Garant – Dobyvatelé Part II. – Support Underground, 2017

Po všemožných death, grind, thrash a podobne ladených extrémnych veciach sa dostal ku mne druhý album Soběslavskej power/speed partie Garant. No toto meno mi nebolo ani len trochu povedomé, keďže sa pohybujem v trochu iných hudobných vodách a bolo pre mňa prekvapením, že táto kapela sa v tomto roku dožíva vlastne svojej dospelosti. Za tých osemnásť rokov, ako som už spomínal, je toto ich druhý album po dlhých šiestich rokoch, okrem toho majú na svojom konte niekoľko demo nahrávok.

Album otvára intro, ktoré má navodiť jemne tajomnú atmosféru, aj keď tá elektronická pasáž mi to trochu kazí. Plynule sa prechádza do prvej skladby, latinsky nazvanej Non Nobis Domine, ktorá odkazuje na rád Templárov a ku ktorej bol aj natočený klip. Inak lyrická stránka na albume sa mi páči, motáme sa tu hore-dole históriu a spomínajú sa tu veľké osobnosti dejín. Úvod ďalšej skladby William Wallace mi silne pripomenul kultových Bal-Sagoth a ich song The Empyreal Lexicon, po tomto úvode sa už ale pokračuje v power metalovom tempe ďalej. Ďalej by som vypichol piatu skladbu Srdce z kamene, ktorej úvod mi zase dosť evokuje Nightwish, najmä klávesy sú ako vystrihnuté z pera majstra Holopainena. Začiatok ďalšieho songu Hannibal obsahuje pre zmenu basgitarovú vyhrávku a la Iron Maiden, až som mal pocit, že spustia The Clairvoyant. Ako je vidieť, kapela sa inšpiruje u naozaj veľkých mien, v podstate mi to nevadí, keďže dávajú do toho porciu seba samých. A to je dobre. Nasledujúca skladba Ať řeka tvá duši mou unáší dál… tvorí taký predel albumu, pretože ide o jedinú baladu na albume. Po nej prichádza ale zrejme môj najobľúbenejší kúsok albumu, a to Hon na čarodejnice. Ide zrejme o najtvrdší song, a možno preto mojim ušiam najviac šmakuje, agresívne gitary a v refréne podporuje speváčku Andreu aj mužský hlas. Záver tvoria ešte dve skladby, valiace sa v klasickom power metalovom tempe. Keď som spomenul speváčku Andreu Michálkovú, tak najprv mi jej hlas veľmi nesedel, ale postupom času som si na jej vokál zvykol a do tých skladieb mi nakoniec zapasoval. Aj keď si myslím, že má ešte rezervy a dokáže dať zo seba viac, miestami by sa mi páčilo, keby viac zatlačila na pílu, ale možno sa mýlim.

Obal albumu na mňa pôsobí možno trochu klišovitým dojmom, niečo na spôsob obalov Grave Digger, ale uznávam, že k tomuto štýlu to patrí ako k death metalovým kapelám gore tematika. Plus dávam za texty v češtine, kde aj človek neznalý angličtiny si môže s kapelou pokojne notovať texty.

Takže, vedľa známejších českých kapiel z tohto ranku ako Rimortis, Eagleheart, Salamandra…  je pomaly povinnosťou pre fanúšikov melodickejšej metalovej muziky, poznačiť si aj meno Garant.

Hodnotenie: 7/10

Klip k Non Nobis Dominehttp://www.youtube.com/watch?v=sVW6WEdz97A 

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj