REPORT – Vital Remains, Infer, Hellhookah, Bloody Redemption – 23. 8. 2017, Banská Bystrica, Tartaros

Po pár rokoch od posledného koncertu, ak sa nemýlim, bolo to v Bratislave spolu s Gorgoroth, sa do našich končín vrátila stálica death metalovej scény, Američania Vital Remains. Kapelou sa za posledných niekoľko rokov prehnalo celkom dosť hudobníkov, ale to im bolo vlastné vždy. Najmä odchod Davea Suzukiho veľa ľudí predpovedalo ako príchod zániku kapely. Že sa tak nestalo a kapela je stále aktívna je určite iba dobre. Stále ju drží nad vodou jediný zakladajúci člen, gitarista Tony Lazaro.

Človek mieni a okolnosti menia. Toto som si povedal, keď sme na koncert vyrážali až o šiestej z Hlohovca. Ospravedlňujem sa kapele Bloody Redemption, ale tým pádom nebolo v mojich silách možné stihnúť ani okamih ich vystúpenia. Každopádne s kapelou si môžete prečítať na našich stránkach rozhovor a v dohľadnej dobe príde aj na recenziu ich debutového albumu Infected Minds.

Ďalším pánom (a paňou) na holenie boli Hellhookah z Litvy. Toto duo funguje od roku 2012 a utápa sa v tom najklasickejšom doom metale, aký si dokážete predstaviť. Predstavte si mix starých Black Sabbath, Saint Vitus, Cathedral… ale hraný iba vo dvojici. Kapela sa síce snažila, to im nemožno uprieť, ale publikum nechali aj tak chladným. Pozerala sa na nich iba hŕstka ľudí, napriek tomu, že bubeníčka bola sympatická dáma, ale ani to nepritiahlo viac očí z mužského publika. Proste ľudia prišli na iný druh muziky.

Po dlhšej prestávke nasledovali východniari Infer. Videl som ich viackrát, naposledy myslím, že v Nitre na jednom Mindshifter Feste, ale to sú už cca 2 roky. Čo sa odvtedy udialo? Iba toľko, že kapela je neskutočne vyhraná a s pokojným svedomím môžem povedať, že právom patria minimálne medzi slovenskú metalovú špičku. Síce za posledné roky nám naservírovali nejaké to EP a jedno splitko a posledný album Sede Vacante Aeternum je už 7 rokov starý, ale borci nám sľúbili, že nového albumu sa v blízkej dobe dočkáme. Mimochodom, ako ukážku z neho nám predviedli dve skladby. Nemám čo vytknúť, boli minimálne vyrovnaným spoločníkom Vital Remains.

Znovu dlhšia pauza, kde bolo jasné, že časový sklz nabral už dosť na intenzite. No ale na pódium si to už nakráčali americký satanáši pod dohľadom kapelníka Lazara. Tentokrát ich dopredu hnali bicie Eugena Ryabchenka, ukrajinského matadora známeho aj z kapiel Castrum, Posthumous Blasphemer ci Banisher.  Spustilo sa intro Where is Your God Now?, spevák Brian Werner zapálil Bibliu a vtedy sa strhla blasfemická death metalová smršt v podobe skladby Icons of Evil. Gro koncertu tvorili skladby z posledných dvoch štúdioviek Icons of Evil a Dechristianize, z ktorých zazneli už okrem menovanej Icons of Evil aj Hammer Down the Nails, Scorned a povedal by som trochu prekvapivo aj Savior to None… Failure for All. Antikristi ale hrábli aj trochu do minulosti v podobe skladieb Forever Underground (pred ňou mal Werner príhovor v štýle je jedno či počúvate death metal, black metal, thrash metal… všetci sme Forever Underground) a Descent Into Hell z albumu Into Cold Darkness. Okrem starých kúskov nám predstavili aj jeden nový song nazvaný In A World Without God, ktorý šmakoval veľmi dobre. Ak bude album minimálne tak dobrý ako táto ukážka, máme sa na čo tešiť. Len ten album by už mohol konečne aj uzrieť svetlo (resp. temnotu) sveta. Sľúbené to máme, ale chceme už aj výsledok. Koncert teda zbehol celkom rýchlo a po tradičnej predstavovačke prišiel rad na intro Nr. 2 a to Let the Killing Begin, čo značilo jediné a to asi najznámejší kúsok kapely, song Dechristianize.

Čo dodať na záver? Zvuk miestami nebol ideálny, ľudí tiež nebolo nejako extra veľa, časový sklz bol celkom riadny, keď namiesto o jedenástej sa končilo o pol jednej, ale výkony kapiel prebili všetky negatíva.

PS: fotky boli fotené mobilom, preto kvalita nie je dokonalá, ale za fotky ďakujem Maťke Vargovej.

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj