2013, we had a long list of potential names. Necrosis for us just stood out and even though it is a common name, we feel we have made a huge impact on the scene. Many fans across the world recognise our name/logo now and we feel it was a wise decision.
Jason – Keď sme ešte v roku 2013 rozbiehali kapelu, mali sme dlhý zoznam potencionálnych názvov. Necrosis pre nás proste vystalo ako jasná voľba a aj napriek tomu, že ide o častý názov, cítime, že náš dopad na scénu bol veľký a tým pádom si nás nezamieňajú s inými kapelami s rovnakým názvom. Veľa fanúšikov z celého sveta si pamätá naše meno a logo, vie ho dobre odlíšiť Necrosis skupín od iných a aj my sami cítime, že toto pomenovanie bolo dobrým rozhodnutím.
Ben – Necrosis is when tissue cells die within something still living. It is disgusting to see on any person or animal who has suffered from this and it can often result in amputation. We felt the name fits the sound of the band perfectly as we play brutal death metal with sick, twisted and gore themed lyrics.
Ben – Necrosis (alebo po slovensky nekróza/odumieranie) nastáva, keď tkanivové bunky odumrú v niečom (človek/zviera), čo stále žije. Je odporné, ako tým človek alebo zviera trpí a často pri tejto diagnóze dochádza k amputácii. Myslíme si, že meno našej skupiny taktiež sedí k zvuku a žánru, ktorý hráme, nakoľko hráme brutal death metal, ktorý textovo pojednáva o chorobách, zvrátenosti a gore témach.

Mnohých čitateľov by asi zaujímalo, ako sa podarilo Slovákovi dostať do britskej kapely? Ako vznikla tvoja spolupráca s Necrosis?

Striga – V prvom rade asi musím prezradiť že žijem v UK už pomaly deväť rokov, takže spolupráca s Necrosis je dôsledok všetkých tých čudno bezvýznamných kapiel, ktorými som prešiel, najskôr v Londýne a potom v Bristole. Väčšinou to boli čisto anglické skupiny, ale samozrejme že som mal aj nejakých slovenských spoluhráčov. Samotná spolupráca? My sme sa poznali nejaký ten čas, Ben a jason hrali v miestnej death metalovej kapele a ihneď ako ohlásili rozpad som ich kontaktoval. Oni už samozrejme mali pripravený koncept Necrosis a začali sme skúšať a sme spolu až kým nepomrieme (hehe).

Vypátrala som, že už dávnejšie si v Británii založil old school death metalovú kapelu pod názvom Deadmarch. Ako pokračuješ s týmto projektom? Stíhaš popri Necrosis? Je to skôr bokovka na uvoľnenie, alebo kuješ aj s Deadmarch niečo „väčšie“?

Striga – Deadmarch je len tzv. bokovka. V podstate sme mali asi len 3 – 4 skúšky, nahrali sme EP, ktoré by malo byt dokončené do konca roka. Necrosis to nijako neovplyvnilo, vždy sa nájde týždeň, dva, kedy máme nejaké to voľno. Ja spolu s mojim bratom sme ukuli Deadmarch. Ako náhle bude EP von, skúsime nájsť nejaký menší label a pomaly sa začneme sústrediť na niečo úplne nove.
12067229_10153675112194288_1070597405_n
Váš gitarista – Jason Varlamos, pôsobí zároveň v známej brutal death metalovej kapele Kraanium (Oslo, Bristol, Essex). Ovplyvňuje jeho účasť hudobne aj Necrosis? Tento rok ste mali spolu aj Minitour po Veľkej Británii. Aké boli odozvy?

Jason – Actually, I (Jason) have joined the legendary Norwegian Kraanium. It all happened when I got in contact with them to organise the UK tour. It is such an honour to have joined band of this status and I thank Martin and Mats Funderud very much for the amazing opportunity. It has influenced me slightly with the new material I have been writing for Necrosis, by taking elements and hints of slam to add to our brutality the moment. It is a good contrast to go from relentless blast beats to slowed down “slam”. The fans love it. The “United in Brutality UK Tour” was a great success. It was an awesome tour package and everyone involved worked professional. The crowds went crazy every night and there was a great atmosphere.
Jason – Áno, podarilo mi pridať k tejto legendárnej nórskej kapele. Všetko sa to udialo v čase, keď som s nimi došiel do kontaktu v rámci organizácie ich turné vo Veľkej Británii. Je to pre mňa naozaj česť, byť členom tejto kapely a ďakujem Martinovi a Mattovi Funderud za túto úžasnú príležitosť. Musím priznať, že účasť v Kraanium ma trochu ovplyvnila pri písaní nového materiálu pre Necrosis. Pridávam hlavne niektoré prvky a niektoré nápady na slamy, ktoré do našej hudby vnášajú momenty brutality. Je dobre kontrastujúce prejsť z neúprosných blast beatov do spomaleného ,,slamu,,. Fanúšikovia to milujú. Naše turné “The united in Brutality UK tour” malo veľký úspech. Bol to skvelo namiešaný balíček skupín aj ľudí, každý kto bol nejakým spôsobom do turné zapojený pracoval s veľkou profesionalitou. Každý večer bol nabitý výbornou atmosférou a “šalejúcimi” poslucháčmi.

Ben – We did a 5 day tour across England with Kraanium and Carnifloor from The Netherlands. There were positive reactions every night, especially as this was Kraanium’s first time playing outside of London in the UK. Brutality Over Sanity Deathfest was particularly busy and Slam Fest in Bristol was the best way to finish the tour together. It was a chaotic party of inflatable hammers and we had a great time sharing the stage together.
Ben – Spolu s Kraanium a Carnifloor z Holandska sme odohrali päť dňové turné po Anglicku. Každý večer sme zažili pozitívne ohlasy, zvlášť kvôli tomu, že to bolo vôbec po prvý krát, čo Kraanium hrali aj mimo Londýna, v iných mestách Anglicka. Brutality Over Sanity Deathfest bol veľmi hektický a „Slam Fest in Bristol“ bol skvelým zakončením nášho spoločného turné. Bola to chaotická párty plná nafukovacích kladív a bol to jednoducho super zážitok zdieľať spolu pódium.

Nedávno ste hrali na Death Feast open air v Nemecku na jednom pódiu s takými kapelami ako Nile, Suffocation….Ako sa Vám podarilo k takému niečomu dopracovať? Oslovili vás samotní organizátori?

Jason – Death Fest was by far the greatest achievement for Necrosis to date. To share the same stage with such bands like Nile and Suffocation was a big honour for us. We are an independent band with no management or label so we have been pushing self promotion as much as we can to get our name out there. We applied to Deathfeast sometime last year and managed to secure ourselves a slot.
Jason – Death Fest bol asi jeden z najväčších úspechov Necrosis. Zdieľať pódium s takými skupinami ako je Nile a Suffocation bola pre nás veľká česť. Sme kapela bez managementu, či labelu, takže sme sa snažili dostať sa tam hlavne cez svoju vlastnú „propagáciu“. Prihlásili sme sa na Death Feast ešte niekedy v minulom roku a zabezpečili sme si pre seba miesto účinkujúcich.

Ben – It was an honour for us to be part of such a great festival and to be the first band to play this year. We met lots of great people from all over Europe during the weekend and the atmosphere was great. We approached the organisers last year asking them to consider us for next year. They agreed and we were announced on the line-up within a few days. This was before they decided to change it back to an open air festival and we expected it to be indoor like last year.
Ben – Bola to pre nás veľká česť byť súčasťou tak skvelého festivalu a byť otvárajúcou kapelou tohtoročného Death Feastu. Spoznali a stretli sme tam mnoho dobrých ľudí z celej Európy a atmosféra počas celého víkendu bola vynikajúca. Organizátorov festivalu sme oslovili ešte v minulom roku, že by sme mali záujem o účasť na ich festivale. Súhlasili a v priebehu niekoľkých dní sme boli pridaní do line-up-u ako vystupujúca kapela. Bolo to ešte predtým ako sa rozhodli urobiť z indoorového festivalu opäť open air a tak sme spočiatku mysleli, že budeme hrať vo vnútri ako minulý rok.

Zatiaľ máte vydané EP – Catatonic Psychosis, ktoré sa stretlo s veľmi pozitívnymi ohlasmi. Máte už nachystané a nahrané aj ďalšie veci? Vyjde vám v najbližšej dobe dlhohrajúci album?

Jason – Since the EP we have been busy planning and writing our debut album. After a few delays and set backs, we have recently finished the recording stage. Everything has been sent off to be mixed and we are hoping for either a late 2015 release or a early 2016 release date. The album is going to solidify our Necrosis sound. Expect Brutality of its finest.
Jason – Od vydania nášho EP som bol zaneprázdnený plánovaním a písaním nových piesni pre náš debutový album. Po niekoľkých omeškaniach a nezdaroch sa nám nedávno podarilo dokončiť nahrávanie. Všetko už je pripravené na mix a dúfame, že na konci roku 2015 alebo na začiatku 2016 ohlásime oficiálny dátum vydania. Nový album bude mať tvrdý “Necrosis” zvuk. Očakávajte brutalitu v tej najlepšej kvalite.

Ben – Yes, we have already recorded our debut album and it will be sent for mixing and mastering soon. It will be mixed by Myk Barber (Prostitute Disfigurment guitarist) who we know will do a great job to give it the heavy and brutal sound we are looking for. The artwork for the album has been ready for almost a year now but we have not released this publicly yet. Anyone who likes the artwork for Catatonic Psychosis will be pleased as the same artist (Mottla Brutal Art) has worked with us again to turn our sick ideas into beautifully detailed yet disgustingly gorey artwork.
Ben – Áno, už sa nám podarilo nahrať náš debutový album a zaslať ho na konečný mastering a mix. O výsledný mastering sa postará Myk Barber (Gitarista z Prostitute Disfigurment), ktorý ako ho poznáme určite odvedie výbornú prácu a výslednému dielu dá brutálny brutálny zvuk, tak ako si to predstavujeme. Predloha coveru na album je už takmer rok urobená, ale zatiaľ sme ju neprezentovali verejne. Každému, komu sa páči náš cover na EP Catatonic Psychosis, bude iste potešený, pretože na obale nášho debutového albumu sa podieľal ten istý umelec (Mottla Brutal Art) a zhmotnil naše „choré“ myšlienky do krásne detailného a zároveň nechutného gore umeleckého diela.
1469956_215102028670676_1235747114_n
Ako je to so scénou v UK? Chodí na Vaše alebo celkovo na koncerty veľa ľudí? Dá sa to vôbec porovnávať so Slovenskom?

Striga – Veľmi sa to porovnávať nedá. V prvom rade, v UK sú tie podmienky o trošku jednoduchšie čo sa týka skúšobní a priestorov na koncerty. Ľudia sú viac ústretovejší k muzikantom. Čo sa týka návštevnosti, väčšina koncertov je naprataná a nezáleží či je utorok alebo sobota, veľmi tu nefunguje to typické slovenské, že sa každý sťažuje, že nie sú metalové koncerty a keď sú, tak zívajú prázdnotou. Za tie dva roky čo fungujeme sme si vybudovali nejakú tú fanbase, ľudia vedia, že vždy sa je načo tešiť.

Máš nejaký zážitok z koncertu, nemusí byť vyslovene z tvojho, ktorý ti navždy zostane v pamäti? Poviem príklad, nedávno jedna kapela na Fekal Party v Prahe predviedla show, na ktorú prizerajúci diváci, vrátane mňa, len tak nezabudnú, ale nebudem zachádzať do detailov.

Striga – No určite nikdy nezabudnem na koncert Vader v Lučenci v malom klube, okolo roku 2000, keď začali Vader hrať, obklady zo stien padali ako pri víchrici a my sme doslova stáli s otvorenou hubou až dokonca ich setu. Užívame si každý koncert, hlavne to pre nás znamená, že môžeme piť a baviť sa od začiatku do konca koncertu, muzikanti vedia o čom hovorím.

V úvode som spomenula Vašu účasť na tohtoročnej Flesh party openair. Ako sa Vám hralo? Nevadila Vám neskorá nočná hodina?

Striga – No, keď sme sa dozvedeli, že hráme o 1 po polnoci, tak sme boli nadšení, mysleli sme že však každý výdrží do konca, prvý deň festivalu…prečo nie. Realita bola úplne iná. Keďže my sme dosť neskoro išli spať predchádzajúci deň, Ben a Lee nám ešte spríjemnili noc veľmi bizarným spôsobom, v Seredi sme boli ako vygrcance a vydržať triezvy do polnoci bolo veľmi ťažké. Na pódiu som sa cítil ako v nejakej bubline (Hehe), ale hralo sa nám dobre, všetko prebiehalo hladko až na pána zvukára, ktorý nám krásne nadával do k***v, bolo všetko OK.

Otázka skôr na zvyšných spoluhráčov v kapele. Ako sa im páčilo na Slovensku? Podľa fotiek a komentárov po Flesh Party súdim, že tu zažili celkom pekné chvíle. Stretli ste sa aj s nejakými problémami (chcel vás niekto okradnúť, zbiť)? Je niečo, čo sa vás oslovilo viac ako inde (atmosféra, fanúšikovia), niečo s čím ste sa predtým nestretli?

Jason – Flesh party was an incredible festival. Massive respect to Roman and all the flesh party crew for their hard work. Everything was well organised and there were no problems. The atmosphere was awesome as it was an intimate festival and the crowds knew just how to welcome bands like us. We had a lot of fun that weekend in Slovakia and we hope to return one day. We didn’t experience any problems but we all suffered from a massive hangover from drinking too much Borovicka! That drink is deadly!
Jason – Flesh party bol neuveriteľný festival. Obrovský rešpekt Romanovi Halmovi a celej organizačnej jednotke za ich tvrdú prácu. Všetko bolo dobre zorganizované a neboli žiadne problémy. Atmosféra bola výborná pretože to bol malý festival a ľudia presne vedeli ako privítať skupinu ako my. Zažili sme veľa zábavy počas tohto víkendu na Slovensku a dúfame, že sa sem jedného dňa vrátime. Nezažili sme žiadne problémy, okrem masívnej opice, pretože sme vypili príliš veľa Borovičky! Tento nápoj je smrteľný!

Ben – Slovakia was an amazing adventure for us. We stayed at a hostel in Bratislava before we went to Flesh Party. It was the best hostel we have ever stayed in, it had 2 bars and they also served food. For us it was good as the price of alcohol is very cheap there compared to the UK and the shots are much larger. I think you could buy about 3 shots of rum in Slovakia for the same price as a smaller one here. The atmosphere at Flesh Party was amazing, everyone we met (who could speak English) were very welcoming to us. For us it was one of the best shows we have ever done together. We shared the stage with some great bands that weekend but my favourite was definitely Nader Sadek. We didn’t encounter anyone who tried to rob us or start a fight, the only problem was I had way too much borovička on the last night and almost wasn’t allowed on the flight back home for being a complete drunken mess.
Ben – Slovensko bolo pre nás skvelé dobrodružstvo. Predtým ako sme išli na Flesh Party sme prespali v hosteli v Bratislave. Bol to najlepší hostel v akom som kedy bol, mal dva bary a taktiež tam servírovali jedlo. Pre nás to bolo výborné, pretože v porovnaní s Anglickom boli ceny alkoholu veľmi nízke a dokonca aj panáky boli o dosť väčšie. Atmosféra na Flesh party bola tiež skvelá, každého koho sme stretli (a vedel hovoriť po anglicky) bol k nám veľmi prívetivý a priateľský. Pre nás to bolo jedno z najlepších vystúpení, ktoré sme mali. Zdieľali sme ten víkend pódium s mnohými skvelými kapelami, ale pre mňa osobne bol najlepší Nader Sadek. Nestretli sme sa s nikým, kto by nás chcel okradnúť, alebo sa s nami pobiť. Jediný problém bol, že som posledný večer vypil príliš veľa borovičky a skoro mi nebolo umožnené letieť späť domov, pretože som bol totálne na šrot.
1469956_215102028670676_1235747114_n
Posledná otázka je nasmerovaná opäť do budúcnosti. Plánujete účasť na ďalších festivaloch na Slovensku, či v susedných Čechách? Ukážete sa opäť aj u nás, napríklad v rámci podporného tour nejakej väčšej hviezdy? Máte už niečo potvrdené, poprípade naplánované na budúci rok?

Jason – We have lots of festivals and tours booking up for next year in Europe. I can announce we have been confirmed for “Nice to eat you fest” in Czech Republic which is on 13th-14th May 2016. We are very excited for this fest to share the stage with many great bands such as: Sinister, Cytotoxin, Fleshless, Darkall Slaves and many more! We have many shows yet to be announced and we hope to see new and old faces when we are back on the road.
Jason – Už máme zabookovaných na budúci rok množstvo koncertov a festivalov v Európe. Môžem už teraz povedať, že máme potvrdenú účasť na „Nice to eat you Fest“ v Českej Republike, ktorý sa bude konať 13. – 14.5.2015. Už sa veľmi tešíme na tento festival, pretože budeme zas zdieľať pódium so skvelými skupinami ako napríklad: Sinister, Cytotoxin, Fleshless, Darkall Slaves a mnohými ďalšími. Máme už dohodnutých mnoho koncertov, ktoré nám zostáva postupne oznámiť a dúfame, že sa na nich stretneme aj so starými známymi tvárami, aj s novým fanúšikmi.

Ben – Yes we will definitely be playing in Czech Republic next year. We have confirmed to appear at Nice to Eat You Deathfest organised by Vladimír from Fleshless. We should be playing on the same day as Kraanium so it will be great to hang out with our tour bro’s again. We hope to come back to Slovakia either on tour with another band or to play again at Flesh Party or another festival there. We always receive much better hospitality from promoters anywhere else in Europe than we do in the UK. We can’t wait to come back!
Ben – Áno, určite budeme hrať budúci rok v Českej republike. Máme potvrdenú účasť na festivale „Nice to eat you Deathfest“, ktorý organizuje Vladimír z Fleshless. Mali by sme hrať v ten istý deň ako Kraanium, takže bude skvelé, keď sa zase raz stretneme s našimi „bratmi“. Dúfame, že niekedy opäť zavítame na Slovensko, či to bude v rámci tour, alebo či už budeme hrať opäť na Flesh Party, poprípade na inom festivale. Často krát sa stretávame s lepšou pohostinnosťou od organizátorov koncertov v Európe, ako v Anglicku. Nevieme sa dočkať, kedy sa sem opäť vrátime!

Ďakujem za všetky odpovede a za Váš čas pri ich vypĺňaní! Prajem Vám veľa úspechov a inšpirácie na ďalšie hudobné nápady! Chceli by ste na záver niečo odkázať fanúšikom na Slovensku?

Striga – Veľmi pekne ďakujeme za záujem a priestor, vinšujeme všetko dobré celému MetalExpressu a pre fanúšikov len toľko -Stay Heavy, Stay Dark, Stay Fucking Brutal!!!

Odkazy na kapelu:
https://www.facebook.com/Necrosisuk/
http://necrosisuk.bandcamp.com/
11704017_10153675112624288_196599160_n

Použité obrázky v článku sú z FB profilu kapely uvedeného vyššie.

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj