Rozhovor – Grinding Jesus Brothers – „K spolupráci s Bizzare Leprous sme sa dostali doslova rozprávkovo a nikoho sme nemuseli presviedčať“

11149323_762944147157169_1380470674793420495_nUž pár mesiacov valcujú traja páni z východu našu scénu svojou nahrávkou Reign of Evil, ktorú sa im tento rok podarilo vydať u Bizzare Leprous Production. Reč je samozrejme o grind-core úderke zo Stropkova s názvom Grinding Jesus Brothers. Keďže však na svojom profile o sebe veľa neprezrádzajú, nenechali sme si ujsť príležitosť, trochu ich vyspovedať.

Priznám sa, že som pátrala po vašej histórii, no v tomto ste lepší ako SIS, nevedela som sa k ničomu dopátrať. Oboznámite nás teda kedy bola kapela založená? Prebehli od založenia nejaké personálne zmeny a čo vás viedlo k založeniu?

O našej histórii si sa ničoho nedopátrala, pretože ani nebolo kde a nebol ani dôvod o sebe niečo extra vypisovať, kedže sme ešte nemali nič na prezentáciu kapely. Kapela vznikla niekedy v roku 2009 v zložení Vlado Džupin (gitara, vokál), Marek Džupin (bicie) Oči (basa), ten kapelu neskôr opustil a nahradil ho Jozef z ktorým kapela funguje doteraz. K založeniu nás viedlo asi to čo k tomu vedie všetky kapely, teda chuť hrať na hudobné nástroje a koncertovať a prezentovať sa pomocou hudby.

Ste jedna z mála kapiel na Slovensku, ktorá má v názve rovno aj hudobný žáner – grindcore. Okrem vás je to napr. Gazdasgrind alebo Amagore. Ako vás takýto názov napadol?

Názov vznikol tak, že kapelu založili dvaja bratia Vlado+Marek, ktorí hrajú grindcore a na stene v dome po starých rodičoch visí obraz Ježiša, toto hovoríme o našom názve, ale nikto v skutočnosti nevie ako to vzniklo :).

Predpokladám, že zatiaľ boli na vašu nahrávku skôr kladné ohlasy. Ako to vnímate vy? Ste spokojní alebo je toto len úvodné zoznámenie a máme očakávať ďalšie skladby v podobnom znení? Máte v pláne držať v grind-core vodách alebo máte chuť aj na občasné úlety do iných žánrov?

Ohlasy sú kladné tak to vnímame aj my a veľmi sa z toho tešíme, vidno že to malo zmyslel dať vonku a ukázať sa kvalitným materiálom. Ono vlastne my sme to aj očakávali pretože sme vedeli že sme urobili dobrú nahrávku s dobrými skladbami a zvukom. Človek si musí veriť keď ide niečo také robiť inač by to nemalo zmysel. Ďalšie skladby budú v podobnom znení, máme ich ešte zopár ktore by sme chceli neskôr nahrať ale k nim už pridať niejaké nové. Určite ostaneme v grindcore vodách, možno trochu deathmetalu, crustu primiešame, ale ostávame pri svojom obľúbenom, možno to posunieme ďalej čo sa týka technickej prepracovanosti skladieb, aby neboli také jednoduché :), možno sa ešte pohráme zo zvukom.

Keď už sme pri tých Švédoch, akú hudbu členovia GJB počúvajú? Ovplyvňuje hudba, ktorú počúvate aj vašu tvorbu?

11148679_762933467158237_5423293305493413962_o
Členovia GJB počuvajú rôzno hudbu od metalu, grindu, punku cez stoner, bluess až po elektroniku. Muzikanti by nemali byť „hudobní rasisti“ a počúvať a prijímať inšpirácie od všetkého. A hudba ktorú počúvame nás určite ovplyvňuje, pretože, keby si nikdy nijakú pesničku nepočula, tak nikdy nijakú nezložíš :).

Ako u vás prebieha tvorba skladieb? Zatvoríte sa na par hodín do skúšobne a niečo proste vznikne? Pripravuje napr. niekto z členov kapely niečo už doma?

Hlavný skladateľ je u nás Vlado, on prišiel z väčšinou materiálu, zložil to doma a v skúšobni sme to už dávali do kopy z basou a bicími.

Bizzare Leprous Production vydalo vaše prvé CD, iné slovenské kapely u nich veľmi nie je vidieť. Ako sa vám podarilo presvedčiť tohto vydavateľa? Išli ste na istotu alebo ste nahrávku posielali aj do iných vydavateľstiev? Budete aj budúcnosti pokračovať v spolupráci?

K spolupráci s Bizzare sme sa dostali doslova rozprávkovo a nikoho sme nemuseli presviedčať, jeden náš kamoš Bezo (ktorého týmto pozdravujeme a sme mu zato veľmi vďační ) sa pozná s vedúcim, napísal mu, že jedna kapela v jeho okolí niečo nahrala, ten mu odpísal, že mu to máme poslať, čo sme hneď aj urobili a odpoveď bola veľmi kladná. Rýchlo a bez nijakých ťažkostí sme sa dohodli na podmienkach a bolo to. Takže nad inými vydavateľstvami sme ani nerozmýšľali a v budúcnosti budeme určite pokračovať v spolupráci, teda ak, ich naša ďalšia tvorba zaujme.

Texty na vašej nahrávke sú aj v slovenčine aj v angličtine. Prečo takáto kombinácia? Spieva sa spevákovi lepšie po anglicky, alebo po slovensky? Kto z kapely píše texty a kedy ich zvyknete zakomponovať do hudby? Vznikne najprv pieseň a potom text, alebo je to niekedy uprostred? Aby ste to nemali také ľahké s odpoveďami, zaujíma ma aj prečo chýbajú texty k štvrtej a siedmej skladbe na vašom debute?

Texty. Texty nám napísal náš textár Bubo, skombinovali sme to podľa pracovných názvov skladieb, čiže bola skladba, ktorá sa nejako volala ale nemali se na ňu text a niečo sa volalo po slovensky a niečo po anglicky, ale spevák hovorí že sa mu lepšie spieva po anglicky, tak asi ostaneme v budúcnosti pri ten angličtine. K štvrtej a siedmej skladbe na booklete texty chýbajú lebo tam žiadne niesu, je to vokálna improvizácia a nechcelo sa nám to prepisovať, tak ako to urobili Catastrofy pri skladbe Krik a beznádej, taký detailisti nie sme :D.

Niektoré vydavateľstvá „svojim kapelám“ dohadujú koncerty, či účasť na časti turné väčších kapiel. Napríklad českí Perfecitizen teraz obehli Európu. Dostali ste podobnú ponuku od svojho vydavateľstva aj vy? Ak by ste dostali ponuku seba prezentácie formou napr. odohrania piatich koncertov po Čechách a napr. Rakúsku, využili by ste ju? Našli by si členovia GJB čas?

No. Tak my sme takéto šťastie ešte nemali, a spoliehame sa len naše vlastné kontakty. A ak by prišla takáto ponuka určite by sme sa ju snažili využiť, ale hlavne by sme to museli všetko zosúladiť, práca, rodina(Vlado má už dvojročného syna). Ale päť koncertov zase nie je tak veľa a tak dlhý čas, takže by sme určite išli.Sme stále len lokálna kapela a ukázať sa grinderom v Čechách a celkovo v Európe by bolo veľmi fajn, a zároveň okukať, ako to tam vyzerá, ako sa tam riešia koncerty, ako hudbu prijímajú ľudia a celkovo, už len kvôli skúsenosti by niečo takéto naša kapela potrebovala absolvovať.

Tento rok som akosi nevidela, že by ste mali koncert. Kde vás najbližšie môžeme vidieť? Máte už nejaký koncert, na ktorom budete tento hrať alebo si tento rok beriete tvorivé „voľno“?

Najbližšie nás možno vidieť 16.9. vo Svidníku, kde si zahráme zo spriaznenou kapelou Killerface a s Catastrofy a potom 21.10. v Prahe kde zahráme s Legion, Brute, Suffering Included. Nehrali sme preto, lebo sme nemali doma bubeníka, ale ten sa už vrátil, zarobil milion love a môžme ísť na to. Určite budeme riešiť viac koncertov.

Čo vy a festivaly? Na ktorom by ste si radi v budúcnosti zahrali a prečo?

Festivaly máme samozrejme radi, človek tam stretne plno ľudí a uvidí veľa kapiel. Zahrali by sme si na všetkých, na ktoré nás zavolajú, alebo by mali o nás záujem.

Máte už v zálohe aj nové skladby? Kedy zhruba môžeme očakávať ďalšie skladby?
12711281_953936061391309_9087119497736574215_o
Na nových skladbách začneme čoskoro pracovať, ale najprv si musíme zopakovať tie staré, pretože sme dlho neskúšali. Ale kedy ich nahráme je zatiaľ v nedohľadne, len dúfame že to nebude o ďalších sedem rokov :).

Aké máte plány do budúcna?

Plány do budúcna? čo najviac v rámci možností koncertovať.

Ďakujeme pekne za rozhovor, prajeme vám veľa dobrých koncertov, veľa zábavy a vidíme sa nejakom koncerte! Slova na záver?

Aj my ďakujeme za priestor vo vašom zine, vážime si takejto podpory. Ľudia choďte na koncerty, nemusíte vždy a na všetky, lebo to sa nedá, ale sem tam zájdite, kapely to poteší. Zdar na dajakom koncíku!

Link na kapelu:
https://www.facebook.com/GrindingJesusBrothers/
Použité fotky pochádzajú zo stránky Facebook

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj