Rozhovor – GAZDASGRIND: „Vyjadrovanie sa v rodnej reči je len ďalšia z vecí, vďaka ktorým sa kapela môže odlíšiť od mora iných kapiel!“

gU Banskobystričanov GAZDASGRIND nastal hudobný zvrat. Grindcore nechali za sebou a svoje gitary namierili smerom ku death metalu. Čím ich hudba dospela, nabrala dynamickejšiu tvár a väčšiu zaujímavosť. Aj tomto som hodil reč s mentorom kapely – gazdom Jožkom. Prešli sme históriu kapely, zvraty, ale aj názory na svet. Vitajte v ich svete!

Vitaj Jožko! Tak poďme nato! Ste na scéne pomaly 18 rokov. Načo by si ukázal, keby si mal určiť najväčšie úspechy a na druhú stranu, najväčšie prehry, poprípade, čo by si po toľkých rokov spravil úplne inak?

No, to si mi veru dal otázku na zamyslenie na začiatok. Ti pekne ďakujem. Myslím, že naším najväčším úspechom je to, že táto kapela ešte stále aktívne funguje aj keď som mal veľakrát chuť sa na to vykašľať a zabaliť to. To, že sa nám niečo podarilo vytvoriť či zvečniť a už je jedno, ako to bolo urobené vtedy, aj keď veľa vecí by sme asi urobili ináč, ale to asi každý s odstupom času. Hmm…prehry. Boli samozrejme lepšie aj horšie obdobia, ale o nejakej prehne, čo by stála za to ju spomínať asi ani neviem. Najväčšia prehra by bola, keby sme to vzdali a nepokračovali ďalej kvôli nejakým problémom. Prehra je myslím aj to, keď sa človek niečoho vzdá a neurobil maximum pre to, aby to zachránil. Samozrejme niekedy aj s maximom snahy sa veci už zachrániť nedajú. Čo sa týka toho urobenia vecí ináč, k tomu by som povedal, že každý robí veci tak, ako chce a ako najlepšie vie v tej chvíli, práve, keď ich robí. Keby som však mal niečo urobiť ináč, tak asi to prvé fungovanie kapely od 1998-2000, keď sme viacej slopali ako hrali a ani nič nenahrali. Niekde som to už spomínal, že tam nebol nik, kto by to vtedy nejako viedol a držal na uzde, tak to aj preto tak vyzeralo. Tá pauza (Teda ten koniec. Nemyslel som, že sa to niekedy ešte znovu dám dokopy a že vôbec niekedy ešte budem hrať) potom prišla, už nejako prirodzene.

Zo začiatku ste hrali skôr „zábavný“ grind, ktorý sa musel brať s rezervou. Prečo práve niečo také? Čo vás k tomu viedlo?

Ono to nikdy nebol, až taký zábavný grind, niekedy síce bol. Boli sme mladí, robili sme sprostosti a aj keď sme už boli trošku starší, tak sme ich robili tiež. Neviem prečo, proste brali sme to vtedy viac-menej ako zábavu a nikdy sme nemali nejaké vyššie ambície urobiť nejakú dieru do sveta. Hlavne sme sa chceli hraním odreagovať a baviť. O to nám ide aj teraz.

Novinka „Zlo“ však ide po výraznej death metalovej vlne. Prečo práve odklon k tomuto žánru. Nechceli ste aj zmeniť názov, keďže už nehráte ten váš „Gazdasgrind“?

Odklon ako odklon. Zase až taký výrazný nebol, lebo vždy bol v našej hudbe okrem grindu aj death metal. Na predošlých albumoch takpovediac „taký neucelený mixšunk“, začo nás sem-tam recenzenti aj kritizovali, ale ako som už spomínal, vedeli sme o tom a chceli sme to tak. Na album „Zlo“ sme už použili zväčša Motajove riffy (predtým prispievali aj Bobo, Frodo…). K death metalu sme my s Motajom, ale aj Ďegvaj, mali vždy bližšie ako ku grindcoru. Novinku sme urobili tak, aby to už nebol žiadny neucelený mixšuk, ale aby to malo aj hlavu a pätu. Svoje určite urobil aj výsledný zvuk nahrávky, ktorý sme poriadne pritvrdili a samozrejme aj ladenie B urobilo svoje. Predtým E. Tak mimochodom prečo E. Motaj hrával aj v ABSTRACT-e a keďže mal len jednu 6 strunovú gitaru, tak bolo nemysliteľné sa vtedy podladiť, aj keď sme o tom uvažovali. Ako náhle kúpil druhú, išli sme hneď do B. Čo sa týka názvu kapely, pohrávali sme sa aj so zmenou. Viem, ten názov môže človeka zmiasť, ale po všetkých úvahách aj o prípadnom novom názve, sme sa na to vykašlali a zmenili sme len logo. Bola aj taká myšlienka, že Gazdasdeath, ale nestretlo sa to u ostatných členov moc s pochopením. Na druhej strane, nové meno prináša aj nové starosti. Predsa, keď už roky hráš pod nejakým menom, tak sa to meno dostane do povedomia a budovať si zase povedomie s novým názvom, komu by sa to chcelo. Ľudia sa rokmi vyvíjajú, tak isto aj kapely. Je veľa kapiel, čo zmenilo svoju tvár a ostali pri pôvodnom názve, ale aj takých, čo ho zmenili. My sme si vybrali prvú možnosť.

gfVeľmi zaujímavé je, že polku albumu naspieval Pajko a druhú Falusoid. Neviem, či som vôbec niekedy videl, žeby album takto naspievali ex-spevák a nový spevák. Ako k tejto situácii vôbec došlo a nechceli ste, aby bol album len s jedným vokalistom? Mohol by si za seba povedať, že ktoré prevedenie sa ti páči viac?

Zaujímavé to je a nebolo to vôbec plánované. Prišlo to tak akosi samo. Vokály sa nahrávali na 2x. V novembri 2014 – štyri skladby Pajko. Potom sa mali donahrávať ďalšie štyri. Medzitým sa však stalo to, že s Pajkom sa prehĺbili nejaké osobné problémy a nemal sa ani k činu to dotiahnuť. Naše cesty sa potom v januári 2015 rozišli. Uvažovali sme aj o tom, že už nahraté skladby znovu nahrá Falusoid, ale po poradách sme sa dohodli, že donahráva len ten zvyšok. Predsa len sme si za tie dva mesiace na tie skladby s Pajkovým vokálom zvykli a boli už aj zverejnené (niektoré) a aj si zaslúžil byť počuť na tej nahrávke, keď sa už na nej svojou časťou podieľal. Pajko a Falusoid majú dosť odlišný vokálny prejav. Falusoid je už rokmi ostrieľaný spevák, čo pôsobil a aj pôsobí vo viacerých kapelách (momentálne PSEUDOSAPIENS a BLOODY REDEMPTION, kde obsluhuje aj gitaru), Pajko má oproti nemu omnoho menej skúseností. Mimochodom tie songy s Pajkom nahrával aj Martinus (nejaké refrény a zdvojovania). Kvalitatívne je Falusoid na úplne inej úrovni ako Pajko a z tohto uhla pohľadu sa nedajú porovnávať, ale čo sa týka nahrávky, sme spokojní s oboma. Pajko to dal ako najlepšie vedel a je to dobré pre nás. Páčia sa mi obe. Každé je iné a má osobité čaro a myslím, že tým robí „Zlo“ zaujímavejším.

Môžeš nám predstaviť „nového“, resp. aktuálneho speváka?

Falusoid (Jozef Kováč) z Revúcej. S Falusoidom sa poznáme už dávnejšie a keďže som bol presvedčený o jeho kvalitách, ako aj muzikantských aj ľudských, oslovil som ho aj napriek tomu, že je z iného mesta, či by to s nami neskúsil. Táto myšlienka sa mu zapáčila a je teda s nami a funguje to myslím dobre.

Album nesie rázny názov „Zlo“. Aké zlo reprezentuje?

Ľudské všeobecne a moje vlastné. Texty na albume sme písali traja. Ja – „Zlo“, „Budúcnosť“, „Bolesť“. Pajko – „Zem Nikoho“, „Nenávisť“. Falusoid – „Karmotrasenie“, „Kaleidoskop Klamstiev“. Môj vtedajší, ale aj predchádzajúci život bol plný negativizmu a čiernych myšlienok. Dnes som sa s tým už pomerne úspešne popasoval a moje myslenie je úplne inde, názory na veci však nemením, ale beriem to z iného uhla pohľadu. Toto všetko sa samozrejme prejavilo aj na albume. Ostatní členovia nejako výrazne neprotestovali, viac-menej súhlasili s týmto textovým smerovaním a máme na veci podobné názory. Falusoidové texty, myslím, úplne zapadli do konceptu. Témy sme vyberali spoločne. Toto naše „Zlo“ treba brať tak, že to nie je zlo ako zlo a nie je šírenie negativizmu aj keď na prvý pohľad to tak príde. Nie vždy sú však veci také ako sa zdajú byť. Je to myslené, ako poukázanie na nejaké zlo, čo je v človeku a vo svete.

gcCover albumu vyzerá veľmi zaujímavo, kto ho má na svedomí a aká myšlienka ho sprevádza?

Cover nám namaľoval a spracoval môj dlhoročný známy a kamoš – Jozef Pobočik, známy v UG aj ako Magda, gitarista (PORFYRIA, WARD), rezbár, maliar, proste všeobecne umelecky nadaný to človek. Myšlienka…hmm. Keď mi dával nejaké návrhy na tému „Zlo“, tak tento mi padol do oka najviac a videl sa aj ostatným. Akú má myšlienku? Takú akú celý album jednoducho – Zlo. Ľudské zlo, čo človeka ničí a možnože ho nakoniec aj úplne zničí. To čo však bude, nikto nevie. Všetko ukáže čas.

Texty máte v materskom jazyku, čo je na jednej strane veľmi milé, ale zase to zatvára dvere do zahraničia. Prečo ostávate pri rodnej reči?

Myslím, že to či kapela textuje a „hviaka“ v rodnej alebo anglickej reči, už v dnešnej dobe až tak veľa neznamená a dvere to nezatvára. Ak nie naozaj, tak pre nás určite nie a či pre niekoho iného, to nám je šum a fuk. Vyjadrovanie sa v rodnej reči je len ďalšia z vecí, vďaka ktorým sa kapela môže odlíšiť od mora iných kapiel. Nám sa to tak páči a máme na to len samé pozitívne ohlasy. Texty nie každý rieši. Väčšinou, myslím, že len hudbu. Pri vokálnom prejave v extrémnych metalových štýloch aj tak väčšinou rozumieť prd, čo tam hrdelníci z hrdiel vypúšťajú.

Mohol by si nám v skratke popísať myšlienku každej piesni?

„Pred Zlom“: Pôvodne skladba bola súčasťou skladby „Zlo“, ale potom sme vymysleli, že to dáme osobitne a bude to ako ticho pred búrkou, relatívny pokoj pred vypuknutím zla.

„Zlo“: Je pohľadom na človeka, na jeho vlastnosti a charakter, a na jeho zlé vlastnosti. Samozrejme je to len jeden uhol pohľadu a nie je určený všetkým ľudom, ale všeobecný pohľad na človeka ako tvora. Treba to však brať s nadhľadom, lebo pre každého môže zlo znamenať niečo iné a pre niekoho ľudské zlo opísané v texte nemusí byť zlom.

„Zem Nikoho“: Je o vyprahnutej vnútornej krajine z ktorej niet úniku. Keď človek nemá svoje ciele a radosť zo života a vecí v ňom. Tak tú krajinu dobre pozná.

„Budúcnosť“: Človek zmietajúci sa v strachu z budúcnosti a jeho úvahy o nej.

„Bolesť“
: Človek po poriadnom kopanci od života, všetko začína od začiatku. Sám a stratený v beznádeji dúfajúc však, že sa z toho dostane.

„Karmotrasenie“: Pojednáva o teórii karmického trestu. O živote bez náhod, kde každý si je strojcom svojho osudu sám.

„Kaleidoskop Klamsiev“: Je o deštruktívnom vplyve médií na človeka. Skrátka, je to najúčinnejší prostriedok na ovládanie más. (Vymývanie mozgov)

„Nenávisť“: Je bojovo ladený text, kde je hlavným cieľom zničiť nepriateľa. Nie je v tom nič konkrétne a každý si ho môže vyložiť po svojom.

„Zlatá unca“: Nemá text, ale myšlienka je taká, že v období, keď sme ju zložili, boli masmédia plné správ o zlate. Už si presne nespomínam, ale vtedy prudko stúpala cena zlata vo svete a všetci sa z toho išli posrať. Ináč je to prvá skladba zložená po vydaní albumu „Gazdovská Veselica“. Trošku je odlišná od ostatných, preto sme ju zaradili na koniec ako bonus.

Aké máte plány do budúcnosti? O nových piesňach je ešte asi zbytočne hovoriť, či sa mýlim?

Momentálne je o plánoch ťažko hovoriť. Máme za sebou ďalšie zložitejšie obdobie. Mali sme menšiu pauzu, ale už sme sa skonsolidovali a pokračujeme. Po skoro štyroch rokoch sme zase vo štvorici. Po nejakých nezhodách, sme ľahší o gitaristu Matrinusa, ktorý po 3,5 roku opustil kapelu. Dohodli sme sa, že zatiaľ budeme pokračovať s jednou gitarou a potom sa uvidí. Samozrejme, chceme sa venovať aj tvorbe nových vecí, ale kedy začneme, to sa ešte uvidí.

Ďakujem pekne za tvoj čas, držím palce v boji, nech GAZDASGRIND pokračuje aj naďalej. Nejaké slová na záver?

Aj ja ti ďakujem za tvoj čas, že si si našiel na mňa/na nás. Pozdravujem celú redakciu a všetkých čitateľov a prajem vysokú čítanosť vášho webu. NA GAZDAS, NA CHLASTAS, NA METALAS!

Linky na kapelu:
https://www.facebook.com/gazdasgrind/
http://bandzone.cz/gazdasgrind

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj