Rozhovor – Žriebädlo – „Radi hráme a koncerty nás veľmi napĺňajú“

10302179_294049360791944_8243481406621913152_nSkupina Žriebädlo pochádza zo Serede, hrajú black metal a tento rok sa im podarilo svojpomocne vydať aj album „Najsamprv“. Počujete o nich dnes po prvý krát? Tak si prečítajte náš rozhovor, s bubeníkom Tomášom, ktorý nám odpovedal na rôzne otázky!

Predstavte trochu svoju kapelu, ako vznikla, kedy, ako ste sa postretali? Mali niektorí členovia skúsenosti aj v iných kapelách?

Žriebädlo vzniklo v decembri 2012 ako projekt mňa a Ivoša. No s pribúdajúcimi členmi sme tvorili už plnohodnotnú kapelu. Pridal sa k nám spevák a druhý gitarista, ale hudobne to nesedelo a sami opustili kapelu. Koncom roka 2013 vďaka inzerátu k nám prichádza gitarista Steff a o niečo neskôr basák Mirec. So spevákom sme mali trochu problém, myslím, že dvaja ľudia k nám prišli skúsiť šťastie, no ja som už dávno mal vybraného vokalistu. Po menšom presviedčaní a zladení si časových povinností k nám zapadol Maťo. Poznal som ho dlhé roky a vedel, aké zviera sa v ňom ešte len prebúdza. Všetci máme nejaké tie skúsenosti s inými kapelami. Spomenúť môžem Chemotherapy, Krvel, Azyl, Cosmic Eden, Manyac, či Immorality, kde Maťo aktívne funguje ako spevák.

Tento rok ste vydali prvý album s názvom „Najsamprv“. V akom náklade je vydaný? Mali by ste záujem aj o vydanie v nejakom známejšom vydavateľstve?

13882293_483724215157790_8459759825234206308_nCD Najsamprv sme vydali sami v náklade presne 537 kusov. Na prvotinu sme ani neuvažovali nad vydavateľstvom, no určite my ma potešilo, keby sa naša nahrávka objavila na vinyle a MC. Ale k tomu by sme už vydavateľa skutočne potrebovali.

Akým spôsobom sa bežný „smrteľník“- fanúšik dostane k vášmu albumu? Kde a koho je potrebné kontaktovať v prípade záujmu?

Ľudia sa k nášmu CD momentálne môžu dostať asi len cez FB a BZ tak, že skontaktujú niekoho z kapely. Ale prevažne to vybavujem ja. A samozrejme chystáme nahrávku brávať aj na koncerty, kde budeme vystupovať.

Kto sa u vás stará o texty?

Zatiaľ nám texty píše kamarát Ropák. Mali sme toho od neho mnoho k dispozícii a usúdili sme, že je to dobrá cesta. Jeden text na albume napísal aj zosnulý kamarát Maco, ale v blízkej budúcnosti chceme použiť texty aj gitaristu Steffa, ktorý toho tiež napísal hromadu.

Ako je to u vás s tvorbou hudby? Zavriete sa do skúšobne a vymýšľate alebo si každý už doma pripraví nejaký nápad a potom to dávate dohromady?

Aj tak, aj tak. V každom prípade sa na tvorbe podieľame všetci.

Väčšina členov pochádza zo Serede a okolia. Ako je na tom tunajšia metalová scéna? Dá sa vôbec o nejakej hovoriť?

V Seredi viem o troch aktívnych kapelách a v blízkom okolí toho bude určite viac. Priznám sa, že nemám až taký prehľad, no asi je to skôr bieda. A možno to tak aj má byť…

Ako to je s vašim časom? Stíhať popri rodinách, priateľkách, frajerkách, psoch, deťoch, mačkách a záhradách aj skúšať? Prezraďte, kto je z vašej kapely najzaneprázdnenejší?
13891892_483724128491132_5656442316976704598_n
Ani u nás to nie je časovo také ružové. Taký Ivoš si nájde čas na skúšku snáď vždy, no naproti tomu Mirec, ktorý robí na smeny a Steff, ktorý má rodinu a kopec roboty už pomenej. Ale aspoň raz do týždňa sa občas podarí stretnúť sa.

Ako ste vymysleli názov vašej kapely? Koho to bol nápad a čo vlastne znamená?

Názov vznikol v krčme, to je asi jediné, čo môžem prezradiť.

Aké hudobné preferencie majú členovia Žriebädla? Počúvate všetci black metal alebo sú vám blízke aj iné žánre?

Ja osobne najviac preferujem black metal. Ale samozrejme počúvam, čo sa mi páči. U ostatných je to od death, thrash, drone-doom, crust…

Budete svoj nový album prezentovať v rámci koncertov? Kde vás najbližšie môžeme vidieť? Budete mať poprípade aj nejaké turné na podporu vášho albumu?

Chceli by sme. Radi hráme a koncerty nás veľmi napĺňajú. Momentálne sme aj niekam volaní, ale podrobnosti zatiaľ nepoznáme. Turné by bolo super, ale nikto z nás si na to netrúfa. Priveľa práce okolo toho a nemáme žiadnu spriaznenú kapelu, z ktorou by sme to mohli prípadne robiť.

Máte už pripravené aj nové piesne alebo skôr naberáte nové sily na inšpiráciu?

Pracujeme na nových veciach, pretože je chuť a aj inšpirácie je nespočetne veľa.
13876438_483724391824439_6024958422715168700_n
Tomáš organizuje a festival In Memoriam v Seredi. Priblíž nám trochu jeho myšlienku, ako to celé vzniklo?

Predovšetkým treba povedať, že od začiatku to organizujeme spolu s Luciou Feketovou. Memoriál vznikol ako spomienka na kamaráta Maca, ktorý tragicky zahynul. Človek s veľkým srdcom, čo miloval metal. I. ročník bol dobročinnou akciou, kde sa vyzbieralo cca 670€, ktoré poslúžili na realizáciu náhrobného pomníka pre Maca. Čo sa aj podarilo.

Tento rok bol zdá sa v histórii festivalu In Memoriam s najvyššou účasťou? Chceš do budúcna pozdvihnúť festival na niečo viac alebo chceš zachovať rodinný charakter?

Myslím, že ročník predtým mal väčšiu účasť. V každom prípade tam bolo viac Seredčanov, či ľudí, ktorí aj Maca konkrétne poznali. Teraz sme dali možnosť hrať viacerým kapelám a predovšetkým viac pripomenúť človeka, pre ktorého to robíme. Pokračovať v tom chceme naďalej, no viac dbať na to, aby sa nevytratila myšlienka celej akcie.

Prichádza záverečná otázka, použitá snáď v každom rozhovore. Aké má Žriebädlo plány do budúcnosti?

Chceme sa ešte viac venovať kapele a viac koncertovať. Sme skromní.

Ďakujem vám za rozhovor, dúfam, že sa vidíme na koncertoch! Máte odkaz pre našich čitateľov, chcete niekoho pozdraviť?

My ďakujeme za záujem a určite sa niekde vidíme. A veľké dík všetkým, čo akokoľvek podporujú Žriebädlo.

Kontakty:
https://www.facebook.com/zriebadlo/
http://bandzone.cz/zriebadlo

Fotky prebraté z FB stránky so súhlasom kapely
Autor niektorých fotiek – Martin Mayer a Norbertus Photo

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj