REPORT – Batushka, Darktimes – 6. 1. 2017 – Košice, Colloseum

Na Troch kráľov, resp. Pravoslávne Vianoce, prišla do metropoly východného Slovenska zahrať kapela, ktorá dosť čerpá práve z Pravoslávnej cirkvi. Samozrejme, s prihliadnutím na black metal a všetko čo k tomuto štýlu patrí. Kapela, ktorá je od svojho vzniku zahalená rúškom tajomstva a istej kontroverznosti. Správne, hovorím o poľských mníchoch Batushka. Doprovod im robili Liptáci Darktimes. Pôvodne mala supportovať aj poľská Arkona, ktorá s nimi ide inak celé turné, ale Košice boli výnimka. K téme prečo nebola atď. sa toho na všemožných fórach toho popísalo veľa. Možno aj to bolo dôvodom, prečo ortodoxní fanúšikovia black metalu nakoniec nemerali cestu na tento koncert až v tak hojnom počte.

No ale každopádne našej mini výprave, čítajúcej troch členov, to nevadilo, a tak sme si nabalili caky-paky a vypravili sme sa krížom cez celé zamrznuté Slovensko. Zima a chlad tak nejako k black metalu patria, takže to môžeme počítať za plus. Dorazili sme so slušným predstihom a po ubytovaní  sme si to namierili priamo do doslova pár metrov vzdialeného Collosea. Pred potechou ucha a oka sme potešili ešte aj naše chuťové bunky nejakým tým zlatistým mokom a prehrabali sa v merchi oboch kapiel. Toto sa Batushke musí nechať, že merch majú vypiplaný do detailov, a takisto sa im aj poriadne rozrástol od vtedy čo hrali v lete na Gothoome.

Okolo ôsmej spustili svoj set Darktimes. Kapela z Liptovského Mikuláša, fungujúca od roku 2013, nám priniesla porciu klasického black metalu, v ktorom sa vzývala smrť a temnota. Na svojom konte majú zatiaľ jeden album nazvaný Triumph ov Chaos, a kto ste ho ešte nepočuli, vrele ho odporúčam. Pódium zdobili lebky a zapálené sviečky, čiže také to blackmetalové klišé. Na mňa to ale fungovalo na 100%. Sila pódiovej prezentácie spolu s atmosférou ich skladieb správne zohriala pomerne zamrznuté publikum, keď sa vpredu rozkrútil aj mini-kotol. Podľa mojej skromnej mienky boli Darktimes minimálne vyrovnaným partnerom ich poľských kolegov.

Po skvelom výkone Liptákov prišla na rad úprava pódia pre blackmetalovú omšu. V podstate doslova. Kto ste mali možnosť vidieť show Batushky na Gothoome alebo i len z rôznych videí kolujúcich po internete, tak mi dáte za pravdu. Len jednu vec fakt nenávidím – kadidlový smrad, ten zápach som cítil ešte na druhý deň. Inak Batushka zahrala na výbornú, prehrala celý svoj zatiaľ jediný album Litourgiya. Ich vystúpeniu nemám čo vytknúť, proste som len stál a nechal sa unášať hudbou. Možno jedna škvrna, nepočul som dobre vokalistov, ale to bolo možno iba tým miestom na kraji, kde som stál, pretože som nemal chuť chodiť kade tade a proste som si vychutnával iba koncert.

No koncert bol teda dobrý, len by som čakal viac ľudí, predsa len bol sviatok a predĺžený víkend. Podľa informácií sa koncertu zúčastnilo 130 ľudí, pritom som si myslel, že Batushka priláka väčšie publikum…

Za fotodokumentáciu ďakujem rocker.sk http://www.facebook.com/som.rocker.sk/?fref=ts a Zmok Photography http://www.facebook.com/zmokphoto/?fref=ts

 

 

 

 

 

 

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj