Report – Et inferus sequebatur eum (Silva Nigra, Rawcvlt, 777 Babalon) 5. 11. 2016 Trnava ARTKLUB

14976008_1261625023909626_787130980_oV prvom rade sa chcem ospravedlniť kapele Silva Nigra, ale kvôli časovému sklzu nebolo v mojich silách zhliadnuť ich vystúpenie. Sobota 5. novembra bol dosť sychravý a upršaný deň. Ideálny čas vypadnúť niekam na koncert. Voľba padla na koncert blackmetalových kapiel Silva Nigra, Rawcvlt a 777 Babalon. Paradoxne v srdci malého Ríma. Pánbičkári by mali určite radosť. Ale čo tam po nich.

Do priestorov ARTKLUBU som vstúpil niečo pred ôsmou hodinou večernou a prvá vec, ktorá potešila moje oko, bola skutočnosť, že klub bol naozaj celkom slušne zaplnený. Na tak ortodoxne zameraný koncert, paráda. Chalani z Rawcvlt, ako organizátori, sa s promom evidentne snažili. Po stretnutí a prehodení pár slov s kopou známych som sa pomaly pobral k pódiu, kde sa ešte stále iba zvučila prvá kapela 777 Babalon. Pohľad na hodiny dal na známosť, že meškanie proste bude. Nakoniec borci spustili svoj svet niečo po pol deviatej a z reakcii mnohých ľudí, vrátane mňa, musím povedať, že prekvapili. Nie som človek, ktorý má nejak v obľube ambientné veci a aj pred koncertom, keď som sa snažil niečo napočúvať, pretože táto kapela bola pre mňa neznámym pojmom, som sa nejak nevedel dostať do ich hudby. Naživo to bolo proste o inom. Vytvorili tak silnú atmosféru, ktorá by sa dala krájať. Kapela zahalená v rúchach a kvantum sviečok po pódiu. Čo sa týka prezentácie, nejde mi proste nespomenúť porovnanie so súčasne dosť populárnymi poľskými tajomnými bubákmi Batushka. Samozrejme, hudobne trošku inde. Každopádne zanechali dobrý dojem a rád si ich pozriem aj niekedy v budúcnosti.
14971083_1261627180576077_521803321_o
Po veľmi dlhej pauze, keď už som tušil, že keď sa mi podarí stihnúť niečo aj zo Silva Nigra, tak budem rád, začali svoj set Rawcult. Kapela aktívna od roku 2011 má za sebou dve demá a splitko s 777 Babalon nám priniesla porciu klasickejšieho surového black metalu, ktorý môjmu uchu lahodí predsa len o niečo viac, ako u prvej kapely večera. Pódium bolo vyzdobené znova sviečkami a kozími lebkami, takže atmosféra čiernej omše bola vytvorená dokonale. Čuchové senzory zase pošteklil zápach kadidla. Kapela odohrala naozaj slušný koncert, čoho dôkazom bol aj celkom výrazný pohyb v publiku. Svoj set zakončili zatrúbením z rohu, čo defacto znamenalo odtrúbenie kultúry v ten večer aj pre mňa.
14971083_1261627180576077_521803321_o
Ako som už spomenul, je mi ľúto, že som nevidel set Silva Nigra, a to je aj moja jediná výčitka k inak dobre urobenej akcii. Podľa časového rozpisu mala Silva Nigra začať hrať o desiatej, keď som ja odchádzal o polnoci, ešte nebolo nazvučené… A zjavne som nebol sám, kto bol nútený opustiť klub po koncerte Rawcvlt. V konečnom dôsledku som rád, že sa aj v Trnave po dlhšej dobe konal koncert pre fanúšikov extrémnejších žánrov, len nabudúce by bolo fajn, keby sa aspoň približne dodržoval časový rozpis.

Autor textu: Mrkva
Niekoľko amatérskych fotiek by Mrkva, na dokreslenie atmosféry koncertu.

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj