Report – Belphegor, Vital Remains, Hate, 16. december 2015, Melodka, Brno

WP_20151216_069Vianočné sviatky sa nám už nezadržateľne blížia a čo môže byť krajšie, ako ich osláviť v duchu plného rúhania, obrátených Ježišov, kozích hláv, krvi a warpaintu! Každá babka by sa razom prežehnala, ale nám stekajú slinky. Podobnú oslavu malo zažiť Brno. Hlavný biskup BELPHEGOR preniesol kázeň podľa „Conjuring The Dead“ evanjelia. Pastor VITAL REMAINS niesol satanoslužbu v duchu „Icons Of Evil“ a miništranti HATE nám mali pekne prevetrať habity. Vzhľadom k nečakanému a neskoro oznámenému posunutiu času, sme prvú omšu od pánov ETHEREAL zmeškali, začo sme si naložili desať rán bičom. Čas pripraviť si omšové víno, telo Belzebuba a vkročme do Melodky!

Vzhľadom na neočakávané informácie vkráčame do podniku tesne po skončení prvej kapely. Klub mi svojou koncertnou plochou pripomínal náš Randal. Vedľa tejto plochy sa nachádzal priestor pre predaj merchandise, a väčší pult, kde si môžete dať aj pšeničné „weizen“ pivo. Celý priestor je nefajčiarsky a nachádza sa na hornom poschodí, dole tiež nájdeme veľkú plochu na pitie, dnes sa však niesla v prehúlenom dychu, stačilo len cez ňu prejsť a mali ste ústa plné dymu.

WP_20151216_009Po inšpekcii priestorov náš zrak smeruje na pódium, kde si už svoje veci pripravili HATE. Kto ich ešte nepozná, môže nadobudnúť dojem, že ich duch BEHEMOTH stále máta, čo je v podstate pravda. Hudobne stále uviaznuté v prekliatí zvanom „takto hrali BEHEMOTH pred desiatimi rokmi“ a nie a nie sa z toho vymaniť. Výdrž a chuť si nájsť svoju cestu sa im zaprieť nedá, tam kde sa ich poľskí kolegovia vybrali na cestu „umeleckú“, tam oni stavili skôr na istoty – drvivosť, ráznosť a temné riffy. Aj ich vystúpenie malo presne takýto scenár. Úderné a zlom nasiaknuté riffy, valivé tempá a pekelná atmosféra. Ako otvárak veľmi vydarené, ale žiaľ, ako plnohodnotnú kapelu to stále neberiem.

WP_20151216_015Na nasledujúce vystúpenie som sa obzvlášť tešil. Ako bude znieť VITAL REMAINS bez hlavného mentora – Davea Suzukiho? Aký hlas nahradí rúhanie Glenna Bentona? Áno, ešte som nemal tú česť ich vidieť live v tomto zoskupení. Odpovede prichádzali rázom. Na úvod stavili veci z posledného „Icons Of Evil“, čiže titulná a „Scorned“. Hneď prvá utrpela na dosť machuľový zvuk, kde sa jednotlivé sóla a vyhrávky strácali za masívnymi klepanicami. Ostala vo väčšine iba prietrž temp a zvuku gitár. Pri druhej sa to už viac ustálilo. Ich nový hlas sa niesol v „medveďom“ reve ala Benton, ktorý sa miešal so škrekotmi – ako náhrada to celkom zafungovalo. Hlavne keď pridal svoj zachmúrený ksicht, tak som mal pocit, že pred nami stojí samotný Glenn (s veľmi zažmúrenými očami). Ako bonus pridal fuckovanie smerujúce nahor k nebesiam a o zážitok bolo postarané. Z ničoho nič začínajú uvádzať „new shit“, citujem, ktorá nesie ikonické meno „In A World Without God“. Pokračuje sa presne tam, kde „Icons Of Evil“ skončil, čiže poriadne klepanice, výživné vyhrávky a melódie. Na samotný koniec prichádza ich masterpiece „Dechristianize“ spolu s legendárnym introm. Musím povedať, že sa zvuk konečne ustálil a mohli sme si vychutnať toto úctyhodné dielo, ktoré malo riadne pekelnú atmosféru. Dúfam, že sa už čoskoro dočkáme nového albumu, v tejto zostave im to riadne šlape.

WP_20151216_048Čas odhaliť plachty na jednotlivých stojanoch! Ukrývali pod sebou kozie hlavy v rôznych variáciách. Kto by čakal niečo iné od BELPHEGOR? Musí to byť satanizmus do hĺbky kosti! Aj warpainty vylepšili rôznymi kvapkami krvi či tieňovaním, špeciálne Helmuthov sa mi páčil najviac. Oči si natrel na červeno a od stredu hlavy mu tiekla tiež krv. Pravý pekelný veľvyslanec! Zvukovo som ani pri tomto vystúpení nebol nadmieru spokojný. Šlo by to oveľa lepšie vycibriť a hlavne – zčitateľniť! Až na túto chybičku na škaredosti, všetko išlo na plné obrátky. Jedna pekelná omša, striedala druhé rúhačské evanjelium. Najsilnejšie modlitebné čítanie prišlo pri „Lucifer Incestus“ a „Bondage Goat Zombie“, kde celá hriešna spoločnosť spievala s arcikniežaťom. Helmuth svoje predslovy poňal nadmieru temne, kde si svoj hlas spomalil na úroveň 0,3 a pred každou piesňou predniesol nejaký tajuplný citát. Pekelná jazda, atmosféra diabla nasiakla do každého, až je možné, že sa miesto biblie budú čítať na vianočnej večeri Crowleyho citáty!

Akú lepšiu predprípravu na Vianoce si môžeme priať? Poriadne temnú atmosféru plnú nechutností, zvrátenej lyriky, temnotou nasiaknutých riffov, ale hlavne poriadnej dávky death/black metalu! Dokonca sa nazbieralo aj dosť ľudí, ak si môžem tipnúť, tak by som vsadil na číslo medzi 250 až 300. Dúfam, že aj ďalší rok bude plodný na podobné akcie!

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj