Report – Radiation – Repuked – Cryptic Brood – Fuga –Bratislava – 8. 6. 2017

Ako sa najlepšie naštartovať na víkend plný hudby? Predsa navštíviť koncert aj v predvečer festivalu. Dovolím si podotknúť, že v tento večer sa konali v Bratislave dokonca dva koncerty. Jeden v klube Fuga a druhý v British Rock Stars. Každý z daných koncertov ponúkal iný typ hudby (black metal/thrash metal). Keďže ma to však viac ťahá k death metalu a z troch kapiel som nevidela a nepočula ešte ani raz dve, vyhral koncert vo Fuge. Ďalšou výhodou bol skorší začiatok, aby mohli pracujúci ľudia ísť na druhý deň do práce. O hudobnú stránku sa tento večer postarali skupiny Radiation, Repuked a Cryptic Brood.
Do klubu som sa ponáhľala, ale trochu zbytočne, už na siedmu, kedy bol ohlásený začiatok. Presnosť je zdá sa stále výsadou len veľkých bookingových agentúr (Obscure Promotion a pod), toto je underground! Nevadí, aspoň si môžem dať ešte pivo na terase, pokecať o všemožných problémoch, radostiach, starostiach…proste o živote.

Prvé a jediné slovenské zoskupenie na tento večer, overený thrash metal z Bratislavy, Radiation začal niekedy po 20:00. Keďže terasa je od vnútorných priestorov oddelená vcelku hrubými dverami, unikla mi žiaľ skoro celá prvá skladba. Vcelku nemilo ma prekvapil zvuk. Všetky nástroje, s výnimkou gitary a bicích zanikali. Basu bolo napríklad počuť len v niektorých momentoch, druhú gitaru som počula len trochu. Čo sa týka vokálu, miestami sa mi zdal byť dosť nevýrazný v kontraste s gitarou. Vystúpenie malo však aj silnejšie stránky, tou bola napríklad prezentácia novšieho materiálu, ktorý som ešte nepočula. Chalani vydali na LP album s názvom Plutonium Overdose. Má to samozrejme grády, thrash úderný, rýchly, ako má byť! Odzneli však aj staršie veci, z dema „Radiation“. Jedinou tienistou stránkou bol v podstate len nevyrovnaný zvuk, ktorý kapele pridal na thrashovej špinavosti.

Po skončení setu sa opäť väčšina ľudí presúva na terasu, aby zachytili posledné slnečné lúče a nadýchali sa už sviežeho nočného letného vzduchu. Kapela Cryptic Brood z Nemecka tak má čas v pokoji sa nazvučiť. Hneď pri prvých tónoch som vedela, že toto sa mi bude páčiť. Zvukovo to bolo o poznanie lepšie ako Radiation. Títo chlapíci založili kapelu v roku 2013 a tento rok po EP, split, či Demo nahrávke, majú vonku aj prvý debut, z ktorého nám prirodzene zahrali. Predstavte si hudbu Autopsy alebo Asphyx, pridajte k tomu trochu crust-punkovej výbušnosti a máte pred sebou Cryptic Brood. V hudbe sa striedajú pomalšie pasáže s rýchlejšími. To všetko je doplnené ťaživosťou, pachom smrti….jednoducho výborné súznenie švédskeho death metalu, crustu so sekanosťou a pomalšími časťami. Bodku za všetkým dávajú doplňujúce sa trochu psychopatický vokály, ktoré prechádzajú od naliehavého škreku, až po hlboký growl. Naživo ma naozaj presvedčili svojou hrou a celkovou atmosférou hudby.

Na záver prichádza pravý, nefalšovaný death metal zo Švédska. Repuked sú na scéne už od roku 2007 a je to aj vidieť. Na konte majú dva full albumy, posledný z roku 2013. Ide naozaj o klasický švédsky death metal, kde najvýraznejšou postavou je spevák. Oproti všetkým ostatným skupinám musím oceniť aj istú dávku pódiovej skúsenosti, resp. zmysel pre show. Spevák bol komunikatívny, aj keď podľa môjho názoru miestami pôsobil až trochu „hviezdne“. Hudobne zaujal prítomných asi v najväčšom rozsahu, pri ich vystúpení sa totiž naplnila Fuga najviac a boli aj náznaky akéhosi pohybu u účastníkov. Set to bol naozaj energický, úderný, na záver večera výborný koniec.

Koncert skončil už pred jedenástou, takže takmer podľa pôvodného plánu. Niekto sa rozbehol na nočák, iný ešte dal pivo a ja som sa radšej pobrala rýchlo preč. Ďakujem organizátorom tohto podujatia za predstavenie dvoch pre mňa doteraz neznámych pojmov – Repuked a Cryptic Brood. Dúfam, že sa stretneme čoskoro na ďalších zaujímavých UG akciách.

Nakoľko nemám z tohto koncertu fotografie, musíte sa uspokojiť s par fotkami, jednu som ukradla z FB profilu kapely.

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj