Rozhovor – AINT: „Piesní nikdy nie je dosť, nechceme ostať len pri jednom albume.“

12888523_1079734975381069_5370171179721636147_oKapela AINT bola založená v januári 2011 spevákom Cainom Omenom a ex gitaristami Matúšom Šudilom a Michalom Maňkom vo Zvolene. Súčasná zostava je zložená z piatich hudobníkov – Kain – spev, Sander – Gitara, Reggy – Bicie, Marian – Gitara a Ivanides bassgitara. Dnes vám prinášame rozhovor s touto slovenskou kapelou, ale viac vám prezrádzať o nich nebudeme, pretože sa všetko podstatné dozviete, ak si rozhovor prečítate. Podujali sa naň spoločnými silami všetci členovia AINT, takže tu je výsledok :)!

Už tradične mi nedá nespýtať sa na názov vašej kapely. Prečo AINT? Je s pomenovaním spojená nejaká história?

Názov AINT je odvodený od anglického slova Saint, ktoré v preklade znamená svätý a z neho stratené písmeno S symbolizuje stratenú svätosť o ktorú prišli už prví ľudia (Adam a Eva) po porušení Božieho príkazu.


Pre tých, čo ešte neboli „kontaminovaní“ a nepustili si žiadnu vašu pieseň, ako by ste opísali vašu hudbu? K akým kapelám by ste ju prirovnali, ak sa to vôbec dá?

Takže snažíme sa hudbu viesť do niečoho novšieho, teda niečoho progresívnejšieho. Nechceme sa vracať v čase a hrať niečo čo už možno vyšlo z módy, ale snažíme sa vymýšľať stále niečo nové. Nesnažíme sa ani škatuľkovať do jedného štýlu. V piesňach máme z každého štýlu metalu niečo, takže presne definovať sa to nedá, možno ja by som to opísal ako modern metal/metal-core. Nad otázkou ku komu by sme sa prirovnali sme ešte ani nerozmýšľali. Nesnažíme sa nikoho napodobňovať, ani sa k nikomu prirovnávať. Je to dobre takto ako to je, pretože máme vlastný štýl.


Aký štýl hudby jednotliví členovia v kapele počúvajú? Máte kapelu alebo kapely, ktoré vás inšpirovali natoľko, že niektoré prvky prenášate aj do vašej hudby?

Chalani v kapele počúvajú rôzne hudobné žánre a určite nie je len metal, preto sme aj modern-metal, že máme pozliepané rôzne sféry hudby. Chodíme radi aj na rockové či hardcorové koncerty, alebo unplugget koncerty, pretože hudobník by mal mať rozšírený obzor a nie celý život počúvať napr. len black metal. Dá sa to metalové čerpať aj z iných hudobných štýlov. Aj metalisti môžu byť napríklad romantici :)


Na poslednom albume máte anglické texty. Ako vznikajú motívy k skladbám? Je vidieť, že často používate ako výrazový prostriedok smrť, temnotu a pod. V ktorej fáze texty dotvárate?

12524334_1074045115950055_4936241305241086836_nV našom prípade je vždy na začiatku hudba až potom text. Ten je často krát inšpirovaný veršami z Biblie. A áno, v našich textoch sa často spomína i smrť, znovuzrodenie, nebo, démoni, peklo či príchod Antichrista, pretože úlohou našich textov je upozorňovať ľudí aj na tieto aspekty života.

Na to, že fungujete od roku 2011 sa vám už pár členov vystriedalo. Aké mali dôvody k odchodu mali predchodcovia? Ste ešte s bývalými členmi v kontakte?

Zostava kapely sa od roku 2011 zmenila 3x. Vždy to bola nutnosť, nakoľko ex-členovia mali problém buď s časom alebo hlavne s alkoholom. S takými ľuďmi bola spolupráca nezlučiteľná a boli sme nútení sa s nimi rozlúčiť. V podstate sme v kontakte iba s ex-gitaristom Matúšom a ex-klávesák Hakim, ktorí nám momentálne pomáhajú aj s novým materiálom. Je škoda, že ich časové vyťaženie im neumožňuje venovať sa kapele naplno.

Na koncertoch sa objavujete v rôznych maskách. Priznám sa, že som Vás ešte nevidela, ale aj sami na svojich stránkach píšete, že chcete zanechať v divákoch aj vizuálny zážitok. Je každá vaša show iná alebo už máte niektoré prvky, ktoré sa spájajú s kapelou?

Show sa snažíme obmieňať, aby bola vždy prekvapením a ľudia sa mali stále na čo tešiť.

V minulom roku ste vydali album s názvom „In the dead world“. Aké boli naňho zatiaľ ohlasy?

Ohlasy boli pozitívne (aj keď vždy sa nájdu aj hateri :D ). Máme na ňom dosť u fanúšikov obľúbených skladieb ako Dead Inside, DeathLust alebo Angels Died.

Váš posledný počin je formou DIY. Skúšali ste nahrávku poslať nejakým vydavateľstvám? Ak áno, akým?

Áno skúšali, dokonca nás viacero labelov kontaktovalo aj samo. Zatiaľ sme sa však so žiadnym nedohodli, nakoľko viac peňazí pýtali, ako by nám vedeli zarobiť.


Ako je to s merchom? Máte len CD alebo aj trička s motívom nového albumu? Kde sa dajú tieto veci zohnať? Stačí Vás osloviť cez niektorý z komunikačných kanálov (FB, Bandzone, Bandcamp?)

Na merch sme sa doteraz nezameriavali, pretože sme neboli tak známa kapela, aby sa nám investície do neho vrátili. S novým albumom ale príde aj merch a aj iné prekvapenia : )

Pracujete už aj na nových veciach alebo si ešte dávate menšiu tvorivú pauzu po vydaní albumu?

Samozrejme na nových veciach makáme stále. Piesní nikdy nie je dosť, veď nechceme ostať len pri jednom albume. Pracujeme na množstve nových skladieb a oproti minulému albumu, to bude dosť veľký skok v pred. Našu tvorbu sme rozšírili aj o prvky hardcore a pridali ešte viac elektroniky. Na jar máme naplánované vydanie EPčka, ktoré už je na 90% nahraté a krátko po ňom bude nasledovať aj full album :)

Z roku 2014 máte videoklip k piesni Deathlust. Prezraďte kde sa klip natáčal? Boli hlavní dvaja protagonisti „najatí“ herci? Réžiu si zobral na starosť Ari Kruger. Ako sa Vám s ním podarilo skontaktovať?

Na Ariho tvorbu sme kedysi dávno narazili na youtube a zaujala nás natoľko, že sme mu napísali, či by sme mohli použiť nejaké scény z jeho short-filmu Focus pôvodne do lyrics videa pre skladbu Just a Dream. Ariho odpoveď bola ústretová, ale najskôr si chcel vypočuť našu hudobnú produkciu. Z toho čo sme mu poslali, navrhol do videa nakoniec skladbu Deathlust a ponúkol sa, že nám video aj sám spracuje. Viac o videu by vám vedel prezradiť len on sám, keďže scény použil vlastne zo svojho short-filmu „Focus“.

Máte na pláne natočiť a vypustiť do sveta aj ďalší klip k niektorej z piesni? Ak áno, prezraďte ku ktorej, ak to nie je tajne (hehe)?

Jasné, máme v pláne aj ďalší klip a nie len jeden! Momentálne hľadáme človeka, ktorý to s kamerou vie. Detaily si však necháme zatiaľ pre seba.


Na FB ako aj na Bandzone uvádzate mená niektorých kapiel, či známych osobností, s ktorými ste už hrali? Ako sa Vám hralo po boku takých legiend ako Vader, či Blaze Bayley?

Hralo sa nám dobre ako vždy a bola to pre nás samozrejme pocta zdieľať s nimi pódium rovnako ako aj zákulisie : )


Tento rok si zahráte spolu s ďalšími slovenskými kapelami aj na zahraničnom festivale v Chorvátsku v Banj Šibeniku – Hazardous Open Air. Ako sa Vám tam podarilo dostať? Oslovili ste organizátorov vy, alebo to bolo naopak?

Organizátor nás oslovil sám už minulý rok, no bohužiaľ vtedy sme boli nútení koncert zrušiť, nakoľko si náš ex-bubeník rozpredal bicie, aby mal na alkohol a drogy. Tento rok sme kontaktovali organizátora my a sme veľmi radi, že sme dostali druhú šancu.


Ak by ste mali možnosť účinkovať na nejakom festivale v okolí Slovenska, či na Slovensku, aký by to bol? Je nejaká kapela, s ktorou by ste si určite nenechali ujsť zdieľať spoločné pódium, ak by Vás oslovili?

12474035_1079734945381072_4021663331528325388_o

Bol by to MORE THAN FEST na ktorom 29.8 aj koncertovať budeme. Tých kapiel je veľa a je to napr. Rammstein, Rob Zombie, Disciple, August Burns Red či BFMV.

Pri koncertoch ešte zostanem. Čo tak turné? Vybrať sa na turné je pomerne náročná záležitosť, dá sa povedať, že veľké šnúry ťahajú hlavne profi kapely. Často však vidím na tour aj mladé kapely, ktorých členovia ešte nie sú zväčša viazaní na rodiny a pod. Už ste niečo na tento štýl podnikli alebo mali by ste o niečo takéto vôbec záujem? Vedeli by si jednotliví členovia z AINT zariadiť čas a priestor na pomyslené menšie turné?

Menšie turné máme aj teraz v marci/apríli :) síce iba na Slovensku a je rozhádzané na víkendy, ale aj tak sa počíta. Na väčšie turné si zatiaľ netrúfame, nakoľko nás hudba neživí a pracovné vyťaženie nás obmedzuje ho zorganizovať. Dosť vidíme problém vo financiách. Možno sa to nezdá, ale obnáša to dosť veľké náklady spojené hlavne s cestou, ubytovaním a prenájmom klubu. Zo vstupného sa len málokedy uhradí viac ako 50% týchto nákladov.

Kto sa u Vás stará o propagáciu kapely? Je to niekto z členov alebo spoločnými silami, či máte na to „lidi“ (manažéra)?

O propagáciu kapely sa stará hlavne náš bubeník Reggy.

Obligátna, ale dôležitá otázka, aké máte plány do budúcna?

Tak ako kapela máme samozrejme plány veľké, snažíme sa to dotiahnuť čo najvyššie! V prvom rade je to nahranie nového albumu. Akcie ktoré nás v lete čakajú stoja tiež za zmienku. Hráme 19.8. v lete na Hazardous feste v Chorvátskom, Šibeníku a deň na to hráme na More Than Feste vo Zvolenskej Slatine so zvučnými menami ako Children of Bodom, Stratovarius, Sodom a pod.

Ďakujem Vám za rozhovor, želám Vám veľa úspechov! Slová na záver, chcete niečo odkázať našim čitateľom?

Našou prioritou je nebyť kapelou, ktorá je zapredaná hudobnému priemyslu, ale byť kapelou, ktorá robí svet lepším. Ak Vás rozhovor s nami zaujal, vypočujte si naše piesne na youtube alebo bandcampe, a poprípade si pozrite aj našu facebook page. Najviac nás však poteší, ak prídete pozrieť na naše live koncerty. S každým veľmi radi pokeciame aj osobne.

Použité fotky s dovolením kapely AINT a z ich facebookového profilu.

Odkazy na kapelu:
http://bandzone.cz/aint
https://www.facebook.com/OfficialAint/
https://aintofficial.bandcamp.com/
Youtube chanel AINT:
https://www.youtube.com/channel/UCKreuNqqfFGRWq37EgTQ3aw

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj