“Tram Ta Dam“ – alebo krátky rozhovor s Ravenarium pri príležitosti ich návratu po 13 rokoch

Adobe Photoshop PDFPočuli ste už o tom? Veď aj havrany si to po sídlisku krákajú! Že o čom to píšeme? O kapele ktorej názov v jednoduchom preklade znamená havraniareň a kult čienych orkrídlencov si drži od čias kedy prvé tóny, riffy a nápady, začali vznikať v roku 1997 v Bratislave. Kapela sama svoj štýl označovala ako raven´n´roll. Žarty však bokom, kapela sa profilovala štýlovo najbližšie k black-death metalu.

Zakladajúcimi členmi boli Peter “Feďa“ Fedorčák (gitara, spev) a Andrej Máte (bicie), neskôr sa k nim pridal Juraj Kolesár (basgitara), Luboš Šmidák (gitara). Jura s basgitarou vystriedal po kratučkej dobe Matúš Dóša a pridal sa aj Peťo Kovár (v poradí tretia gitara!). Kapela nahrala v roku 1999 prvé demo (rovnomenný názov Ravenarium), ktoré malo v bratislavskom undergrounde veľmi dobré ohlasy a absolvovala množstvo koncertov po celom Slovensku. Piesne “Tram Ta Dam“ a “Škótska svadba“ sa stali z albumu najznámejšími. Ďalší a zatiaľ posledný počin prišiel na svet v roku 2000 s názvom Sounds for a dying Age, kde kapela zaujala neuveriteľnou melodikou, rýchlosťou, dynamikou, množstvom nápadov a v neposlednom rade experimentami prekračujúcimi hranice metalových štýlov.
12660367_10208413374468763_61186857_n
V roku 2003 priebežne opúštali kapelu Luboš, Andrej a po čase aj Peťo. Po následných personálnych obmenách vystupovala kapela s bubeníkom skupiny Craniotomy, Lukášom Šuškom, pridal sa gitarista Juraj Ivaško. V doplnenej zostave sa odohralo viacero koncertov a festivalov, ale potom sa kroky všetkych členov okrem Feďa vybrali svojim smerom a kapela už nekoncertovala, ale rozpad nebol ohlásený, pričom zakladajúci člen Feďa plánoval a čakal na správnych ľudí, a medzitým pôsobil v rôznych iných bandách. Prvý návrat na scénu bol avizovaný v roku 2011, no odchod bubeníka Juraja “Pegasa“ Bajzíka do Nemecka tieto snahy stopol. V tom čase začal v kapele na basu hrať Milan Šagát z kapiel The Crypt a Mandragora. Náhodné stretnutie Feďu s Lukášom Michálekom znamenalo, že sa našiel bubeník a prázdne miesto po gitaristovi sa snažil Feďa zaplniť pôvodným členom Peťom Kovárom, ale ten sa svojho miesta dobrovoľne vzdal a tak miesto druhého gitaristu zaujal Peter Nagy z kapely Vortex Unit. Kapela momentálne funguje a pripravuje sa nahrávanie novinky single „BiggTime“ ktorá by mala byť hotová mesiac po prvom avízovanom koncerte dňa 12.februára 2016 v Bratislavskom Randal klube..
12144951_10153615580119030_6776830338828367928_n
Dostali sme sa teda plynulo až do súčasnosti a ako môžete vidieť, príbeh Ravenarium prichádza pomaly do svojho finále. Feďa, jediný pôvodný člen, ktorý to nevzdal nám odpovedal na pár otázok. Ak ste aj vy zvedaví, čo nás zaujímalo, nenechajte si ujsť nasledujúci rozhovor.


Koncert je čoskoro tu, máte už pripravený program? Budete hrať len staré veci, alebo naopak bude gro tvoriť pripravovaný materiál?

Program koncertu je už jasný. Sedem skladieb bude nových resp. takých, ktoré neboli na našich štúdiových nahrávkach, no niektoré z nich odzneli na posledných koncertoch v rokoch 2002-2003 takže svoj rukopis v nich zanechali ešte pôvodní členovia. Zo starých vecí vypichneme zatiaľ štyri. Časom chceme určite docvičiť aj viac nostalgie z minulosti, budeme sa riadiť aj tým čo si naši fandovia budú v budúcnosti priať.


Mnohé skupiny prechádzajú tvorivými zmenami, ako je to s Ravenarium? Budú sa nové skladby štýlovo odlišovať od starších, máme sa pripraviť na niečo nové alebo ste sa naopak snažili zachovať si „pôvodnú tvár“?

12509506_10153810256989030_5494334278838956462_n
Kto poznal našu staršiu tvorbu, tomu je jasné že odlišnosti sú nám úplne prirodzené. Už na albume “Sounds for a dying age“ mala každá skladba svoj vlastný charakter. Tento trend v nás prirodzene zotrval, bude to rôznorodá metalová hudba s občasným prisolením iného žánru. Takže škatuľkovať sa u nás dajú maximálne jednotlivé piesne, ale celok sa dá zaškatuľkovať asi iba ako nami zaužívaný termín “raven´n´roll“. V čom bude ale zmena je spev, bude skôr melodický.

Kde plánujete nový singel nahrávať? Koľko bude mať zatiaľ naplánovaných trackov? Aký cca náklad plánujete?

Nahrávanie je už v rozbehnuté, uskutočňuje sa na etapy v štúdiu nášho známeho. Je to skôr komplex viacero štúdii po kope, ktoré v súčasnosti nenesú oficiálny spoločný názov. Je to v našej réžii, prenajali sme si priestory a pracujeme na tom sami. Neplánujeme riešiť náklad v podobe CD, nahrávka bude slúžiť ako internetové promo, bude k tomu aj videoclip zostrihaný priamo z natáčania. Je to taktiež test ako nám to bude hudobne fungovať s aktuálnou zostavou, keď sa pustíme do nahrávania. Zatiaľ to ide výborne. Bude to jeden track s dlhšou metrážou a je rozdelený na dve odlišné časti. Singularita a Big Time, bude to po hudobnej stránke kombinácia sonátovej aj piesňovej formy s rôznymi variáciami, teda v nej budú strofy aj refrény, ktoré sa viackrát zopakujú s rôznymi obmenami. Singel ponesie jeden názov a to BiggTime. Názov jasne naznačuje, že téma skladby je čas, ako ho vnímame a sme od neho závislí.

Mňa osobne by celkom potešil aj merchandise z Vašej strany. Plánujete časom znova prevydať Sounds for a dying Age? Myslím si, že by bol oňho určite záujem, nie každý ho má vo svojej zbierke.

12507306_10153810257059030_7488884647140273100_n
Tak je to aj nutnosť aj potešenie mať vlastný merch. Určite chceme aby boli v budúcnosti k dispozícii tričká či mikiny s motívom Ravenarium, prípadne keď bude dobrý nápad tak aj iné veci. No a “Sounds for..“? V minulosti z našej strany nevyšiel v nejakom veľkom náklade, všetko sa predalo a hlavne rozdalo, nejakých 300 kusov. No a to znamená že v budúcnosti možno keď bude poptáfka, tak dáme do kopy dvojCD kde bude aj prvotina aj druhotina v jednom peknom obale.

Ešte sa trochu vrátim do minulosti, čiže otázka hlavne pre Feďa. Priznávam sa, že si už ani nepamätám, s kým všetkým ste hrali, viem že to boli aj v minulosti Craniotomy, ale na ďalšie kapely si nespomeniem. Je nejaký koncert, ktorý sa ti zaryl do pamäti a nikdy naňho nezabudneš?

Určite Brutal Assault 2002. Síce to bolo náročné prvý krát veľký fesťák a na našej hre to bolo cítiť, no nakoniec sme sa uvoľnili a dopadlo to super. Pamätám si presne ako som ohlásil jednu skladbu výkrikom “Sme majstri sveta!!!“. To bolo hneď vidieť koľko je v obecenstve Slovákov a koľko Čechov, chichi. Samozrejme som to v danom momente ešte odľahčil že “neberte to v zlom, ale aspoň tento rok sme to v hokeji my“. No a po koncerte za pódiom už stáli fandovia navlečení v slovenských dresoch, že „Havrani poďte sa s nami odfotiť!“.

Takmer celá terajšia zostava Ravenarium má alebo mala účasť aj v iných kapelách (Vortex Unit, Mandragora, Snovonne, Death revival), ako sa ti podarilo prehovoriť svojich terajších spoluhráčov na spoluprácu v Ravenarium? Akým spôsobom sa ti vlastne podarilo naraziť na nich?

Sú to traja muzikanti a tri rôzne príbehy. Basáka Milana som oslovil v čase keď sa kapela The Crypt v ktorej sme spolu hrali rozpadla. Na kávičke ponuku s radosťou prijal, so slovami, že je to preňho hudobnícka výzva. Bubeníka Lukáša som stretol úplnou náhodou v klube, vyrozprával som sa o čom je raven‘n’roll, on prišiel na skúšku. Chémia zaúradovala, skvele sme sa prepojili a navzájom si vymieňame skúsenosti, vytvorila sa prirodzene príjemná atmosféra, takže dnes som za tú náhodu nesmierne šťastný. A druhý gitarista Peťo Nagy sa pridal ku kapele prednedávnom. Priznávam ponúkal sa medzi prvými, veď zdieľame spolu skúšobňu, no ja som nechcel narúšať Vortex Unit, ale nakoniec keď sa ukázalo, že na odvážnejšie veci v Bratislave nezaťaženého gitaristu, ktorý by zamakal nenájdem, tak keď Wigo z Vortexu začal hrávať s Doomas, tak som automaticky volal Peťovi, a on to prijal.

Ďakujem Vám za krátky rozhovor, prajem veľa úspechov a hlavne úspešný návrat na pódia! Chcete niečo odkázať fanúšikom?

12622507_10153810256979030_3012386122974666702_o
Bolo nám potešením a ďakujeme aj my za prejavený záujem. Všetkých fanúšikov pestrej tvrdej muziky na náš comeback pozývame, bude to pre nás dôležitý koncert a s vami nám to pôjde určite smelšie. Z koncertu sa bude robiť aj live video s kvalitným postprodukčným spracovaním ako obrazu tak zvuku, čiže budete mať potom na tento večer aj živú spomienku, ktorú vám nik nevezme. Tak veríme, že sa v Randal klube stretneme v hojnom počte a spoločne si zaspievame :).
Majte sa zatiaľ krásne.

Použité foto – Peter Feďo Fedorčák a z FB stránky Ravenarium

Linky na kapelu:
Facebook
https://www.facebook.com/ravenarium

Youtube

https://www.youtube.com/user/ravenarium

Bandzone
http://bandzone.cz/ravenarium

Instagram
https://www.instagram.com/ravenarium/

Twitter
https://twitter.com/ravenariumband

email
ravenarium@gmail.com

Video pozvánka na koncert 12.2.2016 v Bratislave

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj