Report – Besnenie Zbojníkov vol. 5 – 25.3.2017 – Fuga, Bratislava

Moje chodníky ma tentokrát zaviedli do Fugy, na veselicu ako sa patrí. Išlo už o piate pokračovanie vydarenej akcie, ktorú organizujú páni z Catastrofy. Dovalila som sa okolo pol ôsmej a pred klubom už bola rada na vstup. Pocit ako v USA, kde sa pred klubom stoja aj trojhodinové rady. Naposledy, na „Noci Lumpov“ sa totiž klub vypredal a tak sa asi mnohí obávali, aby sa podobná situácia neopakovala. Rada teda naznačovala, že bude opäť tlačenica. Po vstupe do Fugy ma uvítali zbojníci oblečení v ľudových krojoch s tradičným chlebom a soľou aj lístkami do tomboly. Hneď za nimi boli umiestnené vegánske burgre, pokračovalo sa distrami snáď všetkých kapiel, ktoré tu dnes vystupovali a taktiež j vydavateľstvo Support Underground. V miestnosti v hornom bare aj v dolnej časti už bolo slušné množstvo ľudí. Zvítala som sa so všetkými známymi a mohlo sa prejsť k počúvaniu muziky.

Ako prví to na nás spustili Acid Force z Banskej Bystrice. Hoci sa bratislavskému publiku predstavili už niekoľkokrát, ja som ich akosi míňala a hudbu som počúvala len z CD. Bola som preto náležite zvedavá. Chalani sú to ešte mladí, no aj napriek tomu im to reže ako starým thrashujúcim pánom. Zvuk im tiež prial, vpredu sa ešte ako tak dalo hýbať, takže nič nebránilo, aby som si ich set užila. Hralo sa hlavne zo staršieho EP, ale odohrali aj niekoľko skladieb z čerstvého, nového albumu Atrocity for the lust. Novinku, ešte horúcu, priamo z tlačiarne, priviezol samotný Peter alias Koník zo Support Underground. Acid Force mi v mnohom veľmi pripomínajú klasikov žánru ako Slayer alebo Sodom. Bol to nekompromisný a ničím od tharash metalu nevybočujúci, energický set. Snáď ako jednu z mála chýb krásy by som uviedla istú strohosť. Z výnimkou pár skladieb bola komunikácia s divákmi minimálna. Nie každá kapela si samozrejme na takýchto veciach zakladá, na chalanoch však bolo badať miernu trému, ktorú už na zabehnutých kapelách vidíte len málokedy. Naopak podpora z diváckych radov bola naozaj poriadna, myslím, že chalani mohli byť len a len spokojní. Na rozbeh však ideálny začiatok. Na pódium prichádzajú „zbojníci“ a rozdávajú prvé darčeky z tomboly, hlavne merch kapely. Ľudia sa povzbudzujú lahodnými nápojmi, pozerajú distro, či rozprávajú s kamarátmi….

Medzičasom sa už pomaly pripravuje druhá skupina – Průmyslová smrt z Čiech. Ani si nepamätám, kedy som ich videla naposledy…Pred pódiom to akosi poredlo, buď boli mnohí ešte unavení po masívnej podpore prvej kapely alebo im táto muzika až tak nerezonovala. Skoro celý set som tak mohla nerušene stáť a počúvať, ale samozrejme, že mi to nedalo a trochu som si pochodila zo zaujímavosti aj po miestnosti a porovnávala som zvuk. Vpredu mi totiž po nejakej štvrtej skladbe išlo uši odstreliť a nakoľko boli predo mnou ešte dve kapely, zvolila som si po zvyšok setu radšej zadnejšiu časť miestnosti. Kapela stavila na mohutnosť a dunivý zvuk bass gitary, ktorá sa drala po celý čas do popredia vo väčšej intenzite ako gitara. Mne osobne sa dominancia basy páči a dokonca pre typ muziky, ktorý hrá Průmyslová smrt je podľa mňa dokonca vhodný. Je to zmes HC, fast core, crustu, štipky grind-coru aj punku. Celému vystúpeniu dodal šmrnc aj výraz speváka. Za mňa veru vydarený set, len škoda, že diváci mali dosť chladnú odozvu. Po poslednej skladbe sa opäť stavajú na pódium v krojoch oblečení zbojníci a na moje potešenie vyhrávam v tombole po X rokoch odznak skupiny.

Scenár sa opakuje, ľudia sa vracajú k svojim nápojom, ku kamarátom, podeliť sa o dojmy, doplniť tekutiny a ďalšia kapela sa pripravuje. Popradčania Distax nám prišli predviesť hlavne svoje nové skladby. Tento večer bol zároveň dňom, kedy oficiálne vyšlo ich nové splitko s Concussa s názvom „Question the authority“ a aj nám z tejto novinky veru zahrali. Nedočkavci ako ja si mohli tieto skladby už vopred vypočuť na Bandcampe. Tento set mi ušiel až podozrivo rýchlo. Vystúpenie malo všetko to, čo treba. Energiu, spád, fajn zvuk v rámci možnosti, nadšenie pre muziku, proste vidieť, že to títo ľudia robia so zápalom. Svojim crust-punkom a najnovšie aj s pridanou clivotou ema si ma proste získali a udržali moju pozornosť. Nejaké tie chybičky krásy by som našla, ale kto by im to neodpustil? Zároveň kapele dodáva punc gitaristka, ktorá sa nachádza aj v iných zoskupeniach (IN-SANE ). Ak si teda chcete vypočuť nový Distax aspoň digitálne a máte radi tento štýl hudby, určite neváhajte. Vystúpenie kopalo gule aj vďake podpore ľudí pod pódiom a pripravili ideálnu pôdu pre headlinerov tohto večera.

Catastrofy sú dôkazom, že keď sa chce, aj z malej, kedysi lokálnej dkupiny sa môže stať uznávaná a všetkými obľúbená kapela. Nemajú núdzu o fanúšikov v žiadnom slovenskom ani českom meste. Počúvajú ich punkáči, thrasheri, crusteri, metláci s rôznym zameraním, jednoducho nájdu si miesto snáď u každého. Okrem toho, niektoré skladby si už teraz pospevujú ľudia kade tade, texty aj hudba sa vryjú do mozgu. Načo písať, to čo už všetci vieme? Ha, presne kvôli tomu, že nemám ani veľmi čo viac napísať, zábava par excellence. Do predných radov sa v ľuďmi preplnenej Fuge proste dostať nedalo. Pred pódiom to bolo snáď živelnejšie ako na koncertoch veľkých zahraničných kapiel. Bola som rada, keď som sa dostala aspoň do stredu miestnosti. Bol to jednoducho bordel ako sa na besnenie zbojníkov patrí. A čo sa hralo? Všetko, resp. takmer všetko! Vymenovávať celý play list by bolo zbytočné. Zvuk? Ťažko povedať, zo vzdialenejšieho miesta to nebolo zlé, ako to bolo vpredu vám nepoviem. Za zbojníkov prezlečení mládenci a žienka boli samozrejme tiež prítomní, vyžrebovali aj ultimátneho výhercu. Čo viac dodať? Niekedy sa stáva, že posledné kapely už majú pod pódiom len hŕstku ľudí. Toto nebol ten prípad, pretože Catastrofy zakončili tento večer s preplnenou Fugou, tak ako sa na pomysleného headlinera patrí!

Aj po skončení ešte vo Fuge zostávalo dosť ľudí. Ďakujem organizátorom za tieto zbojnícke akcie, vždy je potešením vidieť fajn kapely, stretnúť mnohých kamarátov aj známych. Koncerty majú svoju nezabudnuteľnú atmosféru undergroundu. Špeciálne poďakovanie patrí Support Underground, ktorý došiel až z Čiech podporiť tento koncert, myslím, že lepšieho vydavateľa si kapely ani priať nemôžu. Dúfam, že sa vidíme aj na ďalšom pokračovaní!

Fotografie pre MetalExpress
Činges Photography
https://www.cinges.xyz/

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj