Synthetically Revived – Synthetically Revived – Slovak Metal Army, 2016

Po tom, čo Juraj Haríň rozbehol Slovak Metal Army, nám ako jeden z prvých kúskov predhodil túto aj po rokoch neuveriteľne šťavnatú flákotu brutal death metalu.

Ak by niekomu meno Synthetically Revived (ďalej už iba SR) nič nehovorilo, tak ide už o, žiaľ, neexistujúcu kapelu z Partizánskeho, ktorá ako jedna z prvých (spoločne s Craniotomy, Achromasia…) začala v našich končinách drtiť brutálny death metal amerického strihu. SR tvorili Rado (gitara), Franky (spev), Boris (bicie) a Pedro (basa). Zanechali po sebe síce iba jednu promo nahrávku, ale aj to im stačilo, aby sa nezmazateľne zapísali do análov slovenského undergroundu.

Do albumu nás vnesie intro skladby Cerebral Discharge, ktoré som mylne považoval za úryvok z nejakého hororu. No úryvok to je, ale z filmu Matrix, nikdy som nebol fanúšikom tejto filmovej série, takže sypem popol na hlavu. Každopádne po svižnom a absolútne hodiacom sa intre nám sluchovody rozmasíruje už iba príval nekompromisného zvukového masakru. Frankyho neľudsky položený vokál doslova zabíja všetko, čo mu stojí v ceste, a to samozrejme platí aj o ostatných členoch tohto smrtiaceho komanda. Niekde som čítal, alebo mi to niekto spomínal, že SR považuje za slovenský Disgorge. Ja osobne by som takto presne popis neuzavrel, počujem tam zmes rôznych kapiel ako Devourment, Suffocation, Dying Fetus, Deeds of Flesh, ale samozrejme aj spomínaný Disgorge. Proste brutal death metal ako víno. Po zvukovej stránke je všetko na výbornú, až sa mi nechcelo veriť, že išlo vlastne o demo nahrávku. Každý nástroj je zreteľne počuteľný, čo iba pridáva na živelnosti albumu. Tie štyri skladby cez vás prejdú rýchlo ako smrtiaci projektil, až sa sami seba spýtate, čo to vlastne bolo a pustíte si to znovu. Cca štvrťhodinka ultimátneho výplachu, to je jediná chybička krásy na tomto kotúči. Pokojne by som prijal viac.

Záverom chcem dodať, že je obrovskou škodou, že sa kapela po takto našľapanej prvotine rozpadla. Myslím, že sme mohli byť svedkami ešte ďalších skvelých zárezov v ich diskografii, žiaľ, osud bol proti tomu, aby k nejakému ďalšiemu pokračovaniu prišlo. Takže nám nezostáva nič iné, ako sa tešiť aj z toho mála, čo po tejto bande zostalo.

PS: CD, tričká a čiapky SR zoženiete v distre Slovak Metal Army. https://www.slovakmetalarmy.sk/

Hodnotenie: 9,5/10

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj