Report – Guttural Gore Grind Mafia 8, 13. február 2016, Barrák music bar/Plán B, Ostrava

Grindové akcie na Morave sú povestné! Úsmev na každom rohu, oddaní fanúšikovia, kopec distier, brutálnosť vyžarujúca z pódia, ale aj pod ním a hlavne, obrovská dávka pozitívnej energie. Jednou z takýchto akcií je aj Guttural Gore Grind Mafia, ktorá má za sebou už sedem pokračovaní (vrátane tohto). Ako headliner sa nám predstavil projekt SCHIRENC PLAYS PUNGENT STENCH, ide vlastne o gitaristu/speváka Martina Schirenca z legendárnych Rakúšanov – PUNGENT STENCH, ktorý sa rozhodol hrať piesne svojej mŕtvej kapely (prevažne prvé tri albumy). Akcia bola zväčša natrieskaná kopou grindov – SPASM, ŠKODA 120, G.O.R.E., FELISHA, NUCLEAR VOMIT… Naše slovenské kraje hájili až dve kapely. Thrash metaloví zbojníci CATASTROFY a deathcoristi STERCORE. Na začiatku sa musím ospravedlniť, že som nebol až do konca, pretože situácia inak nedovolila (odvoz bol už unavený) a musel som po headlinerovi opustiť klub. Mrzí ma to. Poďme sa teda pozrieť, ako to tam prebiehalo.

felishaOrganizácia šlape presne hneď od začiatku. O pol piatej sa otvorili brány klubu a na piatu už stála prvá kapela na pódiu. U FELISHA došlo k vážnej personálnej zmene, družinu opustil gitarista a „hlavný“ vokalista. To sa však nestalo osudným a problém vyriešili šikovne. Speváčka (oblečená v latexe s ružovou parochňou) sa chopila dvoch mikrofónov, jeden sa niesol v prasačom „gore“ duchu (samozrejme s riadnym efektom) a druhý v jej klasickom prevedení – stenanie, vzdychanie a iné „sexuálne“ citoslovcia. Hudobne sa to unášalo v duchu tanečného goregrindu s prvkami rock´n´rollu, ktorý tomu dával príjemný náboj. Vydarené naladenie sa.

IMG_2078Ako prví z našej domácej dvojice sa predstavili thrasheri CATASTROFY. Od začiatku sa mi v ušiach zahniezdila vrana a to vďaka zbytočne navýšenej a ostrej basgitare, ktorá prehlušovala dôležité gitary a vytvára tým kolíziu. Keď tento problém hodíme za hlavu (aj keď to nejde len tak), išlo o veľmi vydarené vystúpenie. Boris je frontman, ako sa patrí. Vie dostať publikum na svoju stranu (aj keď to tu mal ťažké, vzhľadom na zameranie akcie), gestikuláciou obohatiť vokálny prejav, ale aj poriadne pritlačiť na pílu. Zároveň, čo je veľké plus, je mu všetko rozumieť. Frázovanie jak skutočný zbojník pri zbíjaní vrchnosti! Nečudo, že mu dáme všetky groše, pardón – potlesk. Gitary, vzhľadom na situáciu, kus pozadu, no poriadne agresívne a rezavé, ako sa patrí na thrash metal. Odzneli všetky dôležité hity cez „Žabomyšie vojny“, „Tento štát sa musí zničiť!“ či „Kazimír“, až po úplne najnovšiu – „Zbojnícky tanec“, ktorá nadväzuje na debut, i keď sa v nej skrýva viac melodiky. Každopádne vydarené vystúpenie.

stercoreTeraz je čas spomenúť, že akcia prebiehala nie len v Barráku (kde odohrali sety spomínané kapely), ale aj v klube zvanom Plán B. Google maps hlásil, že pomocou pešej dopravy nám to zaberie deväť minút, reálne ste to však dali aj za sedem. V tomto, o dosť menšom podniku (aj počtom ľudí), mali akciu odštartovať naši deathcoristi STERCORE. Priestor pred malým pódiom využil spevák vo svoj prospech. Krúžil, zvieral sa, diktoval nám do tváre, ale aj ukázal, že má svoje hlasivky vhodné do deathcoru. Využíval prevažne škreky a vreskoty (scream), občas to zašlo aj do „brutal“ hĺbok (mohlo aj častejšie). Deathcore je prevažne o breakdownoch, ale aj s nimi treba narábať s mierou. Keď má pieseň viac ako desať sekov za sebou, tak to nenaberie takú údernosť, ako keby to šlo – šokovou terapiou. Začať priamočiarejšou jazdou a potom „shock“ a zabiť tam poriadny breakdown. Práve v tomto vidím problém u našich Prievidžanov. Piesne zbytočne prehustené breakdownami, čím sa vytráca ich sila a tým aj zaujímavosť celkovo. Beriem to, že si tým chcú vytvoriť vlastnú tvár, ale mali by to brať s mierou. Veci z debutového albumu „Fake World“ mali touto cestou vykročené, novšie však odbočili iným smerom. Inak to bolo veľmi príjemné vystúpenie, ktoré malo sviežu dávku energie, akurát dúfam, že sa ešte pohrajú so skladbami, aby to malo ešte väčšiu údernosť.

IMG_2136Vzhľadom na zaujímavosť mena ŠKODA 120, som nabral dojem, že bude lepšie zostať namieste a nepresúvať sa späť. Dobre som urobil! Hneď ak som započul upískaný, chrapľavý a špinavý zvuk gitary, vedel som, že sa hudobne ocitnem v poriadnej garáži. Powerviolence jak žito – drzý, priamočiary, nekompromisný, rázny, uštipačný a divoký! Občas sa zakoketovalo aj s hardcorom, čím sa energia ešte viac zhustila. Počas celého (20minútového) setu som sa ocitol v skúšobni, kde je všetko na plné gule a speváci (dobre čítate) mi vrieskajú priamo do ucha. Mikrofónoch sa ujali dvaja „vrieskači“, aj keď používali rovnakú techniku, malo to poriadne „gule“. Krátka, no zato úplne rázna dávka grindu od podlahy! Veľmi milé prekvapenie!

spasmČas sa premiestniť späť do Barráku. Nástrojov sa mali chopiť BOLESNO GRINJE, ale na pódiu zahliadnem známe tváre. Dostávam sa k informácií, že Chorváti ešte nedorazili a ich miesto zabrali SPASM. Radim vybieha na pódium vo svojej „uniforme“ – boratovské plavky, maska s penisom namiesto nosa a obojok s reťazou. Gore zábava môže začať! Setlist prebudovali a zamerali sa prevažne na nový album „Pussy(De)Luxe“, kde „hit“ striedala iná prasačina. Zvrátené, úchylné, tak ako to goregrinderi majú radi. Tanečné rytmy, hopsačky, ale aj nájazdy v jednom kole. Vrelo to už aj pod pódiom, kde sa zvrtol poriadny kotol, vidno, že SPASM je tu veľmi obľúbený a žiadaný. Mne tam chýba kus viac agresivity, no zato si to kompenzujú poriadnou dávkou zábavy. Grindová akcia šlape ako sa patrí!

nuclear vomitZnova nadišiel čas vymeniť lokál, kde svoju prasačiu jazdu mali spustiť NUCLEAR VOMIT. Cesta netrvá dlho a tak sa do podniku dostávame včas. Opäť presne, spúšťajú Poliaci svoj set. Hudobne sa veľmi nepresunieme ďalej (až na slamming v prvej piesni, asi experiment). Miestami to znie ako keby SPASM začali často používať dvojkopák a tým poriadne zagresívnili hudbu. Malo to viac energie, švihu ako predchádzajúce vystúpenie, ale na druhú stranu, nešlo o takú dávku zábavy. Rýchlymi náklepmi sa nešetrilo, tancujúce tempá ani tu nechýbali a publikum bolo vo vare. Počtom menšie, no energiou rovnako nabité! Keď si mám vybrať najlepšie goregrindové vystúpenie večera, tak by som ukázal práve na týchto Poliakov.

Pungent StenchPosledný presun do hlavného podniku, kde svoj set začínajú SCHIRENC PLAYS PUNGENT STENCH. Pre grinderov to musel byť ťažký oriešok na prekúsnutie, keďže sa jedná o poriadne archívny a klasický death metal (dnes právom kultový) a set mal trvať 2x toľko, koľko ostatné kapely (nakoniec len niečo cez hodinu). Ovšem ich drtiace a ťaživé riffy, ťah na bránu sťa tank, zdrucujúca dávka tónov a valivej energie, nemohli nikoho nechať chladným. Videl som ich na Gothoome, no v klube to malo 3x toľko energie. Hralo sa len z prvých troch albumov, kde kultovka striedala ďalšiu, veď posúďte sami – „Sick Bizarre Defaced Creation“, „True Life“, „Happy Re-birthday“ alebo „For God Your Soul… For Me Your Flesh“… Hotová oslava old school death metalu! Rázne tempá striedali pomalé (doomové), kde sa poriadne zaťažilo a každý riff mal silu niekoľko ton. Ľudia sa tiež nedali zahanbiť a pred pódiom poriadne pretiahli svoje krky či vytvorili poriadnu melu. Martin Schirenc dával do vystúpenia všetko, vidno, že je to jeho krvná skupina, naopak, pri basákovi som si nebol celkom istý. Pôsobil dosť „out“, či už vďaka alkoholu, alebo drogám (to sa ťažko rozlišuje). Neustále pozeral pred seba na zem (dokonca do takej miery, že som sa bol osobne pozrieť, že čo tam má) aj keď tam nemal nič (čo by tam aj mal, noty na basu?), nabúraval do mikrofónu a tváril sa čudne. Aj keď si to neviem vysvetliť, tak to vôbec nenarušovalo vystúpenie. Bubeník si zase dovolil zapáliť pár cigariet aj počas hrania a tiež tým neovplyvnil svoj výkon. Drvilo sa na plné obrátky počas celého setu. Darmo, prvotriedna dávka death metalu! Škoda, že šlo o moje posledné vystúpenie večera a musel som opustiť klub.

Akcia sa veru vydarila! Kopec zábavy, brutálnych vystúpení, plné (obidve) kluby a organizácia na jednotku! Ospravedlňujem sa ešte raz, že som už posledné tri vystúpenia zmeškal. Snáď to dobehnem nabudúce!

Fotky: Alexandra Power

https://www.facebook.com/AlexandraPowerArt/

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj