Hyperion – Baruk Khazad – Empyrion – Ravenarium vo Fuge

Tento týždeň je v znamení koncertov v bratislavskom klube FUGA. V pondelok to bude post – black metal a v utorok bude dominovať death metal v rôznych podobách. Na programe sú v utorňajší večer až štyri kapely, dve slovenské a dve švédske. Viac sa o nich dozviete priamo vo FB udalosti a tu zverejnený text ponechávam tak, ako ho organizátori napísali:

HYPERION (SWE), Melodic death/black metal
Priamo zo srdca Štokholmu pochádzajúci sextet HYPERION prichádza prvýkrát na Slovensko a prinesie so sebou poriadnu dávku chladu. Kapela minulý rok debutovala s albumom „Seraphical Euphony“, ktorý bol vo viacerých metalových magazínoch kategorizovaný ako objav roka a dôkazom úspechu dosky je aj to, že prebehla už 3tia jej dotlač, ktorej spoludistribúciu má na starosti svetoznáme francúzske vydavateľstvo SEASON OF MIST. Hudba HYPERION je učebnicovým príkladom švédskeho death/black metalu, čerpá najmä z odkazu kapiel DISSECTION alebo skorších EMPEROR, kde rýchle melódie a zbesilá rytmika je veľmi dômyselne kombinovaná s akustickými medzihrami, veľakrát evokujúce tie, ktoré raketovo odštartovali kariéru IN FLAMES na albume „The Jester Race“. Švédi sľubujú energickú a dynamickú show, takže je sa rozhodne na čo tešiť.

https://www.facebook.com/HyperionSwe

BARUK KHAZAD (SWE), Dwarf metal
Ďalšou švédskou kapelou, sprevádzajúcou HYPERION na ich európskom turné, sú milovníci trpaslíkov BARUK KHAZAD, ktorí majú na konte EP „Axes, Beard And Mead“, vydané v roku 2016. Názov kapely v preklade znamená „Sekery trpaslíkov“, z čoho je zrejmé, že témami skladieb sú epické bitky, pochody, zabíjanie monštier za bubnových pochodov, medovina a dlhé brady. Hudobne nie je tomu inak – kapela je silno ovplyvnená takými menami ako AMON AMARTH, FINNTROLL, ENSIFERUM či TURISAS. Kapela uvádza, že je jedinou na svete, ktorá hrá „dwarf metal“ a taktiež to, že po ich koncerte neostane žiadny človek bez brady a žiadny škriatok nažive.

https://www.facebook.com/Barukmetal

EMPYRION (SK), Symphonic death/black metal
Prvou slovenskou support kapelou sú EMPYRION z Nitry, ktorú netreba moc predstavovať. Vydaním debutového albumu „Mindshifter“ spôsobila na tunajšej scéne mierny šok, ich osobito pojatý melodický black metal s prímesou technického death metalu a výrazných klávesových hradieb predstavoval niečo, čo tu v rámci lokálnej scény chýbalo. Nasledovalo veľké množstvo koncertov a festivalov na podporu debutu, medzi ktorými je obzvlášť potrebné spomenúť vystúpenie na BRUTAL ASSAULT-e, kde kapela zožala výborný ohlas. Od vydania debutového albumu ubehol už pomerne dlhý čas, no chalani sa nachádzajú vo fáze finalizácie posledných detailov a chystajú sa tento rok nahrať jeho nasledovníka, z ktorého dúfame odznie aj čo-to na tomto koncerte.

https://www.facebook.com/empyrion.band

RAVENARIUM (SK), Progressive black/death fusion
Posledným zoskupením tohto line-upu je družina sústredená okolo talentovaného muzikanta Petra „Feďa“ Fedorčáka – bratislavský RAVENARIUM, ktorého korene siahajú až do roku 1997. Kapele sa následne podarilo nahrať jedno demo a debutový album „Sounds For A Dying Age“ v roku 2002, po ktorom sa na dlhé roky odmlčala, avšak s myšlienkou, že po nájdení ľudí s rovnakými ambíciami sa jedného dňa vráti na scénu. Jej znovuzrodenie nastalo vo februári 2016, odkedy sa plne aktívne venuje koncertom. Zaradiť RAVENARIUM hudobne je pomerne ťažký oriešok, samotná kapela uvádza, že štýl, ktorý hrajú, je „raven’n’roll“. Ak by sme ju však mali bližšie charakterizovať, jej poznávacími znakmi sú dynamika, melodika, rýchlosť a experimentovanie, ktoré veľakrát prekračuje hranice metalových štýlov. Ako sa hovorí – je potrebné prísť a vypočuť si.

https://www.facebook.com/ravenarium/

Dátum: 10. 10. 2017
Miesto: FUGA, Bratislava
Začiatok: 19:30
Vstup (len na mieste): 5 EUR
FB Udalosť: https://www.facebook.com/events/1432292613490764/

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj