Rozhovor – Brute – DEATH METAL TILL DEATH !!!

Asi je zbytočné zoširoka predstavovať BRUTE z východného Slovenska. Ak by vám však nejakým nedopatrením unikla, tu je niekoľko faktov. Ide o death metalovú kapelu BRUTE vznikla v decembri roku 1998. Vtedajšiu zostavu tvorili – Štefan “Steve” Tokár /bass/, Pavol “Pafo” Fil /vox/, Slavko Tokár /gitara/, Jozef “Paťo“ Mucha /bicie/ a Tomáš Laco /gitara/. Na jar 2000 nahrala kapela svoje prvé demo „Fetus of evil“. Ešte toho roku sa banda rozpadá. Po takmer 8 ročnej pauze sa zakladajúci člen Steve (ex-MORTURA) snaží BRUTE vzkriesiť aspoň ako jednočlenný projekt a vo februári 2008 vzniká nové promo „Furious pictures and agony“. Do roku 2010 pribúdajú do kapely ďalší ľudia a v ten istý rok (2010) vzniká nové, troj skladbové promo „Inhuman seed of terror“. V decembri 2011 kapela konečne nahráva v štúdiu TRETRADROT (Vranov n/T) dlho očakávané debutové album „Sophisticated atrocity“, ktoré vychádza na jar 2012 pod hlavičkou českého vydavateľstva NICE TO EAT YOU Records. Na jar 2014 nahráva kapela svoj druhý album „PILLORY“, na ktorý kvôli personálnym zmenám nahral bicie Jirka Zajíc (HEAVING EARTH, INGROWING…). Album vychádza v slovenskom vydavateľstve GOTHOOM PRODUCTIONS. Je tu rok 2016 a kapela nahrala v štúdiu TRETRADROT materiál na nový album. Čo však čert nechcel, situácia sa skomplikovala na strane vydavateľov. Medzičasom však vzniklo vydavateľstvo SLOVAK METAL ARMY a veci sa dali rýchlo do pochybu. Na svet sa dostáva nové CD s názvom HENCHMEN. V súčasnosti tvoria zostavu Štefan (gitara), Rado (bass gitara), Fetus (vokál) a MArek (bicie). O novom CD, o peripetiách a o iných veciach mi porozprávala HLAVA celého BRUTE (bez urážky chalani Rado, Fetus, Marek), človek, ktorého si veľmi vážim – STEVE alias ŠTEFAN TOKÁR. Týmto mu ďakujem a prenechávam slovo!


Váš nový album Henchmen si konečne našiel svojho vydavateľa v podobe Slovak Metal Army (ďalej SMA). Na čom stroskotali predošlé dve vydavateľstva a prečo ste sa nakoniec rozhodli pre SMA?

Pri prvom labely (NTEY rec.) sa to presúvalo kvôli nedostatku peňazí a následným prieťahom. Tak sme sa slušne dohodli, že to necháme. Pri indonézskom Roommate rec. to bolo kvôli neskorému vydaniu našej novinky. Kto by čakal rok? Hraj naživo nové skladby a nik ich nepozná. Blud. SMA nás už predtým lanárili, tak sme ostali doma a sme veľmi radi, lebo to vyšlo hneď ako strela vďaka šialencovi Jurajovi Haríňovi.

SMA rozbehlo pomerne masívnu kampaň na podporu slovenských kapiel. V čom vás podporí SMA a čo necháva tak povediac na vás? Čo zo súčasného merchu môžeme nájsť u Brute?

SMA? Píšu o nás aj v USA a toľko recenzii a ohlasov za tak krátku dobu sme nemali pri oboch predošlých albumov dokopy. Juro posiela cdčka, kde sa dá po celom svete, mení s labelmi, urobil nám web. Na SK scénu sa o nás stará parádne. Onedlho bude aj nový merch. Merch sa priebežne dopĺňa.

Ako je to zatiaľ s predajom nového albumu? Podporujú vás ľudia? Máš aj zahraničné objednávky?

Sú aj zahraničné objednávky, máme bandcamp, no to je skorej otázka na Jura. Novinka nestíha zapadnúť prachom. Naši fans nás podporujú ako vždy. Krásne pochvaly, aj občasná kritika. Vravím, obrovský kus roboty robí Juro z SMA a preto mu patrí náš rešpekt a obrovská vďaka.

Ako vnímaš doterajší ohlas na nové CD? Pokiaľ viem, odvšadiaľ sa hrnú len samé pozitívne reakcie, podobne je to aj u mňa.

Popravde sú vynikajúce ohlasy, až na dve kapku negatívnejšie voči coveru. Matroš sa ľúbi, no každý má svoj názor a ten treba rešpektovať. No celkovo je Henchmen veľmi kladne hodnotený v EU, ale aj za morom. Vďaka aj tebe Andrea za support.

V čom vidíš vývoj po stránke hudobnej medzi Pillory a Henchmen?

Vo vyzretosti všeobecne a opäť kvalitnom sounde. Ale aj v pestrosti celého albumu.

Nahrávate už dá sa povedať stabilne v štúdiu Tretradrot, vo Vranove nad Topľou. Uvažovali ste niekedy nad zmenou alebo to neprichádza do úvahy?

Zatiaľ to neprichádza do úvahy. Sme tam doma a samotné štúdio sa učí a napreduje. Sme spokojní a sme doma. Podotýkam, že ako na Pillory, tak aj na Henchmen sa nahrávali veľmi kvalitné bicie vo Vyškovskom štúdiu Davos. Preto patrí obrovská vďaka Jirkovi Zajícovi a Otynovi, ktorých netreba predstavovať.

Ktorá z najnovších skladieb je tvojmu srdcu najbližšia a prečo?

Samozrejme všetky milujem, no mne Mutual punishment a Severe zeal.


Ako to vidíš s druhým gitaristom? V histórii Brute sa ich už vystriedalo celkom dosť, ale žiadny nevydržal dostatočne dlho. Už si to úplne vzdal alebo v prípade, že by sa našiel niekto, bol by si ochotný to opäť vyskúšať?

Bol by som to ochotný stále vyskúšať hlavne kvôli koncertom, no už ale iba ak uvidím, že to má fakt význam sa púšťať do novej spolupráce, inak budem hrať jednu gitaru. Ukáže osud.

Ako je to s bicími? Keď človek počúva vaše albumy, musí si uvedomovať náročnosť, ktorú odvádza u vás bubeník. Ako sa darí vášmu novému bubeníkovi? Kedy a kde ho budeme môcť vidieť po prvýkrát?

Nový bubeník Marek Baran je náš poklad, ktorý sme tak dlho hľadali. Má čo robiť po Jirkovi, ale veríme, že je ten pravý. Veľmi dobrý človek a muzikant po všetkých stránkach. Momentálne sa zotavuje po operácii. Snáď už v júny v BB to dáme spoločne a v júly v Prahe.


Vždy ma zaujímalo ako asi vyzerá proces tvorby u Brute. Predstavujem si to tak, že úvodný nápad mávaš asi ty, pridá sa do toho basa a spev a ako posledné sú zapojené bicie. Ako je to v skutočnosti?

Všetko začína u mňa. Robím všetku lyriku a všetky skladby sám, keďže sme všetci z iného mesta a každý má inú prácu, štúdia a povinnosti. Preto sú skúšky obmedzené. Závidím kapelám z jedného mesta a s bubeníkom. V hlave mám nápady na rify, ich rozvoj a k ním si viem predstaviť aj bicie. Všetky stopy gitár i bicie robím na Guitar pro a rozposielam basákovi Radovi a bubeníkovi. Jirkovi som predtým nahrával aj také pracovné demo, aby doma v CZ mohol napočúvať a skúšať. So spevákom to potom raz týždenne skúšam u mňa doma. Rado sa to naučí doma. No už našťastie podľa možností chodím do Michaloviec za bubeníkom Marekom a makáme na playliste.

Tým, ktorí vás poznajú je jasné akú hudbu asi ten-ktorý člen počúva. Prezraď však, čo máš ty osobne v obľube a čo zvyšní kapelníci? Máš nejakú kapelu, ktorú považuješ za svoj nový objav alebo radšej zostávaš pri klasike?

Milujem v krátkosti: SUFFOCATION, DISAVOWED, SEVERED SAVIOR, SINISTER, DISGORGE, GORGASM, VITAL REMAINS, CANNIBAL CORPSE, DEATH, CARCASS, MORBID ANGEL, IMMOLATION, MONSTROSITY a podobne. Z novších napr. REVULSED. Rado má rád logicky tie modernejšie odnože a kapely ako OBSCURA, ale miluje aj DEATH. Fetus je stará škola: PESTILENCE, SODOM…. a bicman Marek ABORTED, CANNIBAL CORPSE ….. Každý má toho omnoho viac samozrejme.

Osobne nechápem, jak je možné, že ešte nehrávate spolu so Suffocation alebo Immolation na veľkých pódiách :). Nejaké koncerty sa však už určite črtajú, takže prezraď kde a kedy?

Je to len kvôli nestabilite zostavy. Od toho sa odráža všetko. Základ je zdravie, práca, rodina a zázemie. Momentálne dvaja robíme vonku na turnusy a to skombinovať koncerty vždy nevyjde. Nemôžme si dovoliť ísť na dvojmesačné turné zatiaľ. No zostava sa príchodom bubeníka snáď už konečne ustabilizuje, no ešte musíme s Marekom makať. Najbližšie máme v júny spomínanú Banskú Bystricu, v júly Prahu a v januári 2018 Uherské Hradiště. Vždycky ale pribúdajú koncerty a všetky informácie o nich budú na FB a nájdete ich aj na BZ.


Naposledy ste sa v Bratislave ukázali na krste Mortally Infected. Muselo to byť pre vás asi dosť ďaleko. Plánujete niekedy opäť zahrať aj u nás?

V BA bolo super vďaka fans, ale hlavne naším bratom z MORTALLY INFECTED a HEAVING EARTH. Ak príde pozvanie opäť zahrať v našom hlavnom meste, učiníme tak radi určite.

Ako je to s festivalmi? Uvidíme vás tento rok niekde alebo až budúci?

Tento rok nie bohužiaľ. Ako som písal. Nestabilná zostava, nový bubeník, nové roboty a od začiatku roka peripetie okolo vydania Henchmen albumu tomu zabránili.

Ešte jedna otázka trochu mimo kapely. Ako vnímaš súčasnú scénu u vás na východe? Chodievajú ľudia podporiť aj menšie akcie alebo sa skôr chodí na väčšie koncerty do KE, PO a pod.? V čom vidíš rozdiely napr. pred 10 rokmi.

U nás na východe je teraz silná bratská partia, ktorá myslím momentálne velí SK DM scéne: BRUTE, MORDUM, PERVERSITY, INFER, DISCONSOLATE, KILLCHAIN, OBLITERATE…… Návštevnosť je rozdielna. Niekde priemer, niekde prekvapivo pekná, niekde napr. v Colle tiež fajná, ale aj na zaplakanie. Keď sa bavíme o východe, je tu pár ľudí, ktorí aj tak koncerty organizujú a týchto ľudí treba rešpektovať a podporovať. Hlavne Lukáš z Collossea, Ďodi z Perversity, či Bubo zo Svidníka, alebo Maroš, či Ľuboš zo Sačurova. Bol tu aj Marek Suchanič z Humenného a chalani z Parkpubu v Strážskom. U mňa rešpekt parobci. Vážim si vás.


Máš nejakú historku alebo príbeh z koncertu, ktorý sa ti vryl do pamäte? Na čo najradšej spomínaš?

Keď nepočítam moje x krát rozseknuté kraťasy na rici, tak najradšej na pokoncertné kalby s fans a kapelami. Napr. Stropkov, Praha bola úžasná viackrát. Na Gothoome 2014 mi po ohlase na Brute vyšli aj slzy radosti a zadosť učinenia, ale asi ma nik nezbadal našťastie ha ha.

Trochu osobnejšia otázka, ale všetci, čo ťa trochu poznajú vedia, že máš rodinu a deti. Ako teda berie tvoja rodina Brute? Chodievajú ťa niekedy aj podporovať na koncerty v rámci možnosti? Počúva ešte niekto z tvojej rodiny podobnú hudbu ako je Brute?

Môj syn počúva brutalitu, ma háro a občas chodí so svojou priateľkou na naše akcie. Je to skoro chodiaca encyklopédia death/grindu a tvrdších odnoží. Čo sa týka koncertov, chodí na akcie, ktoré chce on. Hlavne Obscene Extereme. Nenútil som ho nikdy, čo má počúvať. V manželke mám veľkú podporu, aj keď nepočúva death metal a nemá šajnu o tom, vždy za mnou stála. Moja dcérka tiež nie. Jej láskou je aj hudba (spieva v zbore a hrá na klavír), ale hlavne zvieratá a príroda. Ale všetci traja sú moje zázemie, domov a útočište. Milujem ich, aj keď to vždy tak nevyzerá.

Rozhovor by nebol ukončený bez otázky, čo plánujete do budúcnosti?

Zbytočná otázka. Ak bude zdravie, práca a zázemie tak DEATH METAL TILL DEATH !!! Nové skladby, album a koncerty. Čo iné? Čo má byť, sa aj stane.

Ďakujem ti za tento rozhovor, dúfam, že sa niekde vidíme na koncerte! Máš niečo, čo by si rád odkázal ľuďom, ktorý si tento rozhovor prečítali?
Brute je kapela, ktorá si svojich pravých priateľov a fans od srdca váži, je medzi nami puto a za to vám nesmierne ďakujeme. Preto máme dôvod žiť. Kto chce makať a hrať, hľadá spôsoby. Komu sa nechce, hľadá dôvody. DEATH METAL ETERNAL !!!

BRUTE:
https://www.facebook.com/brute.esdm/
http://bandzone.cz/brute

Fotografie pochádzajú z FB stránky Brute

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj