Recenzia – Nával EPčiek alebo štyri kúsky dvoma hltmi! Časť prvá.

V poslednej dobe sa roztrhlo vrece plné zaujímavých nahrávok z našej domácej úrodnej pôdy. Dnes pozbierame úrodu z poľa, kde nám vyklíčili nízke a krátke rastliny so šťavnatými plodmi. Tento zber EPčiek nám aj predstaví pestrú paletu žánrov. Zo začiatku si pochutnáme na svojskom hardcore v podaní FISHARTCOLLECTION, druhý chod bude patriť moderným maniakom ROTTING GUTLESS CORPSE, temné sústo nám do úst vložia MACHINA BAPHOMETA a ako dezert si dáme death metal z Martina – BLOODCUT. Článok bude rozdelený na dve časti, aby ste toho naraz nemali veľa a nezadrhli sa, každopádne, sľubujem, že po týchto malých chodoch určite nezostanete hudobne hladní!

fishFISHARTCOLLECTION – „Pretlak“ (Vlastná réžia, 2015)

Aby sa nám žalúdok hneď zo začiatku prebudil, tak si pochutnáme na tónovo, rytmicky ale aj štruktúrne bohatej porcii. Trnavčania už svojim debutom „In Oil“ ukázali, že im tradičná a nebodaj „stará škola“ nič nevraví a cestu si chcú vyšliapať úplne po svojom. Na novom EPčku pokračujú v tejto ceste, akurát sa vybrali smerom k našej pôde. „Pretlak“ nám doslova poslovenčil všetko vôkol. Textová stránka je kompletne v slovenčine a Peťov vokál je vďaka rodnej lyrike kompletne zrozumiteľný. Zároveň naberá „potmehúdsku“ farbu hlasu, čím pôsobí veľmi drzo a zároveň uštipačne. Samozrejme, že neostáva v jednej polohe, ale občas skĺzne aj do growlu či screamu, ale „uštipačný“ vokál dominuje.

Celkovo sa vďaka prímesi slovenčiny stala ich hudba viac prístupnejšia, ľahšie počúvateľná a svojím spôsobom odľahčená. Pomocou rôznych vtipných slovných hier – ako na začiatku – „ta-ta-ta“ (pochopia len započúvaní) vám daný moment hneď spadne do pamäte a zvyšný nápor zmien vám nepríde až taký zložitý na vstrebávanie. V rytmickej sekcii sa toho deje naozaj veľa. Muzikantské výkony sú niekedy na bode krkolomnosti, aj keď oproti debutu „In Oil“ sú vzdušnejšie a odľahčené.

Melodická tvár je opäť preplnená teplými, až morskými vetrami, niekedy mi to príde, ako keby ich hudba patrila na pláž. Pôsobí strašne zábavne, energicky, niekedy až „tanečne“. Aj keď na túto rytmiku by ste museli mať echt vytrénované boky. Práve táto zmes alternatívneho hardcoru, ktorý odvážne preniká aj na „morské“ územia a zároveň je tak blízko rodnému územiu, pôsobí úplne osobito, jedinečne a nepomýlite si ju s ničím iným. Originalitu nenájdete len v hudbe, ale aj v spracovaní bookletu. CDčko je zabalené v plechovom obale a texty sú poskladané v „origami“ štýle do podoby ryby. Komu už len toto napadne?

FISHARTCOLLECTION naďalej potvrdzujú svoju unikátnosť na scéne a zároveň sa touto malou porciou priblížili k domovine, ako málo kto.

Hodnotenie: 8/10

rottingROTTING GUTLESS CORPSE – „Prophets of the new age“ (Rotting Gutless Records, 2015)

V moderných vodách ostávame aj naďalej. Pôvodne som si myslel, že pôjde o nezáväznú grindcore nahrávku, no prvé tóny ma hneď vyviedli z omylu, až prišiel záver, ale o tom nižšie. Ide v prvom rade o „djentom“ ošmahnutú nahrávku plnú „džn-džn“ riffov, atmosférických vyhrávok či elektronikou ochutených vsuviek. Elektronika občas preberie hlavné husle a privedie nás do veľmi sterilných vôd, ktoré zaváňajú až „tanečnou“ hudbou („Weal Thseekers“). Celá hudobná stopa nahrávky je vsunutá do elektronického šatu, vďaka tomu pôsobí veľmi umelo a strojovo.

Keby ste si pustili len záver albumu, tak moje presvedčenie o ich „grindovom“ zameraní pochopíte, hlavne čo sa týka poslednej bonusovej „Odporný grindcore“ (dúfam, že to nemysleli vážne). Tá sa hudobne úplne odkláňa od všetkého predtým. Jasná a rýchla jazda grindcorom v klasickom duchu so zvieracími vokálmi. Predchádzajúca „My Hopeless Affliction“ stavia mostík medzi dvoma tvárami. Death metalový riff ukorenený v elektronickej forme, gore vokály (tie vystrčia rožky už pri druhej „Infected Machine“) , škrekoty a hororovo ladená atmosféra, ako keby sme skrížili podmaz z „horrorcore“ kapely, pridali breakcore na štýl Igorrr (s rezervou, podotýkam) a celé podali metalovému publiku. Celé je to roztrasené a neúplné, ako keby to nebolo dotiahnuté do konca. Tak je to aj s celou nahrávkou. Nápady a pasáže sa vám mihajú pred ušami, odbočia rôznymi smermi a vy zatiaľ netušíte, kde naozaj skončia.

Tvorcovia budú zdatní hudobníci, len im ešte chýba určité uchopenie nápadu a chuť sa sním vyhrať do celistvého stavu. Taktiež je zbytočné chodiť do viacerých vôd na pol prsta, jedna namočená noha prináša viac pôžitku.

Hodnotenie: 5,5/10

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj