Report – Supercellar Fleshstorm – 30.10.2015, RC Tartaros, Banská Bystrica

Banská Bystrica bola v predvečer Halloweenu alebo, ak chcete Samhainu dejiskom výborne hudobne namiešaného koncertu. Pre death metalistov radosť pre uši, no pravdou je, že išlo o koncert pre poslucháčov zameraných hlavne na tento štýl. Práve táto skutočnosť sa možno odrazila aj na účasti. A tak si hovorím, žeby už ten death metal fakt nikto nepočúval? Koncert sa uskutočnil v RC Tartaros. Pre mňa išlo o premiérovú návštevu tohto podniku, naposledy som bola v inej prevádzke s rovnomenným menom, ktorá už nefunguje. Bola som preto zvedavá aj na tento „nový“ priestor a hlavne zvuk. Pódium si na tento večer rozdelili pol na pol kapely zo Slovenska a Českej republiky. A čo nám teda organizátori pripravili? Takmer domácich The Infinite Within, Elysium (CZ), Empyrion z Nitry a Heaving Earth priamo z metropole Čiech (CZ).
10933989_10153004846118361_6678450940899062027_n
Prvé tóny sa začali valiť až po viac ako hodinovom sklze. Večer otvárali The Infinite Within so svojím technickým death metalom. Omeškanie sa prejavilo aj na dĺžke ich setu. Zahrali len niečo okolo pol hodiny, aby dali priestor ostatným kapelám. Keď som si neskôr robila porovnanie s ostatnými skupinami, žiaľ zdali sa mi asi najviac rozbití zvukovo. Darmo, otvárajúce kapely to majú proste ťažké! Aj napriek nie úplne ideálnemu zvuku ukázali chalani z Infinite Within, že im to hrá dobre. Na záver setu nás pobavil bubeník, ktorému niekto volal. Ostatní spoluhráči si to nevšimli, spevák odštartoval poslednú pieseň, no bicie nehrali, nakoľko ani bubeník nestihol počas rozhovoru postrehnúť, akú pieseň vlastne idú hrať.
11026198_355376064663661_5328095564659676491_n
Pódium nezostalo dlho prázdne a po pauze sa naňho dostavili českí Elysium. Kapela nie je až tak Česká, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Na bicie tu od začiatku roku 2015 hrá Slovák (Ex Brute) a post speváka bol oproti predošlej zostave obmenený tiež tohto roku. Elysium ma hneď od začiatku upútali dobrým zvukom. Po stránke hudobnej odviedla kapela na tomto koncerte skvelú prácu. Počas celého koncertu sa spevák snažil do návštevníkov vniesť trochu „života“. Energie mal na rozdávanie, pri mnohých piesňach skákal, burcoval ľudí k pohybu. Žiaľ, akosi sa to pred tým pódiom moc nerozhýbalo. Myslím si, že spevák by rovnako dobre ako v Elysium, zapadol aj do hard-core kapely. Spevy v tomto duchu mu podľa môjho názoru pasujú viac ako v death metalových polohách. V niečo viac ako pol hodinovom vystúpení zazneli staršie aj novšie skladby. Čo sa týka celkového dojmu, ako som už spomenula, zvukovo aj po hudobnej stránke výborne odohraný koncert. Čo je podľa môjho názoru trochu na škodu, že mi absentuje akási vlastná tvár. Chýba mi prvok, ktorý by mi ihneď spojil ich hudbu s Elysium.
10394038_718575124901116_7418222345179899779_n
Musím sa priznať, že na nasledujúci Empyrion som bola zvedavá možno viac ako na headlinerov – Heaving Earth. Už dlhšiu dobu som ich míňala, nevidela som ich od Gothoomu 2014, hoci odvtedy toho ešte koncertovali kade-tade po Slovensku. Nazvučiť Empyrion dobre, je podľa môjho názoru celkom ťažký oriešok. Bola som zvedavá, ako sa s ním popasuje tunajší zvukár. Nebudem chodiť okolo horúcej kaše a rovno Vám prezradím, že lepší zvuk ako na tomto koncerte som pri Empyrion-e nezažila a preto skláňam klobúky pred zvukárom! Do tohto všetkého sa podarilo kapele vytvoriť k vystúpeniu aj adekvátnu náladu a aspoň trochu prebrať divákov. Po prvý krát sa pred pódiom objavilo aj pár „hlavami pohybujúcich ľudí“. Koniec vystúpenia neprial gitaristovi, ktorý to kvôli technickým problémom predčasne zabalil a radšej sa prišiel pozrieť na svojich spoluhráčov z pohľadu divákov. Jediné, čo by som chcela vytknúť kapele, nech nám už predstavia aj nejakú novinku zo svojej dielne, snáď sa už niečo pripravuje! Vystúpenie Empyrion ma teda veľmi príjemne prekvapilo, kiež by bol ich zvuk vždy takýto!
12188946_987075821315159_7458509276068531244_n
S pokročilým nočným časom sa na pódium dostavili poslední účinkujúci – Heaving Earth, aby tento večer ukončili svojim valivým technickým death metalom na spôsob Immolation a im podobným velikánov.Týmto Čechom sa u nás na Slovensku snáď aj zapáčilo, čo ma samozrejme teší! Nebolo to tak dávno (jún 2015), čo prebrázdili na svojom minitour Trenčín, Košice a Prešov. Ich vystúpenie je pre mňa vždy zážitkom s atmosférou, nebolo tomu inak ani tento večer. Horšie to bolo s divákmi pod pódiom, pretože nás nezostalo veľa. Svoj set totiž začínali až niekedy okolo dvanástej a mnohých už „zlomilo“. Ak sa nemýlim, hrali až niečo okolo hodiny, zahrali piesne hlavne z nového albumu, ale nechýbali ani staršie skladby, ani zvukovo nedošlo k zmene k horšiemu. Spevák Žlababa svojím hlbokým growlingom dodával celému vystúpeniu grády zlovesnosti, gitaristi to do nás valili „kvílivými“ gitarami a prepracovanými sólami. Bicie pod taktovkou Jirku Zajíca nenechali snáď nikoho na pochybách, že ide majstra v tomto štýle. Čo Vám budem hovoriť, vystúpenie týchto pánov jednoducho treba zažiť na vlastnú kožu. Heaving Earth urobili bodku za večerom až po 1:00 v noci.

Na záver by som rada poďakovala organizátorom za tento koncert plný dobrej hudby, len asi zamrzela malá účasť. Pritom v tomto týždni to bol jediný koncert v Banskej Bystrici, bol v piatok, takže ľudia sa nemohli vyhovárať na prácu a stál len štyri eurá. A tak sa pýtam, kde je chyba? Žeby ten death metal už naozaj ľudia nepočúvali??? To sa mi nechce veriť!

* Ospravedlňujem sa čitateľom za absenciu fotiek, žiaľ na koncerte sa nenachádzal žiaden fotograf.

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj