Rozhovor – Disconsolate – Každá skladba má vlastnú dušu….

Kapela Disconsolate pochádza z Košíc a v minulom roku sa prihlásili (okrem koncertovania) k slovu aj vydaním debutu u Support Underground. Zaradili sa tak k prvej death metalovej kapele v tejto stajni. Bez dlhých úvodom prejdime teda rovno k veci, pretože všetko podstatné sa dozviete v rozhovore. Na tento dlhočizný rozhovor sa podujal vokalista kapely, Štefan Timko, za čo mu ďakujem! V odpovediach som zasahovala len minimálne, takže máte pred sebou na 95 percent autentické čítanie.

Ahoj ahoj :) ďakujem krásne za pozvanie…tak poďme na to :D

Hoci sa niečo z histórie kapely dozvie človek aj pri návšteve vašej stránky, povedz mi prosím, ako to vlastne celé vzniklo, kto dal prvý impulz na založenie kapely? Ako sa vám podarilo dať dohromady zostavu a kto sa kedy a ako popridával?

No tak to je už dosť dávno…Celé to vzniklo na sklonku roku 2008, síce som vtedy nebol ešte členom kapely, ale pokiaľ ja viem, tak to riešili spolu Boris s bývalým bubeníkom Ďodim :) v tej dobe spolu hrali ešte v Contempte, ale keďže sa pohádali tak to ostalo celé visieť a napokon si jeden večer sadli Maťo s Ďodim a pri pive sa bavili o tom či by si nešli spolu zahrať. Mimochodom Maťo sa pridal do kapely v lete 2009. Takže tak nejako sa dalo dokopy jadro kapely, ale ešte pod menom Despair.Marko tiež bol v kapele už od začiatku, ja som sa pridal trošku neskôr, tak na začiatku roku 2010… Robo prišiel k nám až v neskorších fázach niekedy v roku 2014, ako posledný sa k nám pridal Dalec, hrá na base a je to Borisov brat, keďže Marko už veľmi nestíhal aj kvôli orchestru kde hral a tiež sme mali ísť zahrať na festival Gothoom, čas nás súril, tak bol oslovený Dalec na výpomoc čo aj s radosťou prijal a presedlal z gitary na basu a od 2015 už drtí u nás :).

Veľmi často ma zaujímajú názvy kapiel a tak sa spýtam aj ten váš. Prečo práve Disconsolate? Kto ho vymyslel?

Prečo Disconsolate? :) lebo je to práve opak, akí sme my v skutočnosti.. :D, ale pokiaľ sa dobre pamätám tak sa premenovali až potom ako sa všetci dali dokopy a je to z hlavy Maťa a v preklade je to bezútešný, nepotešiteľný, čo má evokovať pochmúrnosť a celý koncept je tak temný (haha).

Poďme však k dôležitejším veciam, ktoré sa udiali nedávno! V minulom roku v decembri sa vám podarilo prevydať u Support Underground prvotinu „Behind the doors of perceptions“ z roku 2011, ktorá doteraz nemala vydavateľa. Ako vznikla táto spolupráca? Poznáte sa s Koníkom aj osobne?

Celé sa to odohrávalo strašne rýchlo, ja osobne sa s Koníkom ešte nepoznám a momentálne ani kapela, ale to sa čoskoro zmení.. :) Všetko prebiehalo v mailoch, minulý rok v októbri nám napísal sám Koník a ponúkol nám spoluprácu, čo sme jednoznačne prijali a teraz už patríme pod krídla Support Underground :). 16.12.2016 uzrel svetlo sveta náš prvý znovu vydaný album v reedícii a celý v krásnom prevedení DIGIPACK.

Pôvodne vyšiel debut už v roku 2011 ako píšem vyššie. Mne osobne sa po hudobnej stránke album veľmi páči a prezradím, že aspoň z môjho pohľadu bude jeho hodnotenie nadpriemerné. Ako sa naňho pozeráte s odstupom času?

Za to sme vďační, ďakujeme :), to nás teší veľmi… a budeme veľmi zvedaví ako dopadne celá recenzia :),lebo fakt robíme tú hudbu tak ako sa nám páči…Veríme tej hudbe a baví nás to… z vonkajšieho hľadiska sa mne osobne ten album páči, ja mám rád taký štýl death metalu… taký občas melodický, okorenený s technickými pasážami, stredné až rýchle tempo, taký klasický death metal :D

Aké boli ohlasy vtedy a aké sú po jeho opätovnom vydaní? Líšia sa pohľady na Behind the doors of perceptions?

Nemyslím si, že by boli negatívne práve naopak…V tej dobe dosť veľa ľudí bolo na nás zvedavých, mňa nikto nepoznal, chalanov poznali aj z iných kapiel, takže očakávania boli na mieste. Ďodi bol tiež elita sama o sebe z kultových kapiel z Košíc :) a ľudia určite s nadšením prijali že bol album znovu vydaný… a vlastne nikto ani nevedel, že sme zrazu získali zmluvu a po takej dobe ľudia určite očakávali nejaký nový album čo sme aj chceli, ale nakoľko práca nebola úplne hotová tak sme po spoločnej dohode dali druhý život pre Behind the doors of Perception a ten bol aj tak vlastný výdaj a to rovných 50ks, čo sa aj hneď rozpredalo :D. Ja som strašne rád, že sa nám to podarilo a je to na svete aj vďaka Koníkovi a jeho Support Underground.

Je niečo, čo by si dnes zmenil na debute, alebo minulosť považuješ za už uzavretú kapitolu, ako to bolo nahrané, tak to už zostane?

Ja osobne by som tam veľmi nič nemenil, je to dobré tak, ako to je a určite aj celá kapela s tým súhlasí :). Je to určite uzavreté a sme hrdí na to, ako vyzerala výsledná forma. Pozeráme sa stále dopredu a hudbu vyvíjame na náš obraz, stále je čo zdokonalovať, stále je čo tvoriť.


Ako je to v súčasnosti s merchom? Predpokladám, že máte momentálne množstvo CD, no zostali pre prípadných záujemcov ešte aj tričká, či iný druh merchu? Cez aké kanály vás môžu prípadní záujemcovia kontaktovať, či už kvôli CD alebo tričkám?

Tak CDčok je dosť, ale zásoby sa vyprázdňujú chvála bohu :D to by potvrdil aj Koník :). Mali sme v lete nejaké sezónne tričká čisto len s logom, ale momentálne nemáme nič iné než CD, ale môžem ťa ubezpečiť ako aj fanúšikov, že v blízkej budúcnosti chceme vyrobiť nový merch ako sú tričká s krátkym a dlhým rukávom, tričká pre kočky, s novými námetmi a to tiež k novému albumu, ďalej nášivky, nálepky a samé malé drobnosti :) čiapky… atď. pre fanúšikov tu máme link kde sa dá náš album objednať.
http://www.supug.cz/?53,disconsolate-behind-the-doors

Texty máte písané po anglicky. Aký bol ich proces dosadzovania do skladieb? Najprv texty a až potom na ich námet skladba?

Proces bol veľmi jednoduchý v tom zmysle, že keď som prišiel do kapely tak celý album bol hotový, ale bez spevu… a na mňa spadla celá tá záťaž sa s ním stotožniť :D úloha to bola teda riadna to ti poviem, keďže som nemal žiadny text, a k tomu som nikdy nespieval v žiadnej kapele :D ako si si určite všimla, tak texty písali rôzni ľudia, vždy niekto prispel s nejakým tým textom, každá skladba má vlastnú dušu a text nemohol len tak zapadnúť ako by človek chcel… musel prejsť určitým procesom…a text musel ísť do hotovej hudby teda pre mňa text bola ako samostatná hudba a muselo to rovnako znieť ako hudba ktorá bola napísaná. Neviem si predstaviť, že by hociktorá skladba bola s iným textom, to sa nedá, celé sa to rozkúskuje, upraví a na-frázuje sa do danej skladby. Každý jeden tón musí sedieť, inak to ide celé odznova. Napr. taký PUTREFY text mám od sestry a je to verš a nemohlo to nikde inde ísť ako len do tejto skladby a mimochodom pre mňa osobne je to najmelodickejšia skladba z celého albumu a je to Borisová citová záležitosť ktorú osobne skomponoval :).


Ešte jedna otázka ohľadom textov. Mnohé kapely neradi používajú slovenčinu, väčšina sa prikláňa k použitiu angličtiny. Aký máš na to ty ako spevák názor? Niekedy sa totiž stáva, že výslovnosť hlavne u nerodených Angličanov pokulháva a táto angličtina potom znie v skladbách až trochu komicky.

Tak to budeš musieť posúdiť sama ako sme na tom s angličtinou, keď budeš recenzovať album :D, ale nejako sme nad tým ani neuvažovali, potom kľudne by sme mohli mať aj slovenský názov kapely. V podstate som samouk a nemyslím si že s výslovnosťou by som mal nejaký problém :D.

Za posledné roky ste odohrali množstvo koncertov po celom Slovensku. Je nejaký z nich taký, na ktorý si dodnes spomínate, či už v dobrom alebo v zlom?

Jednoznačne sa všetci zhodneme, že najlepší koncert bol krst albumu v roku 2011 v Košiciach v Collosseu, prišlo strašne veľa ľudí bolo to fakt super, sám neviem ako sa tam toľko ľudí nabralo ale každopádne perfektný zážitok.. a najhorší zážitok určite koncert v Považskej Bystrici a to deň po krste lebo v sobotu sme hrali tam :D a bol to deň keď Ďodi opustil kapelu a my sme sa vybrali bez neho s automatom a dopadlo to katastrofálne, haha aj sme meškali 2 hodiny…nič nefungovalo, proste úplná paráda, takže s automatom už nikdy :D.


Predpokladám, že máte už aj nové veci. Kedy môžeme očakávať ďalší album, alebo EP?

:) áno, máme nové veci a je to na veľmi dobrej ceste, momentálne máme 7 nových skladieb a niečo rozrobené takže už sme skoro na konci.. niečo už mám aj otextované a určite to bude plnohodnotný album, EP neplánujeme.


Čo sa týka tvorby, budete sa aj naďalej uberať v death metalových vodách alebo máme očakávať nejaké zmeny?

Veľké zmeny určite nie… ale určite to bude znieť tvrdšie a komplexnejšie, je tu cítiť aj agresiu Roba, dáva do toho fakt veľa a výsledná hudba znie naozaj brutálne haha a všeobecne sa tu viac dáva do popredia aj technika, ale stále to bude starý Disconsolate ako ho aj fanúškovia poznajú :) všetci milujeme hudbu a neuberáme sa nejakým konkrétnym smerom ,neradi sa ani škatuľkujeme.. nepovažujeme sa ani za nejaký brutal death alebo niečo podobné, hráme to čo nás baví a to je death metal ako ho poznáme všetci odjakživa :)

Aké sú vaše plány do budúcna? Je prioritou tvorba nových vecí alebo skôr koncertovanie?

Momentálne určite dokončenie albumu, to je prioritné aby sme vydali druhý album, aby sme fanúšikom vedeli dať niečo nové. Tešíme sa z nového materiálu, ale keď sa naskytne príležitosť radi si zahráme nejaký ten koncertík v klube.


V roku 2015 ste odorali koncert aj na jednom z najväčších slovenských festivalov, na Gothoome. Ako sa vám hralo? Plánujete aj tento rok nejaký festival?

Plány by boli len pozvánky sa nehrnú haha. Radi by sme zahrali na festivale, je to jedna z najlepších prezentácii s vlastnou tvorbou :) pravda zahrali sme na Gothoome :). Fakt krásna príroda a hralo sa nám super, zvuk úplne v pohode, nemôžem nič vytknúť, aj počasie bolo úžasné, hrali sme pred obedom, takže slnko fajne pražilo do ksichtu :D ešte, že som mal pivo.. bez neho ani na krok haha a spievalo sa mi fakt dobre, užíval som si to :), organizácia bola na úrovni, vidno že Peťo má v tom jasno a vie čo robí… a podľa mňa je to jeden z najlepších festivalov u nás s extrémnou hudbou… ale aj tak pre mňa to bola ako rodinná akcia, každý s každým sa poznal… úžasní ľudia so skvelou hudbou v nádhernej prírode… len tak ďalej Gothoom, želáme mu naďalej veľa úspechov sme radi že sme tam mohli zahrať.

Kde vás najbližšie môžeme vidieť?

Niečo sa teraz rysuje, dúfame že to vyjde… na konci marca, dátum upresníme a dáme vedieť na sociálnych sieťach. Keď všetko bude v poriadku tak si zahráme v Košiciach v klube 777 v Collosseu.

Ďakujem ti za rozhovor, teším sa, keď vás niekde uvidím hrať a Disconsolate želám do budúcna veľa úspechov a veľa nových fanúšikov! Chceš niečo odkázať našim čitateľom?

Ja ďakujem za priestor, bolo mi veľkým potešením ti odpovedať na tvoje otázočky :) aj ja ti želám v mene celej kapely veľa úspechov a dobrej hudby, metalu a veľa skvelých recenzií a reportáži a dúfam že čoskoro sa stretneme na nejakom našom koncerte :). Drahí čitatelia podporujte slovenskú metalovú scénu lebo u nás je veľa kvalitných kapiel aj keď sa nám nedarí tak preraziť ako to robia iné kapely v zahraničí, lebo všetko čo robíme robíme s oddanosťou a láskou k hudbe a hlavne pre vás… chodievajte na koncerty domácej metalovej scény lebo každý potencionálny fanúšik poteší kapelu. My tam určite budeme. Čaute.

Fotky s dovolením kapely prevzaté z FB stránky.

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj