REPORT – SPERM OF MANKIND – MINCING FURY AND G.C.o.Q.D. – IMPLORE – 30.5.2016 – FUGA – BRATISLAVA

SpermNa posledný májový pondelok pripadla zástavka na európskom turné Nemecko-španielskej skupiny Implore na Bratislavu. Ľudia síce zvyknú na začiatku týždňa frflať, už len pretože tento deň vôbec existuje a tak podujatie odradilo asi menej skalných fanúšikov. Vo Fuge sa aj napriek začínajúcemu pracovnému týždňu nazbierala slušná hŕstka ľudí, ktorí dokázali klub ako celkom zaplniť. Ja som bola na Implore naozaj zvedavá a tak som si príležitosť vidieť ich naživo nenechala utiecť.

Nebol by to koncert vo Fuge, keby sa trochu nemeškalo a tak sa bratislavskí Sperm of Mankind postavili na pódium až okolo 21:00. Priznám sa, že som ich už nepočula fakt veľmi dávno, o zmenách v zostave od posledného vystúpenia čo som ich videla ani nehovorím, takže som bola celkom zvedavá, čo nám predvedú tento večer. Hneď prvá pieseň (ale nepoviem vám ako sa volala) vypálila dobre, aj po zvukovej aj po stránke zohranosti kapely. husle
Spevák si pomáha efektom a tak to znie síce trochu umelo, ale aspoň štýlovo. Čo sa mi veľmi rátalo, bola dobre nazvučená bass gitara počas celého koncertu. Celkovo nám odohrali Sperm of Mankind asi pol hodinu, väčšina piesní bola pokiaľ sa nemýlim z posledného albumu Godzilla (zachytila som napr. Hammer, Cum 41). Vrcholom vystúpenia však bol cover od Haemorrhage – Apology for pathology. Chalani si totiž od niekoho zakúpili husle za jednu borovičku a tie v druhej časti koncertu „Potkan“ trochu potrápil, zahral si na nich. Zakončenie setu teda parádne, myslím, že tým všetkých rozveselili a naladili.
mincing
Ďalšia kapela v poradí, páni z Brna, Mincing Fury and G.C.o.Q.D. (ďalej už len ako Mincing Fury, nechce sa mi to furt vypisovať, sorry), pokračovali po pauze v zatiaľ dobre načatom koncerte. Počas intra Requiem for the fury sa postupne postavili na pódium. Neviem prečo, ale nepamätám si, že by som niekedy zažila koncert Mincing Fury, ktorý by bol vyslovene zlý. O zvuku sa baviť ani nemusíme, ten bol počas celého koncertu dobrý u všetkých kapiel. Jedinú výhradu voči zvuku mám, že bol asi až trochu príliš nahlas, pretože mi pískalo v ušiach ešte ďalší celý deň. Mincing Fury si podľa mňa vždy tie koncerty riadne užívajú a ak nie, sú to potom dobrí herci. Dvaja z členov (basák a gitarista) majú dokonca bezkáblové gitary a tak si zavše zbehnú dole, medzi nás smrteľníkov. Samozrejmosťou bolo váľanie sa po pódiu, dáke tie povyskočenia, no jednoducho pódium a Mincing Fury spolu idú dohromady. Čo sa týka piesní, zachytila som väčšinu z albumu Devolution – Devolution, Sea of weakness, Shit song, Kačenka, ale odznelo napr. aj Break me down z LP split-u s Collision.

Ako inak, nasleduje pauza, aby sa pripravili tretí účinkujúci a ťahač tohto koncertu – Implore. Ich posledný album „Depopulation“ som si pred koncertom púšťala, ale musím povedať, že na živo má celá ich hudba trochu iný rozmer – výraz. Mincing 3Do svojho vystúpenia totiž vložili aj „seba“ a vytvorili tak zaujímavú temne – ťaživú atmosféru, ktorá sa dá zažiť (podľa mňa) len na koncertoch tej-ktorej kapely. Ich hudba na mňa pôsobila energicky, ale zároveň surovo, ostro, proste až „raw“. Predstavte si Švédsko kombinované s death metalom v občasných pomalších až trochu sludgových tempách. Na moje prekvapenie bola opäť basa super nazvučená, niekto by možno mohol namietať, že až príliš. Spev oproti tomu niekedy trochu zanikal. Gitara a bicie tiež rezali „do živého“. Pre zaujímavosť pridávam niekoľko preslovov pre tých, ktorí sa koncertu nezúčastnili. Niekedy počas setu nám kapelníci oznámili, že až dvaja z nich majú práve v tento deň narodeniny, ale nie sú dvojčatá. Taktiež nám hovorili, že pôvodne mali na tento dátum vystúpiť v Anglicku, ale nakoniec sa rozhodli, že tam nepôjdu a zastavia sa radšej u nás a dobre urobili. Implore Jediné, čo mi bolo trochu ľúto, že mi ich vystúpenie ubehlo akosi rýchlo a malo to naozaj všetko, čo od dobrého koncertu očakávam – dobrý zvuk, dobrú atmosféru, nasadenie hudobníkov, ktoré sa mi vrylo pod kožu!
Takže, len v skrátke, som rada, že som tento koncert navštívila, ďakujem organizátorom za jeho realizáciu, všetky kapely zahrali skvelo a Implore by som si kedykoľvek znova zopakovala.
Implore 2
Fotky – Martin Mayer a viac ich nájdete tuhttps://www.flickr.com/photos/101601909@N07/sets/72157669135604905

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj